MOZAIK SZÍNÉSZÜNNEP

2010. május 9-én vasárnap 19 órakor MOZAIK SZÍNÉSZÜNNEP a Vörösmarty Színházban!

A Színészünnepen harmadik alkalommal kerül átadásra a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármestere Pokorni Zoltán és a MOZAIK Művészegyesület által alapított Kaszás Attila-díj.

A díj azon színművészek elismerését tűzi ki célul, akik kiemelkedő művészi teljesítményük mellett a társulaton belül is fontos közösségépítő szerepet vállalnak. Ezzel a díjjal az alapítók a 2007-ben hirtelen elhunyt Kaszás Attila emlékét kívánják őrizni.

A díjat elnyerő színész kiválasztásához felállított demokratikus, kétfordulós szavazási folyamatba lehetősége van bekapcsolódni az összes magyarországi, és határon túli kőszínház, valamint a jelentősebb alternatív társulatok színészeinek. Az első körben a színészek saját társulatukból – azaz maguk közül – választhatnak ki egy jelöltet titkos szavazással. A második fordulóban a társulatok jelöltjei választják ki szavazással, szintén maguk közül azt, aki megkapja a díjat.

Kaszás Attila 1960-ban született a felvidéki Vágsellyén.
1983-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszóként tevékenykedett. 2003-ban szerződött a Nemzeti Színházhoz.
A művész pályája során a fontosabb szerepek között volt Ambrus diák (Weöres: A kétfejű fenevad), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Macbeth (Shakespeare: Macbeth), Leonce (Büchner: Leonce és Léna), Jimmy (Osborne: Dühöngő ifjúság), Liliom (Molnár: Liliom), Mefisztó (Goethe: Faust), Edek (Mrozek: Tangó), Szvidrigaljov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés).
A nagyközönség zenés szerepeiben is nagyon szerette. Vele lett híres a Padlás Rádiósa, énekelte Claude Bukowskit a Hairben, címszereplő volt a Mágnás Miskában, és ő játszotta Tonyt a vígszínházi West Side Storyban.
Színpadi szerepei mellett számos filmben szerepelt, többek közt az Érzékek iskolájá-ban, amelyben Gryllus Dorka volt a partnere, a Cha-cha-chá-ban és az Üvegtigris-ben.

Kaszás Attilát 1988-ban Hegedüs Gyula-emlékgyűrűvel, 1990-ben Jászai Mari-díjjal, 1992-ben Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíjjal tüntették ki.

Image

Hallgassák meg a Rádiós dalát, amelyben épp a távozásról énekel:


OE

Forrás: Vörösmarty Színház