Maradjunk kapcsolatban!

Évadmustra

Nagyabonyi Emese sebtében van

Lélektérképészet – I.

Nagyabonyi Emese sebtében van. Még az újvidéki Akadémia színésznövendékeként, megfordult a Szabadkai Népszínházban, friss-diplomásként az osztálytársaival megalapították Zentán az állandó színházat, onnan tovább szerződött a Kosztolányi Dezső Színházhoz, napjainkban pedig szabadúszóként dolgozik az Újvidéki Színházban, s készül egy filmszerepre Tolnai Szabolcs produkciójában.

Vérbeli iramszínésznek tetszik. Honnan jöhetett a késztetése, hogy – amint korábban mesélte – apáca legyen?

Nem gyermekkori álom, az biztos. Talán annyiban kötődik oda, hogy nem mélyen vallásos családban nevelkedtem, viszont a Mamámmal rendszeresen eljártunk templomba, majd ahogy nagyobb lettem, már mentem egyedül. Adódott néhány év az életemben, amikor nagyon is, hogy templomba járó, folyamatos lelki vizsgálatban lévő embernek tudhattam magam. Ez egy intenzív korszak volt, máig emlékezetes, mennyire szerettem a templomban lenni, külön elbeszélgetni a papokkal vagy a hitoktatókkal. Csakhogy kamaszodni kezdtem. Jött az iskola, a biológia órák, a szexualitással összefüggő témák sora – olyan kérdése merültek fel bennem, amelyekre nem érkezett kerek válasz a templomban. A kertelés pedig zavart.

Kamaszlányokkal előfordul, hogy a hitfogékonyságuk alapja a Krisztus iránti vonzalom.

Nem. Én nem voltam Krisztusba szerelmes, viszont bizonyos, hogy az életem első nagy szerelme szippantott ki a templomból. Akkor eltolódtam a vallástól. A visszafordulásom egy mélységes pszichikai krízishez köthető. Valami nyughatatlan, zavaros állapot uralkodott el rajtam. Egyszerre jött, hogy összekuszálódott a magánéletem, és színpadi válságba kerültem. Mintha minden bezárult volna. Rémálomszerű volt úgy bemenni a színházba, hogy éreztem, nem tudok miből meríteni, s az ürességemmel becsapom a rendezőt, a partnereimet, és a legelsősorban önmagamat.

Visky András: Pornó (záróvizsga-előadás)

A környezetem részéről nem hiányzott a segítőkészség. Biztatott a testvérem, próbáltak erőt önteni belém a legközelebbi barátaim, a szüleim pszichológushoz, hívő ismerőseikhez vittek. Emlékszem, egy asszony órákig imádkozott a fejemre. Aztán egyszer csak megfogant bennem egy elhatározás: jelentkezem Olaszországban egy vallási közösségnél. A létezésükről onnan tudtam, hogy az egyik testvérem súlyos heroinfüggő volt, és egy sikertelen gyógyszeres terápia után javasolták neki ezt a helyet. Ő ma tünetmentes. A közösség alapvetően alkoholistákkal és drogfüggőkkel foglalkozik, de a jelentkezésemkor elmondták; bárkit fogadnak, aki önmagát keresi, aki meg akar szabadulni a depressziója forrásától. A testvérem három és fél évet töltött náluk, de ott semmi sincs kötelező terápiaidőhöz kötve: be lehet térni akár egy-két hónapra is, az ajtó mindig nyitva a távozni akarók előtt.

Egyszerre voltam kétségbeesett, és kíváncsi is, de a menekülésvágyam volt a legerősebb. Kértem a felvételemet. Egy harminc évnél régebben működő, kiterjedt közösséghálózatról van szó. Hozzánk legközelebb a horvátországi intézményük van, a bázisuk azonban Olaszország. Egy horvát lányt jelöltek ki elbeszélgető-partneremnek. Fel akartak térképezni, s közben tudatták is velem, hogy az ottlétem során mire számíthatok. A kérdezőm drogfüggő volt, több éve otthon a közösségben – önkéntesen. Hozzájuk beszállítani nem lehet senkit, mint egy pszichiátriára, viszont a benn létet választók elfogadják, hogy legalább egy évre megszakítják a kapcsolatot a hozzátartozóikkal, lemondanak az internetről és a tévézésről. Megtudakolták, ilyen feltételekkel akarom-e, majd a többszöri, hosszú beszélgetések után egyszer csak felhívtak: mehetek, az olaszországi Savigliano közösségében lesz a helyem.

