Munkában az egri tánctagozat

Tánctörténeti ízelítő Heves megyében

Lázasan dolgozik az egri tánctagozat. Alig, hogy bemutatták Bartók-Balázs Béla: A fából faragott királyft és Liszt Les preludes-jét, önálló produkciókat szerveznek – meséli Topolánszky Tamás.

Küzdelmes évad felén vagyunk túl, egyre komolyabb művészekké érnek a táncosaink. Aktívan részt veszünk a színház életében, nemcsak a produkcióiban, hanem folyamatosan nézzük egymás munkáját. Ugyanakkor sok vendégtanárt hívunk, legutóbb a román Domsa Sorin tartott klasszikus balett, majd Grecsó Zoltán kortárs tréninget nálunk. Ez a nyitás jellemzi a munkánkat, pl. önálló produkcióra készülünk májusban, melyhez koreográfusi pályázatot hirdettünk. Tizenketten jelentkeztek, többek között külföldről is. A múlt héten Gyöngyösön tartottunk tánctörténeti bemutatót, melyben a néptánctól a kortárs és az ír sztepp táncig adtunk ízelítőt, de ennek lesz folytatása Egerben is – mondja a tagozatvezető.

Image

Fából faragott királyfi új szereplőkkel

A tündér szerepében Tóth Karolinával, és az Új Magyar Táncszínházból György Lászlóval kiegészülve látható a Topolánszky Tamás vezette tánctagozat első bemutatója, A fából faragott királyfi februárban. Az előadást 21-én 10 és 15 órától, 23-án és 24-én 15 órától játssza a társulat. 28-án este 7 órától pedig újra színpadon a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára készített Les Préludes című táncjáték, amelynek koreográfusa a külföldön már jól ismert Mészáros Máté.

Liszt egyik legközismertebb alkotása az ember örök sorskérdésével foglalkozó Les Préludes címû szimfonikus költemény: az ember érzelmei, eszméi, küzdelmei szólalnak meg a műben hol sejtelmesen, hol kirobbanó erővel

A Les preludes-ben feltűnő alakok A fából faragott királyfiban teljesednek ki és nyernek értelmet. Nem az egyéniségükkel, hanem az egységükkel próbálnak valamit adni a nézőnek. A végére egyéni karakterként jelennek meg a közösen formálódó tudatból.

Fotók: Gál Gábor