A Nemzetiben vendégeskedik a Kassai Thália Színház

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. A darab rendezője Bérczes László, a főszerepben pedig Szarvas Józsefet láthatja a közönség – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy “ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes “szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által – magyarázta a műsorban Bérczes László.

A rendező szerint a népszerű kortárs ír drámaíró és filmrendező frenetikus humorral és sok vérrel átszőtt négyszereplős darabja a nézők szórakoztatása mellett mélyebb rétegekbe ás.

A drámában az öregasszony, Meg szerepében Szarvas József lép színpadra, vendégművészként érkezik a produkcióba Varga Anikó (Maureen szerepében), valamint Habodász István (Ray). A teátrum állandó színészgárdájának képviseletében Ollé Eriket (Pato) láthatja a közönség a “fölcsillanó remény”, a férfi szerepében.

A rendező magyarázata szerint azért Szarvas Józsefre esett a választása, mert azt szerette volna, ha Meg, a kegyetlen öregasszony olyan személy által formálódik meg, aki szeretetreméltó. “Az szerettem volna, hogy ne ítélkezzünk kapásból, szeressük meg ezt az öregasszonyt, és akkor nehezebb lesz kimondani, hogy megérdemli a sorsát” – mondta. A kiszolgáltatottságát akartam hangsúlyozni, kapaszkodását a lányába és az életbe – hangsúlyozta a rendező.

A tragikomédia dramaturgja Kiss Mónika, díszlet- és jelmeztervezője Gadus Erika.