Miniévad a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 8. és 18. között idén is megszervezi hagyományossá vált miniévadját, ahová számos külföldi és romániai meghívott érkezik. A rendezvényre fesztiválok és színházak képviselői, valamint olyan rendezők kaptak meghívást, akik a tervek szerint a kolozsvári színházban dolgoznak majd. Természetesen nem hiányzik majd az eseményről Andrei Şerban rendező sem, aki Ibsen Hedda Gabler című darabját próbálja a kolozsvári magyar társulattal – a bemutató 2012. január 24-én lesz.

A miniévad műsorán a Születésnap, Leonce és Léna, Übü király, Alkoholisták, Egy ügynök halála, Suttogások és sikolyok, Caligula, Megöltem az anyámat című előadások szerepelnek. Az előadásokon angol nyelvű fordítást biztosítunk. A sajtó számára – előzetes egyeztetéssel – lehetőség nyílik interjúk készítésére a meghívottakkal:

 

Dominique Serrand

A Párizsból érkező Dominique Serrand az Európai Színházi Unió, valamint az American Repertory Theatre tagja. Tavaly a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Lüszisztraté – avagy a nők városa című előadást rendezte.

 

Jászay Tamás

Magyarországi színikritikus, a Revizor című kritikai portál szerkesztője, a Színházi Kritikusok Céhének elnökségi tagja.

 

Jeffrey Wienckowski

Amerikai rendező, a hollywoodi Sons Of Beckett Theatre Company alapítója és művészeti igazgatója (2002-2005 között).

 

Karin Coonrod

Szintén az American Repertory Theatre tagja, a 2011/2012-es évadban, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Tökéletes menyegzőt rendezi Charles Mee adaptációja szerint.

 

Joshua Kagan Brody

A San Diego-i egyetem hallgatója, Tompa Gábor egyik legtehetségesebb diákjának tartja.

 

Fabian Mühlthaler

A kolozsvári Német Kulturális Intézet igazgatója.

 

Christophe Pomez

A kolozsvári Francia Kulturális Intézet igazgatója, korábban a francia kulturális minisztérium színházi tanácsadója volt.

 

Aglika Oltean

Dramaturg és színikritikus, többek között a Nemzetközi Kritikus Céh Critical  Stages című lapjában publikál.

 

Felix Alexa

A bukaresti Nemzeti Színház rendezője, aki a 2011/2012-es évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Julie kisasszony című Strindberg-drámát viszi színre.

Miniévad a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

December 19 és 22 között év végi miniévadra kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: december 19-én, vasárnap délután 6 órától William Shakespeare: Mértéket mértékkel című színművét tekinthetik meg a színház nagytermében, Matthias Langhoff rendezésében.

Hétfőn, december 20-án Visky András: Alkoholisták című zenés performanszára kerül sor a stúdióteremben, Tompa Gábor rendezésében. Kedden, december 21-én a stúdióteremben a tavalyi évad egyik kiemelkedő előadása, Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című filmjének adaptációja lesz látható, amelyet Andrei Şerban vitt színre. A miniévad szerdán, december 22-én zárul a színház legutóbbi bemutatójával, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjával, szintén Tompa Gábor rendezésében.

Az előadásokra román és angol nyelvű fordítást biztosítanak.