MITEM – Megkezdődött a Nemzetközi Színházi találkozó a Nemzeti Színházban

Megkezdődött a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM): a Nemzeti Színház fesztiválján csütörtöktől 11 ország 21 produkciója látható április végéig.

A rendezvény csütörtöki budapesti megnyitóján Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója, a MITEM művészeti vezetője kiemelte: ez a két hét most a legfontosabb a világszínházban.

"Csodálatos program elé nézünk, az elkövetkező két hét hatalmas színházi kaland, és aki velünk jön, annak felejthetetlen élményekben lesz része" – mondta az igazgató, kiemelve: Alvis Hermanis, Rimas Tuminas, Eimuntas Nekrosius, Eugenio Barba, Silviu Purcarete olyan kimagasló rendezői a kornak, akik díszei bármely nemzetközi fesztiválnak.

Az előadásokon túl szakmai programokat, találkozókat rendeznek a nagy mesterekkel. "Igazi színházi nagyhatalomnak érezhetjük most magunkat, és úgy érezhetjük, hogy ott vagyunk már fesztiválunkkal az európai színházak fesztiváltérképén" – fogalmazott.

Az igazgató közölte, hogy szinte minden előadásra elkeltek a jegyek, ami "komoly visszaigazolás".

Reményét fejezte ki, hogy a magyar előadások is megállják a helyüket a nagy mesterek előadásai között. Így tudjuk pontosan meghatározni, hogy hol tartunk, és elhelyezni magunkat a világszínházi folyamatokban – tette hozzá.

A MITEM Helmut Stürmer díszlettervező kiállításának megnyitójával kezdődött csütörtök délután a színház melletti Zikkuratban. Az egy hónapig látható, díszletterveket, -maketteket, rajzokat, előadásrészleteket, fotókat, óriásbábokat, különleges díszletelemeket bemutató kiállítást Vidnyánszky Attila és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója nyitotta meg. Helmut Stürmer több mint négy évtizedes pályafutása során mintegy kétszáz színházi előadáshoz, számtalan operához és játékfilmekhez tervezett díszletet és jelmezt. Olyan világhírű rendezők munkatársa, mint Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Silviu Purcarete, Tompa Gábor és Vlad Mugur.

A megnyitón az olaszországi Teatro Tascabile di Bergamo gólyalábas utcaszínházi produkciót mutatott be, majd a színház előtt Vidnyánszky Attila húzta fel a fesztivál zászlóját.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva megvalósuló MITEM-en a Nemzeti Színház három színpadán orosz, litván, norvég, dán, svéd, lett, macedón, lengyel, olasz és magyar előadásokat láthat a közönség, a román Faustot pedig az Eiffel-csarnokban mutatják be.

A fesztivált a kiállítás mellett számos további kísérőprogram is kiegészíti, többek között beszélgetést tartanak a Részegek írójával, Ivan Viripajevvel és rendezőjével, Viktor Rizsakovval. Mesterkurzust tart Eugenio Barba és Thomas Richards, előadásszerű műhelybemutatót Roberta Carreri. Faust avagy Silviu Purcarete költői színháza címmel a román rendező részvételével tartanak kerekasztal-beszélgetést.

A nyitóelőadás mellett a bergamói társulat a Rosso Angelico. Egy éteri utazó tánca című, Tiziana Barbiero rendezte előadását is bemutatja a fesztiválon.

A MITEM-en látható lesz az Eugenio Barba rendezte Salt/Só, valamint Ave Maria (Odin Színház, Dánia), az Alexander Morfov rendezte Az élet szép (Macedón Nemzeti Színház, Macedónia), a Visky András rendezte Pornó (Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, Románia) című előadás.

Anna Pettersson rendezésében a Hedda Gabler (Dramaten – Stockholmi Királyi Színház, Svédország), Vidnyánszky Attila rendezésében a Bűn és bűnhődés (Alekszandrinszkij Színház, Oroszország), Eirik Stubo rendezésében az Amerikai Elektra (Det Norske Teatret, Norvégia) című produkció.