Huszonnégy-öt lánnyal éltem én ott együtt, egy házban, a háznak a feje egy Irena nevezetű asszony volt, aki lassan már húsz éve a közösségben van, boszniai származású, ő is drogfüggő volt, amiből kijött, és most már családja, négy gyermeke van. És ő egy nagyon nagy példa számomra, egy nagyon erős nő, egy nagyon tapasztalt és bölcs nő, aki nyilvánvalóan neveli ezeket a lányokat, akik ott bent vannak.

Önellátó életmód zajlik, a külvilágtól teljesen elzárva. Olyan közösségbe kerültem, amelynek a szabályai nagyon-nagyon határozottak, merevek. Értelmetlennek és embertelennek tűntek nekem, ezért harcba szálltam ellenük. Sokat dacoltam kezdetben, de a kijelölt ‘angyalom’ megszólított: „Emese, eljöttél ide, s most így akarod megcsinálni a két hónapot, hogy vitatkozol a szabályokkal, meg akarsz valamit változtatni, amivel nem értesz egyet, de fogd föl, hogy ez egy nagyon jól működő közösség, így működik harminc éve. Sokkal több eredményt tesz le az asztalra-, mint az általános pszichiátriák. Tehát nem fog megváltozni miattad.” Egy sokkal tapasztaltabb, horvátországi lány volt. Ott mindenki olaszul beszélt, ő pedig folyamatosan fordított nekem, és egész nap a sarkamban volt, csak a mosdóba mehettem nélküle. Föltette a kérdést, hogy: miért nem próbálok beleilleszkedni, megtapasztalni, hogy tényleg milyen. Mert ennek így nagyon értelme nincs, akár haza is mehetek. És akkor, hirtelen átváltottam: alámerültem a közösségbe, engedtem feltérképezni magam. Az folyt ugyanis: szüntelen lelki feltérképezés a kertészetben, a konyhán, a takarítás, közben, a mosodában sosem volt csend. Mintha huszonnégy kis, faggatózó pszichológussal lennék összezárva.– ha más nem, az angyalom kérdezi, hogy: „de mi van benned, mi van benned?” Ez addig nagyon jó, míg el nem fogy, ami bennem van, ám ő mondta, „mindegy, mi van benned, fontosnak tartod, vagy nem – mondd ki, mondd ki.” A föltérképezési őrület, persze nem lehetett következmény nélküli. Idő múltán elegem lett, Vágyni kezdtem a csendre és az egyedüllétre, de éppen a kritikus ponton, amikor idegességemben el akartam rohanni, Mirella pont akkor nem engedett el; biztatott, hogy „mondd ki, mindegy, hogyan” – tehát bármiként kijöhetett belőlem, üvölthettem is, ha akartam – ott nem volt ilyen, hogy valami nem normális. Azt hiszem, ez volt a gyógyító kulcs, a jöjjön ki bárhogy! Ez a lehetőség egy idő után valami elképesztő felszabadulást hozott a számomra.

T. Slobodzianek: Ilja próféta – Olga szerepében (Tanyaszínház – r. Nagypál Gábor)

És akkor ott voltak apácák is. Rendszeresen jöttek hozzánk, meséltek arról, miként lettek apácák. Később szerencsém volt meglátogatni Elvira nővért – a fejét ennek a közösségnek, aki kitalálta, aki elindította. Ő egy kastélyban él, ott Savigliano közelében, és idős már. Körülötte nagyon szimpatikus minden: életvidám apácák, bolondos nők, akik színdarabokat próbálnak, és azokat bemutatják. Volt egy magyar apáca is. Beszélgettem velük, és ott, akkor történt meg először az életemben, hogy belül egyensúlyba kerültem önmagammal. A kastély derűje tehette fel a koronát mindarra, ami addig a közösségben történt velem: a magunk termelte élelmiszerből előállított, egészséges koszt, a rendszeresség, a szakadatlan lelki feltérképeződés célba ért: a felszabadultság és az öröm érzése töltött el. És akkor valamiért felvetődött bennem: lehet, az a sorsom, hogy apáca legyek?

