A Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című előadását közvetíti online a temesvári színház


A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház online közvetíti a Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című előadását március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából – közölte csütörtökön a temesvári színház.

Az előadás rendezője Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas koreográfus. A huszadik századi háborúk a szétszakadások története, amelyekben menyasszonyok és vőlegényeik, feleségek és férjeik, anyák és fiaik, gyermekeikkel egyedül maradó nők és hazájukért önmagukat feláldozó férfiak búcsúznak egymástól. Népi alkotásaink húsbavágó őszinteséggel beszélnek ezekről a világot rengető események mellett eltörpülő egyéni sorstragédiákról, amelyeket az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán nagyszabású katonadal-gyűjtéséből inspirálódva idéz meg – olvasható a színház közleményében.

A produkció emléket állít nemcsak a zenetörténet e két kiemelkedő géniuszának, hanem a háborúk veszteségein felülemelkedő örök emberi kitartásnak. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a hétfő esti közvetítés csak az előadás felvételének időtartama alatt elérhető, így nem nézhető vissza.