Andrzej Seweryn rendezésében bemutatják a Shakespeare forever! című előadást (Arnold Szyfman Lengyel Színház, Lengyelország).

A Fekete tej (Rigai Új Színház, Lettország) Alvis Hermanis, az Asik Kerib (Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház, Oroszország) Iszkander Szakajev, a Faust (Radu Stanca Nemzeti Színház, Románia) Silviu Purcarete rendezésében látható.

A nyugalom című művet (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat) Radu Afrim, Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjel című produkciót (Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter, Olaszország) Thomas Richards, a Jevgenyij Anyegin című előadást (Vahtangov Állami Színház, Oroszország) Rimas Tuminas rendezésében mutatják be.

A programban szerepel a Mihail Rahlin rendezte FRO ("Július-együttes" – MHAT 9. Stúdió, Oroszország), valamint az Eimuntas Nekrosius rendezte Az éhezőművész (Meno Fortas Színház, Litvánia).

A MITEM programján szerepel a Nemzeti Színház A krokodilus, Cyrano de Bergerac és a Részegek című előadása.

MITEM – Megkezdődött a nemzetközi színházi találkozó a Nemzeti Színházban

Megkezdődött a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) hétfőn. Az április 24-éig tartó programsorozat 13 ország részvételével valósul meg a Nemzeti Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A teátrum előtt tartott hétfői budapesti megnyitón Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója köszöntötte a találkozó résztvevőit, köztük a nyitóelőadás, az olaszországi Teatro Potlach művészeit, akik a Kaposvári Egyetem színésznövendékeinek közreműködésével mutatják be az Angyalok a város felett című produkciót, Pino Di Buduo rendezését.

Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy sokféle megszólalási mód, színházi nyelv jellemzi az előadásokat.

“Egy dolog biztos, összeköt mindnyájunkat, hogy komolyan gondoljuk azt, amit csinálunk. Az élet nagy kérdéseire próbálunk rákérdezni, az emberek lelkét szeretnénk megérinteni, gondolkodásra akarjuk buzdítani őket, hatni akarunk erre a világra, mert úgy hisszük, hogy változtathatunk rajta” – mondta, kiemelve: ez óriási felelősséggel jár.

d_kb20160411003.jpg

A több mint 20 előadást és mintegy 600 vendéget fogadó fesztivál szakmai programjairól elmondta: a nemzeti színházak, nemzeti kultúrák jövőjéről tartanak beszélgetést, emellett a francia író-rendező, Valere Novarina és a lengyel rendező, Tadeusz Kantor munkásságához kapcsolódva rendeznek programokat.

A színház igazgatója Pino di Buduo rendezővel együtt húzta fel a fesztivál zászlóját.

Az idei MITEM mottója Kortársaink, a klasszikusok. A részt vevő országok között van Dél-Korea, Franciaország, Görögország, Grúzia, Kína, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc és Szerbia, emellett vidéki (debreceni Csokonai Színház) és határon túli magyar színház (a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) darabjai is várják a nézőket.

A programban archaikus előadások, klasszikus és kortárs darabok egyaránt szerepelnek, jelen lesz a dél-koreai rítusszínház, és bemutatkozik a Szecsuáni Opera is.

A találkozón többek között Homérosz Iliászát, Gorkij Éjjeli menedékhelyét, Csehov Sirályát és a Shakespeare műve alapján készült Vízkereszt, vagy amire vágytok című előadást játsszák. A Nemzeti Színház produkciói közül a Szeszélyes nyár című darab nyitotta az előadások sorát, emellett Zsótér Sándor rendezésében Brecht Galilei élete című darabját, Vidnyánszky Attila rendezésében Weöres Sándor Psyché és Cervantes Don Quijote című művét tűzik műsorra, és látható lesz a Csehov A 6-os számú kórterem című novellája alapján készült 6 című produkció, Sardar Tagirovsky rendezése.

Az előadások után közönségtalálkozókat tartanak, és szakmai beszélgetéseket rendeznek neves színházi alkotók részvételével. A MITEM előadásai szinkrontolmácsolással vagy feliratozással láthatók. A programról bővebb információ a www.mitem.hu oldalon olvasható.