Megijesztett az impresszióm – beszélgettünk is Mirellával eleget róla -, de mondjuk nem jutottam el addig a határozott megérzésig, hogy igen. Megjegyzem, a családomnak tett ígéretem is kötött. Ők aggódtak, hogy nem jövök majd vissza ebből a közösségből, én pedig, bár nyugtatgattam őket, hogy egy-két hónap, és itthon vagyok, ám közben az sejlett bennem; ha megtalálok valami számomra nagyon fontosat, megtörténhetik, hogy nem jövök vissza többet.

Szabó Magda: Szigetkék (Zentai Magyar Kamaraszínház – r. Szalóky B. Dániel)

A titkos ábránd fogaskerekébe azonban jókora porszem került. Éppen az utazásom előtt két-három héttel keresett meg telefonon Urbán András a kérdéssel, hogy el tudom-e magam képzelni a Kosztolányi Dezső Színházban – két-három évig? Ez nekem valahol nagyon titkos álmom volt, és amikor az András felhívott, és fölajánlotta, persze, hogy nem haboztam.

A második hónap vége felé az Angyalom marasztalt volna. Egy év lelki gyakorlata felér a külvilágban szerzett 10 éves élettapasztalattal – mondta, s ebben teljesen igaza van, csakhogy nekem dolgom volt – a színházban.

Nem könnyű szívvel szakadtam vissza a szabadságba. A közösség atmoszférája, a határtalan türelem biztonságérzetet égetett belém. Talán a legcsúnyább kiakadásom kezelése részükről, a jó példa erre. Mirellával üvöltöztünk egymással – én mondtam, hagyjon békén, nem akarok beszélni, azt se tudom, mi van bennem! Ő pedig rezzenetlen türelemmel buzdított tovább: „De Emese, mondjad! Csak mondjad!” – és én üvöltöttem, hogy:”De nem akarom mondani! Hagyjál békén, hagyjál egyedül! Nem bírom ezt tovább!”

W: Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok – Mária szerepében (Tanyaszínház – r. Csíki István Zsolt)

Valamit rég vártam már. Vártam azt – bujkált bennem a kisördög –, hogy mikor fogja elveszíteni tőlem a türelmét. Idegesített az önuralma.  Azon filóztam, mi lesz majd, amivel megbüntethet? Esetleg abbahagyja a fordítást? Azzal elválasztott volna mindenkitől.

És akkor, az udvari üvöltözésünkbe beleszólt a kisharang. A lelkigyakorlatra hívó jel volt ez, ilyenkor le kellett üljünk odakinn, a Mária-szobor köré, hogy beszélgessünk. Elindultunk. A lányok elhelyezkedtek a szokásos félkörben, bennem azonban annyira dolgozott a gyerekes dac, hogy kívül maradtam. Letérdeltem, két méterrel a hátuk mögött. Az egyik néger lány rám nézett, intett, hogy ne hülyéskedj már, gyere ide! Nemet mondtam. Nem! Én nem akarok! Gondoltam, most jön a pillanat, amikor Mirella magamra hagy. És ahogy jött ez a gondolat, ő fölkelt a körből, miközben már zajlott a lelkigyakorlat, odaült mellém, és elkezdett fordítani. Elbőgtem magam. Ő is a könnyeivel küszködve beszélt, s majd vagy két órával a lelkigyakorlat után jött szó belém megkérdezni, hogy volt erre képes? Azt mondta, legszívesebben fölpofozott volna! Elképesztő volt, amit ott műveltem. Mondta, hogy úgy pofon csapott volna, hogy! Ez a gyerekes hiszti! Mit csinálok! Majd hozzátette: azért volt ereje, mert vele is megtette ugyanezt az Angyala, amikor új volt a közösségben. Ez most egy kihívás volt, egy próbatétel, hogy képes-e továbbadni a kapott türelmet.

Mirella olyat tett velem, amit addig senki – soha. A szüleimnél, a testvéreimnél, bárkinél eljön rendre az a perc, amikor azt mondják, „Tudod mit? Menj, és sétálj egyet, nyugodjál le, és majd beszélünk”. Vagy rám csapják az ajtót. Néha tényleg túlburjánzom érzelmileg, s nem csodálkozom, ha ezt a hozzám legközelebb állók sem bírják cérnával. Éppen ezért csoda az, amit Mirella tett velem Olaszországban. Bizalmat nyitott bennem az emberek iránt.

Portréfotók: Szerda Zsófia

Hirdetés

Évadmustra

Csehov-rendezőt avattak Debrecenben

Rajtunk a vakablak szeme

„Egy misét látunk, s templomi áhítattal távozunk a színházból.” – írta Kosztolányi Dezső a Három nővér vígszínházi előadásáról. A korabeli orosz kritikák viszont azt vetették kezdetben Csehov szemére, hogy visszafejlődik, ismétli önmagát, s értelmetlenséggel zsúfolja tele darabját. A Csehov-rendezőként Debrecenben debütáló Ilja Bocsarnikovsz felfedezi a két vélemény egységét: reményteljes tragédiába fojtja a komédiát. (tovább…)

Tovább olvasom

Évadmustra

Arat a Charley nénje Szatmáron is

Egy príma Don

Minden feltörekvő nemzedék alanyi joga, hogy a színházi formanyelv megújításában saját zsákutcája legyen. Vége csak a végtelennek nincs. Ha a zsákutcákat nem korosztályoknak nyitnák, nem lenne a színház egyetemes fejlődése folytonos. A formabontásból való kibontakozás egyik lehetősége a vakmerő visszatekintés, a brutális retró. A Charley nénje ilyen.

Az operett ekézése ősi foglalkozás. Művelői többnyire merő irigységből szántják fel a harmóniavágyó publikum lelkét. Hatalmas területet kellene megművelniük, eleddig nem is boldogultak vele. Az irigységet az ekefajtáinak sokfélesége jellemzi. Lehet azt hirdetni például, hogy az osztrák-magyar operett Kálmán Imrével született, virágzott és porladt el. Kivesztek a nagy dramaturgiai gépezet működtetésére alkalmas, leleményes librettisták, de nincsenek már olyan zeneszerzők sem, akik egy szerteágazó cselekményű történetet fel tudnának slágerekkel tölteni. Aztán előkerül ugyanarról a Zeneakadémiáról, amelyen Bartók, Kodály és Kálmán tanult, egy Aldobolyi Nagy György nevű klarinétos. Operett színpadra alkalmazza Brandon Thomas háromfelvonásos énekes bohózatát, komponál áriákat, duetteket, tercetteket, kvintetteket, írat hozzájuk dalszövegeket Szenes Ivánnal, s hódító útjára indít egy kacagtató-könnyeztető, örökzöldmezős ekézni valót.

A lányok ugrálnak majd…,  Charley nénje…,  Charley nénje – finálé, Csá-csá-csá-csá-Charley…, Egyenesen észvesztő!,  Ha nincsen autó…, Maga nekem úgy kell, mint a levegő…, Most mi három lányok… és az Orchideák. Szatmárnémetiben hat zenész összmunkája elegendő ahhoz, hogy az első taktusok működésbe hozzák a közönség szövegemlékezetét, feltöltsék a könnyzacskókat, s a refrénekhez szinte már ne is kelljenek a színpadi szereplők. A nyolc sláger slágervolta a szereposztás alapja. Manfrédi Annamária zenei vezetőként és karmesterként ügyeli a hangzásvilágot. Jótét közreműködésével, a Harag György Társulat színészei a nehéz pillanatokban sem ismerik a kiénekelhetetlent: hol a dallam hajlik a hangalkatukhoz, hol dallamkövetően rábeszélik a szöveget a zenére. Alapjaiban azonban mindenki biztosan, szeretnivalóan énekel. Ahhoz, hogy ez így lehessen, a produkció menedzsmentje bátran, és helyeselhetően, lemondott a szerepek életkorhű kiosztásáról, a diákok és felmenőik között nincs meg az emberöltőnyi korkülönbség. Az élethosszig tanulás csak nálunk újdonság. Oxfordban lehetett valaki véndiák már a bohózat megszületése idején is, most pedig éppen, hogy igen. Különösen akkor, ha a színész temperamentumos, szerelmesen pulzáló és akrobatikus. Mert miről is szól a darab?

Charley és barátja, Jack beleszeretnek a szép Spittigue lányokba, Kittybe ás Annie-ba, akiket apjuk féltékenyen őriz. Ráadásul a fiatalembereket nem veti fel a pénz, ezért esélyük sincs a zord apa jóindulatát elnyerni. Charley nénjének, a dúsgazdag milliomosnak látogatása azonban reményt kelt a fiatalokban. Remek tervet eszelnek ki, ám mindent tönkre tenni látszik, hogy Donna Lucia, a néni nem érkezik meg. Ezen az apróságon hamar túlteszik magukat a fiatalemberek és ráveszik barátjukat, hogy játssza el a néni szerepét. Minden szépen halad addig, míg a valódi Donna Lucia meg nem érkezik.

A szerelemvalló expozíciós tételekre az első elágazási jel akkor következik, amikor színre lép Nagy Orbán mint Brasett, az arisztokratikus szolga, leheletfinom iróniával fogadva gazdái urizálását. Különös figyelemmel van a csöppet sem úrias, közönségesen pezsgőt tolvajló, Lord Frank Babberley, oxfordi diák iránt, akinek hamarosan – mintegy vezeklésképpen a tettéért – női ruhákat kell öltenie, hogy eljátssza az első vizitvacsorán Charley nénje szerepét. Nagy Csongor Zsolt masszív bariton özvegy; Brazíliában, a majmok hazájában bizonyára ilyenné özvegyülnek az Európából oda férjesedő nők, főképpen a szigetországiak. Az előző század elején, a Magyar Színházban Csortos Gyula volt a címszereplő. Szoknyát, fűzőt, kékszalagos női bugyogót viselt. „A merész s egyben eredeti ötletet a szerző ízlésesen, épp annyi elmésséggel, mint tudással viszi diadalra” – jegyezte fel a kor jeles színi krónikása, Kosztolányi Dezső. Bessenyei István, a szatmári vaudeville rendezője sem kevésbé mértékletes a humor és az érzelmek adagolásában, ám az adott szituáció kínálkozó komikumforrásai közül egy másikat választ: színpadán az ál-néni minden kecses mozdulata árulkodóan tramplinak van mutatva: a csaló diáktársak kétségbeesetten igyekeznek leplezni a mámi kitüremkedő férfiasságát, teljesen fölöslegesen: Spittigue hozományreménye és a lányok szerelmes vágyakozása álomba ringat minden gyanút: az epekedőknek a vakság elemi érdekük.

A színrevitel másik erénye, hogy tartózkodik, és távol tart minden színészt az elhamarkodottságtól. Aldobolyi professzionális zenedramaturg. Az első jelenetekben Péter Attila Zsolt (Jack Topplebee, oxfordi diák) és Gaál Gyula (Charley Wykeham, oxfordi diák) ingatag lelkű szerelmesként téblábolnak a színpadon: lenn van az előadás, amiként a hősök is, maguk alatt. Fordulat a haditerv végrehajtására szövetkezés tercettje, roppant erős mozgáskísérettel. A koreográfusok, Bordás Attila és Gabriela Tănase kihasználják a színészek összes tánc- és akrobatikus képességét, precízen beosztják energiájukat, s megadják az énekes tánchoz elengedhetetlen légzésszüneteket. Ami közben fergeteges az iram a szerep szerinti ifjak számára, azonközben dallamhoz igazodóan lágyak a mozdulatok ott, ahol nincs helye a vehemenciának.

