Maradjunk kapcsolatban!

Mintegy 130 ezer nézőt fogadott az idei évadban a Játékszín

Mintegy 130 ezer nézőt fogadott 99,2 százalékos kihasználtság mellett most záruló szezonjában a Játékszín, ahol 418 előadást tartottak. Az évad legjobb színésznője Zsurzs Kati, legjobb színésze Vadász Gábor lett.

A következő évadban három új nagyszínpadi premierrel készülnek, a Bock Színpadon folytatódnak a rendhagyó színházi esték. A bemutatókban többek közt Gálvölgyi János, Lengyel Tamás és Nagy Sándor látható.

Bank Tamás igazgató a színház hétfői évadzáró társulati ülésén elmondta: elsőként október 14-én a 39 lépcsőfok című krimi-vígjátékot mutatják be Horgas Ádám rendezésében. A második premier a tervek szerint egy Broadway-musical lesz, amelyet Szirtes Tamás állít színpadra 2018. március 10-i bemutatóval. Bagó Bertalan Jeff Baron Jó estét, Mr. Green! című művét rendezi április 28-i premierrel, Gálvölgyi János és Szemenyei János főszereplésével.

Szakonyi Károly Két nő és valaki című színművét Cseh Judit viszi színre. A titokzatos komédia, amellett, hogy ősbemutató, jutalomjáték a színésznők számára: a szerepeket Tóth Enikő és Zsurzs Kati alakította a mindössze egyszeri, Bock színpadi felolvasószínházi esten is.

Ugyancsak az intim játéktérből kerül nagyszínpadra Jordi Galceran Bankhitel című műve, szintén Cseh Judit rendezésében Baksa Imre és Lengyel Tamás játékával.

Lengyel Tamás további produkciókban is látható a következő évadban. Bemutató vár Lévay Viktóriára, Nagy Sándorra, Szirtes Balázsra is.

A Bock Színpadon a jövő évadban Hamlet, vagy amit akarhatok címmel Baksa Imre és Kállay Géza Shakespeare-kutató professzor közös előadása látható. A Hamlet tucatnyi szereplője egyetlen színész által életre keltve, miközben előkerülnek Shakespeare korának fogós kérdései, érdekességei. Az előadás az RS9 Színház Vallai-fesztiváljának nyertese volt.

Az igazgató kiemelte: a teátrum a nyár végén részt vesz a Pozsonyi Pikniken és a színházak éjszakáján is. A fejlesztések között említette, hogy felújítják a színház légkondicionáló rendszerét.

A társulati ülésen Bank Tamás átadta az évad legjobb színészének odaítélhető, 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díjat. A 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának is emléket állító elismerést idén Zsurzs Kati és Vadász Gábor vehette át.

A 2009-ben elhunyt Kishonti Ildikó emlékére alapított díjat minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérben dolgozó munkatársa kapja, aki jelentősen hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott, Petyi János univerzális színházi ember, egyes előadások rendezőasszisztense, ügyelő és gyakorta színpadi szereplőként is látható.

Az igazgató elmondta: a most záruló évadban 418 előadást tartottak, ebből 381 saját és 37 befogadott produkció volt. Külső helyszínen 41 előadást játszottak, a Bock Színpadon 9, a színház második játszóhelyén, a MOM Kulturális Központban 5 előadással várták a közönséget. Az idei évadban 20 városban összesen 37 előadást játszanak.

Kiemelte: a most záruló évadban három produkció is elérkezett a 100. előadásához. Jubilált a Primadonnák, a Legyen a feleségem! és A hölgy fecseg és nyomoz – utóbbi a 105. után, Vári Éva visszavonulásával le is került a műsorról.

Felidézte: az idei évadban a Játékszín bemutatta a Kölcsönlakás, az Életrevalók, Az eastwicki boszorkányok, és a Kellemes húsvéti ünnepeket! című darabokat. A következő szezonban repertoáron marad mellettük az Acélmagnóliák, A szőke ciklon, az És már senki sem., a Hatan pizsamában, a Jutalomjáték, a Legyen a feleségem!, a Nyolc nő, a Primadonnák, a Vidám kísértet, a Virágot Algernonnak, a Süsü, a sárkány kalandjai, a Gombóc Artúr, a nagy utazó és a Beugró.

Hirdetés

Cirkuszművészet

Pilinszky Egyenes labirintusa a Fővárosi Nagycirkusz stúdióterében

Cirkoratórium

„Abszurd rendezetlenség és mérnökien tudatos szerkesztés egysége: a véletlen uralma, mely vaskövetkezetkezetességű törvények parancsát juttatja érvényre” – fogalmazott Pilinszky Négysorosáról egy méltatlanul kevésszer idézett irodalomprofesszor, Tamás Attila. Ha élne, jelen lett volna a Hegymegi Máté rendezte Egyenes labirintus-bemutatón, s alighanem az önmagát idéző szavakkal tiszteleg.

(tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész

Életének 76. évében, kedden elhunyt Ujlaky László Jászai Mari-díjas színművész – közölte a Nemzeti Színházszerdán az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Évadmustra

A Tóték Egerben

Bartalaposi capriccio

TÓTÉK PRODUKCIÓ – a történelem cirkuszának artistái lépnek színre Egerben. Vadonatúj világszámokról nem beszélhetünk, hiszen az emlékezetes filmszatírát – Fábri Zoltán rendezésében, Latinovits Zoltánnal Az őrnagy szerepében – 1969-ben kezdték vetíteni a mozik, sőt Örkény Istvánnak, a kisregényéből maga írta tragikomédiáját már 1967-ben bemutatta a Thália Színház, s az óta levehetetlen darabja a színházi repertoároknak országszerte. Szerepbravúrok sorát kínálja.

(tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: