Mit főznek ki a Turay urai

A Turay Ida Színház (www.turayidaszinhaz.hu) utazó színház, ezért színészei gyakran esznek „száraz” kosztot, azaz szendvicset. De egy-egy jobb benzinkútnál sültkolbászt, vagy grill csirkét is kaphat a szerencsés sorban álló színész, mert a Frey busz, ami őket szállítja a fellépés színhelyére csak tizenöt percet áll. Pedig a színészek is szeretnek jót és jól enni, csak hát nem mindig van rá lehetőségük és idejük. Vannak, akik csak enni, vannak, akik főzi is szeretnek. Következzék két színész, és két recept.

Szacsvay László (a Turay Ida színháznál játszik az Osztrigás Miciben és az Indul a bakterházban):

– Én inkább többször eszem napjában, de mindig keveset. Most például muszáj megennem egy kis kolbászt, mert hiába ebédeltem, már éhes vagyok délután négykor. Sajnos éjszaka is csipegetek, amikor hazaérek. Olyan kevés jó dolog maradt az életben, hogy nem érzek lelkiismeret furdalást ezért az apró kényeztetésért. Főzni is szeretek és szoktam is, amikor időm engedi. Nincs kedvenc ételem, én mindent szeretek. Különösen a káposztás harcsát, aminek receptjét több kolléga is elkérte már.

Káposztás harcsa Szacsvay módra, négy személyre.

Hozzávalók: ½ kg savanyú káposzta, 4 szelet filézett harcsa, 15 dkg. füstölt szalonna, 2 dl. száraz fehérbor, víz, 1 doboz főzőtejszín, kevés liszt, ízlés szerint só, őrölt bors, majoránna, babérlevél, őrölt piros paprika.

Elkészítés: A kockára vágott szalonnát megkapatjuk, és mielőtt égni kezdene hozzáadjuk a savanyú káposztát, a fehérbort, kevés vizet öntünk hozzá, (időnként pótoljuk a vizet a pároláshoz, hogy ne égjen le a káposzta) ízesítjük a borssal, majoránnával, a babérlevéllel. Kb. 1 ½ órán át pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott harcsát, és pár percig tovább főzzük (a hal gyorsan megfő). Meghintjük liszttel, egyet rottyantunk rajta, majd kevés piros paprikát szórunk rá a színe miatt, és felengedjük a tejszínnel. Ez az étel igazán másnap jó, amikor összeértek az ízek.

Bozsó József (a Turay Ida Színházban játszik az Indul a bakterház, a Bob herceg, a Balfácánt vacsorára, a Zsákbamacska, az Imádok férjhez menni, a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska, a Lili bárónő, a Víg özvegy és a Doktor úr című darabokban) Én nem főzök, csak eszem. Nagyon szeretem a tengeri herkentyűket. Januárban, amikor Brüsszelben a Csárdáskirálynőt rendeztem, mindennap valamilyen halat, vagy rákot, kagylót ettem. Belgiumban friss alapanyagokból és fantasztikusan készítik ezeket az ételeket. Itthon a párom, Krisztina, akit 21 évnyi menyasszonykodás után augusztusban vezetek oltár elé (két lányunk lesznek a koszorúslányok), főzi nekem a finomságokat.   Mára már kiválóan megtanult főzni, úgyhogy most már bátran elvehetem feleségül. A spenót az egyetlen amit nem szeretek. Van egy roppant egyszerű, de annál finomabb ételünk, ami kedvenc ebédeink sorába tartozik, és gyakran kerül nálunk az asztalra.

Zöldborsó paprikás nokedlivel, Bozsó József módra, négy személyre.

Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, olaj, ½ kg. zöldborsó, 1 knorr marhahúsleves kocka, ízlés szerint só, őrölt bors, piros porpaprika, reszelt eidami, vagy trappista sajt (lehet füstölt sajttal keverni). Köretnek sima nokedli ajánlott.

Elkészítés: A zöldborsót megfőzzük, ahogyan a pörköltet szoktuk, jó sok hagymával, mert attól lesz sok szaftja. Ráhalmozzuk a nokedlire és megszórjuk sajttal. Jó étvágyat!

Shirley