Maradjunk kapcsolatban!

Premier

Nekünk nyolc?! – Ősbemutató Zalaegerszegen

Ősbemutatóval zárja a 2015/2016-os évadot a Hevesi Sándor Színház: a Nekünk nyolc?! című ifjúsági előadást április 14-én mutatják be Zalaegerszegen.

Turbuly Lilla zalai származású szerző a színház felkérésre írta színpadra a Kosársuli és a Viszlát, kosársuli! című regényeit – mondta el Madák Zsuzsanna dramaturg az MTI-nek.

A színházi szakember szerint az egyfelvonásos darab – és az alapjául szolgáló kisregények – legfőbb mondanivalója, hogy a kiskamaszok miként tudják érvényesíteni az akaratukat, hogy tudnak kiállni saját magukért. A tizenéveseket az iskolában, a családban még gyermekként kezelik, miközben ők már egészen másként látják a világot, mint a szüleik, a tanáraik vagy akár a kortársaik – mutatott rá Madák Zsuzsanna.

A történet valós helyszínen, az egykori nagykapornaki kosársuliban játszódik. Az “egy félidős játékban” a tizenhárom-tizennégy éves gyermekek mindennapjai, problémái kerülnek fókuszba – ismertette Naszlady Éva, a darab rendezője.

Érdekes fordulatnak nevezte, hogy a legendás kosársuliban ezúttal a lánycsapat szállt harcba a bajnoki címért, de a kupa elnyerése mellett egyéb konfliktusok is adódnak. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen megoldások születhetnek, ha – a felnőttvilágban főnökként, gyermekvilágban tanárként – zsarnoki, rossz természetű ember gyakorolja a hatalmat? Milyen lehetőségei vannak a mai gyerekeknek, mit tehetnek, amit még felnőttek is jónak gondolnak – vetette fel Naszlady Éva.

Beszélt arról is, hogy arra törekedtek, hogy a “lelki árnyalatokat” a színészek sokszínűen, ugyanakkor szórakoztatóan vagy éppen fájdalmasan tudják a közönség elé tárni. Arra törekednek, hogy minél hitelesebben mutatassák be a nézőknek, hogy a felnőttek milyen traumát tudnak okozni a gyermekeknek azáltal, hogy figyelmetlenek velük, nem veszik komolyan a problémáikat.

A főbb szerepeket Kováts Dóra, Barsi Márton, Magyar Cecília, Czegő Teréz, Wellmann György és Bellus Attila játssza.

Hirdetés

Premier

Történelmi drámát mutat be az Újszínház pénteken

Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház; a történelmi drámát Nagy Viktor rendezésében pénteken láthatja először a közönség. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Bognár Péter darabját mutatja be a Katona József Színház

Kortárs író, Bognár Péter darabját mutatja be kedden a Katona József Színház a Kamrában; a fiatal szerző a színház számára írt Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című művét Gothár Péter állítja színpadra. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Két bemutatót tart karácsony előtt a Katona József Színház

Két bemutatót tart karácsony előtt a Katona József Színház: kortárs szerzők, Pintér Béla és Bognár Péter darabját tűzi műsorra. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: