Négy vadonatúj produkció a Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi műsorán

Opera, operett, musical és kínai táncszínház, négy vadonatúj produkció szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi műsorán – jelentette be Kesselyák Gergely, a fesztivál művészeti vezetője kedden, a Tisza-parti városban.

Az évad a fesztivál saját produkciójával Jacobi Viktor Leányvásár című operettjével indul – mondta a művész a műsorról tartott sajtótájékoztatón.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon általában kétévente láthat a közönség új opera produkciót, idén két egyfelvonásost, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat állította színpadra Kerényi Miklós Gábor. A műfaj azonban jövőre sem hiányzik a Dóm térről, a bicentenáriumhoz kapcsolódva Verdi- és Wagner-művek legszebb dallamait hallhatják majd a komolyzene kedvelői az operagálán. Az újszegedi színpadon pedig két egyfelvonásos kortárs darab kerül a színre: Vajda János García Lorca művei alapján írt operadiptichonja, a Don Perlimplín című szomorújáték és a Don Cristóbal című komédia. A szomorújátékot színpadi előadásban még nem láthatta a közönség, a komédia pedig olyannyira friss, hogy a hangszerelésén most dolgozik a szerző.

Július 26-án Gerard Presgurvic Elfújta a szél című musicaljének szabadtéri ősbemutatójára várják a közönséget. A darabot – amelyet először 2003-ban mutattak be Párizsban – a Budapesti Operettszínházzal közösen állítja színpadra a fesztivál.

A szabadtéri játékokon rendszeresen különleges táncszínházi produkciók is láthatók. 2013-ban a Vörös Színház érkezik Szegedre Pekingből. Előadásuk, a Kung-Fu legenda izgalmasan ötvözi a drámai elemeket a tánccal, az akrobatikával, a lenyűgöző kínai zenével és az ősi harcművészet filozófiájával.

Az évadot a harmincéves jubileumát ünneplő István, a királlyal zárja. A nemzeti rockoperát új rendezésben, szereplőgárdával, látványvilággal, élő zenekarral mutatják be.