Nemzetközi fókuszban a cirkuszművészet megújítása Olaszországban

Konferencia magyar résztvevőkkel  St.petersburg majd Budapest következik

Tizenhetedik alkalommal találkoztak és tanácskoztak a világ cirkuszművészetének legkiválóbb képviselői az Olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében a Róma melletti Latinaban. A fesztiválon részt vett és bejelentésekkel szolgált az orosz cirkuszművészeti gigavállalat amely  43 kőcirkuszt üzemeltet a szovjet utódállamokban. A következőkben a Latina, – St.petersburg – Budapest útvonalon halad a cirkuszművészet nagy szakmai roadshowja, amely a Monacói Cirkuszfesztivállal zárul majd 2016 februárjában.

Vadim Gagloev a Rozgocirk vezetője nyíltan kimondta: “ bár az elmúlt évszázad elején és közepén a cirkuszművészet jelentős fejlődésen ment keresztül  az előadóművészeti ágak között talán a legprogresszivebb módon tudott tért szakítani ,  az ezredfordulóra, a technika fejlődésével ez a fejlődés megtorpant. A szponzorok elfordultak a cirkusztól, nincsenek befektetők, a showbusiness, a kortárs tánc a színház, mind megelőzött bennünket”.

Az orosz szakember szerint jelentős lépéseket kell tenni világviszonylatban a cirkusz mint művészeti ág hanyatlásának megállítására, s az előadó művészeti ágak közötti  újra pozicionálására. Ennek jegyében december 14-16 között világméretű kulturális konferencia keretében St.petersburgban (Szentpétervárott) a cirkuszművészet megújítása kerül fókuszba. Három fő tárgykörben folynak majd a megbeszélések: bohóc (ötven professzionális bohóc meghívásával és mesterkurzuson való részvételével), a cirkusz és az üzleti élet kapcsolata, valamint az állatok helyzete a cirkuszban témakörökben.
/E témakörök meglehetősen hasonlatosak a Fővárosi Nagycirkuszban havonként megtartásra kerülő ARTista cafe témáihoz, ez is jól jelzi a hazánkban és a világban kialakult szakmai helyzet hasonlóságát/.
AZ UNESCO megalakulásának 70 évfordulójára meghirdetett konferencia és szakmai találkozáson várhatóan  Vladimir Putyin, valamint Pan Gimun az ENSZ főtitkára, és Irina Bokova az UNESCO főigazgatója is megjelenik majd. Ez alkalommal kerül átadásra a rubelmilliókért megújult St.petersburg-i nagycirkusz is.

A bejelentést és szakmai vitát követően Fekete Péter – a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, aki  hazánkat képviseli az Európai Cirkuszművészeti Szövetség Latinában megtartott ülésén, –  a nemzetközi szakemberek elé tárta a magyar cirkuszművészet megújítási terveit, melyek egybecsengenek a nemzetközi gondolati felvetésekkel.
A decemberi ST.petersburgi szakmai találkozás után rögtön a Budapesti Cirkuszfesztivál következik 2016 januárjában, ahol a megkezdett szakmai kérdésekről folytatódik a szakmai vita. Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség elnöksége jelezte részvételi szándékát a budapesti fesztiválon, s a most Latinában összegyűlt szakemberek cirkuszigazgatók is bejelentették érkezési szándékukat a január 7-e és 13-a között megrendezésre kerülő budapesti fesztiválon.

Más, jelentős  magyar vonatkozása is volt a Latinai Nemzetközi fesztiválnak. A 14 fős nemzetközi zsűri elnöki posztját Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz korábbi igazgatója látta el, akit kiemelt  respekttel kezelt a nemzetközi szakma és a sajtó. 

A következőkben a Latina, – St.petersburg – Budapest útvonalon halad a cirkuszművészet nagy szakmai roadshowja, amely a Monacói Cirkuszfesztivállal zárul majd 2016 februárjában.