Moliére Don Juanját tűzte műsorra a Nemzeti Színház


Februártól látható a Nemzeti Színházban Moliére Don Juan, avagy a Kőszobor lakomája című darabja, a macedón Alekszandar Popovszki rendezésében.

A klasszikus darab több szokatlan szállal egészül ki annak érdekében, hogy a mű a 21. századi ember számára is átérezhetőbb legyen – olvasható a teátrum MTI-hez csütörtökön küldött közleményében.

Ilyen például a Katona Kinga alakításában látható Donna Anna figurája, amelyet a rendező Puskin Don Juan kővendége című művéből kölcsönzött. Emellett beleírtak egy Udvaros Dorottya által megformált hatodik nőalakot is, aki mintegy anyafiguraként jelenik meg a darabban.

A rendező szerint Moliére komédiája tükröt mutatott a saját korának, és eszerint Don Juan egyértelműen negatív hős, annak ellenére, hogy valójában sosem hazudik, és a hódítási szándéka nem érne célt a környezete közreműködése nélkül. Alekszandar Popovszki úgy véli, hogy a mai világ viszonyai között is érdemes átgondolni ezt a történetet, hiszen a ma embere is minden nap ki van téve a csábításnak, hiszen a kapitalizmus megteremti a függőség környezetét, az elcsábulás függőségének feltételeit. “Olyan világban élünk ma, amelyben minden dolognak ára van. Ez az ár meghatározza a dolgok iránti viszonyunkat. Azért van a művészet is krízisben, mert az maga is az üzleti élet része, önmaga eladására kényszerül. Minden szellemi tevékenység vagy gesztus, legyen az a legjelentéktelenebb, az áruba bocsátásról szól” – fogalmaz a rendező a mű üzenetével kapcsolatban.

Don Juant Bordás Roland alakítja, aki A Mester és Margarita előadásában már együtt dolgozott Alekszandar Popovszkival. A színművész úgy véli, a rendező a figura furcsa, ambivalens őszinteségét helyezte a középpontba.

A darab bemutatóját szerdán tartották a Nemzeti Színházban.