Ilyenek az egymástól elsodródott szerelmesek találkozásai. Ellenpontosan szimmetrikus szerkezetű a cselekmény. Négyen helyben szerelmesek, négyük számára az emlékeket megszépítő messzeség válik igaz-gyönyörű valósággá. Az előzőeket a közelgő elutazás rémíti, majd sarkallja tettre, az utóbbiak a messzi Indiából és Brazíliából térnek vissza a szigetországi révbe. A képletet követi le a koreográfia, s a rendezői instrukció. Rappert-Vencz Gábor (Sir Francis Topplebee, nyugalmazott indiai ezredes), akinek van szerencséje kikosaraztatni az ál-néni által, majd még nagyobb szerencséje, előtalálni a régmúltból a valaha volt legigazibb szerelmét – a vaudeville legösszetettebb, szinte drámai szerepét játssza. Ugyanez mondható el Bogár Barbara munkájáról, akinek lépésről-lépésre, apró jelenként kell felismernie a női maskarába öltözött férfiban a szíve vágyottját, párhuzamosan rezegtetve a kétség és a reménykedés húrjait. László Zita Donna Lucia d’Alvadorez, a Charley nénje. Övé a leghálásabb feladat: szerelmi beteljesüléseket és gazdagságot hoz a történet szerint, személyesen pedig olyan szerepet játszhat el fiatalon, amelyet szinte mindnyájan a szép korú Tolnay Klári alakjához kötünk. Ellenpontja, illetve Brasett, szolga párja Diószegi Attila (Stephen Spittigue, oxfordi ügyvéd): pökhendi, pénzsóvár, esetleg pedofil – egy mámorfürdős darabban nem egykönnyű boldogságot osztani neki is.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata beírt egy új lapot a Charley nénje Aldobolyi-korszakának diadalkódexébe.

Képek: Czinzel László

Tovább olvasom

Évadmustra

Hedda Gabler – Marosvásárhely

Katonavér és hangyavirtus

Egy tábornok árvája lepuffantja önmagát. Örökölte a katonagént, az egyebekben lelki és vagyoni hozomány nélküli asszony. A katonagén probléma. Háborúra néha csak azért van szüksége az államnak, hogy a garázdalelkű férfitagjaitól megszabaduljon alkalmilag a társadalom, s a békevágyók a hátországban nyugton élhessenek. Háború éppen nincs, Hedda nem lehet amazon, ezért nyit a nappalijukban pszichikai belháborút, s lesz annak eltökélt mártírja.

(tovább…)

Tovább olvasom

Évadmustra

Zeck&Hrabal Színmanufaktúra

Téri Sándor rendezése a Csokonai Színházban

Mi kavaroghatott a hitvesem menyasszonyfejében rólam, a legénybúcsúm sújtotta lakást takarítva, a reménybeli esküvőnk napján? – kérdezhette írógépét költőien Bohumil Hrabal, majd belepötyögte a Házimurik c. kisregényébe, amit a témáról évtizedeken át a leghitelesebb forrásból, az asszonya emlékeiből meríthetett, vagy amit onnan sem. (tovább…)

Tovább olvasom

Cirkuszművészet

Pilinszky Egyenes labirintusa a Fővárosi Nagycirkusz stúdióterében

Cirkoratórium

„Abszurd rendezetlenség és mérnökien tudatos szerkesztés egysége: a véletlen uralma, mely vaskövetkezetkezetességű törvények parancsát juttatja érvényre” – fogalmazott Pilinszky Négysorosáról egy méltatlanul kevésszer idézett irodalomprofesszor, Tamás Attila. Ha élne, jelen lett volna a Hegymegi Máté rendezte Egyenes labirintus-bemutatón, s alighanem az önmagát idéző szavakkal tiszteleg.

(tovább…)

Tovább olvasom

Évadmustra

A Tóték Egerben

Bartalaposi capriccio

TÓTÉK PRODUKCIÓ – a történelem cirkuszának artistái lépnek színre Egerben. Vadonatúj világszámokról nem beszélhetünk, hiszen az emlékezetes filmszatírát – Fábri Zoltán rendezésében, Latinovits Zoltánnal Az őrnagy szerepében – 1969-ben kezdték vetíteni a mozik, sőt Örkény Istvánnak, a kisregényéből maga írta tragikomédiáját már 1967-ben bemutatta a Thália Színház, s az óta levehetetlen darabja a színházi repertoároknak országszerte. Szerepbravúrok sorát kínálja.

(tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: