„Nem otthonülő típus”

Karczag Ferenc

Büszkén fészkelődöm a szófán; olyan szépen elterveztem az első mondatot, alig bírom megállni, hogy rögtön elő ne rukkoljak vele, de egy belső hang figyelmeztet, türelemre int. Már nem vagyok annyira biztos a dolgomban.

Tudniillik karcagi születésű vagyok… S most, a Jászai-díjas Karczag Ferenc otthonában ülök… Egy karcagi a Karczagnál! Na! Hát ez lenne az a hoppá nagy indítás! De aztán eszembe jut, hogy ezt már egy párszor elsütöttem előtte, és egyszer sem jött be. Le sem reagálta, ami végül is érthető. Ő győri, mögöttem egy tetszetős falikárpiton Velence látképe a Dózse-palota felől; -semmi Karcag. Kerülendő a kozmát, hagyom a csudába a kezdést.

Karczag Ferenc és Molnár Nikolett a Hippolyt, a lakájban

   Mennyi ideje is vagy a pályán? kérdezem.

-Ezerkilencszázhetvennégyben kezdtem. Már a főiskola előtt is dolgoztam a győri színházban.

  A főiskola után jött Pécs…

-Nem! A főiskola után jött először a Mikroszkóp, azután a Madách, Miskolc, Pécs, megint Miskolc, Szeged, Békéscsaba, Szolnok… Hamar elteltek az évek!

–  Nem vagy az a kimondottan otthonülő típus!

–  Nem vagyok az!

–  A szolnoki szerepeid közül van-e olyan, ami a számodra is emlékezetes?

-Szerencsém van ebből a szempontból, mert minden évadban volt olyan szerepem, amit igazán szerettem csinálni. Most csak így kapásból: az Isten nem szerencsejátékos, a Zárt tárgyalás, vagy legutóbb a Vízkereszt előadása jut az eszembe.

És a „Rózsa neve” című előadásunk Vilmos testvér szerepe?

-Érdekes, mert azt nem szerettem. Abból az időszakból a Nem félünk a farkastól volt a kedvencem. De például a Két úr szolgája előadásból a közös jelenetünket  –mutat rám szintén szerettem csinálni!

Köszönöm, azt én is bírtam! Mondom.   És a jövőd? Van valamilyen elképzelésed?

Dolgozni szeretnék.

Szeptembertől júniusig színpadon vagy!

-Ez most változik, mert a következő évadban csak négy bemutatóm lesz, színészként. Igaz, rendezek is egyet. Ennek azért örülök, mert a fiam, Dávid, nyolcadik osztályos lesz, és így jobban oda tudok figyelni a dolgaira…

-osváni-