Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

Mindenben rekordot döntött az V. Mitem

Időtartamban, előadásszámban és nézőszámban is rekordot döntött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem). Április 10. és 29. között 14 ország 29 előadása került színre a Nemzeti Színház három színpadán – tájékoztatta a színház hétfőn az MTI-t.

Vasárnap este a Horvát Nemzeti Színház Ivanov előadásával ért véget az V. Mitem. Idén orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint határon túli magyar előadások Szerbiából és Romániából színesítették a Mitem fesztivál programját. A Nemzeti Színház produkciói közül a Bánk bán, a Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke, a Woyzeck és a III. Richárd szerepelt a programban – olvasható a közleményben.

Közölték: a produkciókat 8377 néző látta, a Mitem előadásainak átlagos látogatottsága 95 százalékos volt. A közönségtalálkozókon, szakmai beszélgetéseken, kísérőprogramokon több százan vettek részt.

Vendégük volt mások mellett a világ sztárrendezői közül a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin. A milánói Piccolo Teatro ezúttal Antonio Latella Pinokkióját hozta el. Jelen voltak az észtek, Elmo Nüganen Vágyakozás című előadásával – írták. Úgy fogalmaztak: nagy öröm volt az idei Mitemen a német színház hangsúlyos jelenléte, a Berliner Ensemble A kaukázusi krétaköre Michael Thalheimer rendezésében a kortárs német színház élvonalát képviseli, és ők hozták el Oliver Reese A bádogdobját is.

Ismét voltak határon túli magyar előadások: Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről a Borisz Davidovics síremléke című előadás, Marosvásárhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatták a fesztivállátogatók. A nézők találkozhattak négy arab előadással is, a fesztivál kuriózumaként egyaránt jelen voltak már emigrációban élő és a hazájukban dolgozó arab rendezők és társulatok is. Volt ingyenes Cseresznyéskert előadás a színház előtti téren, és itt volt Parvathy Baul indiai együttese is. Jelezték: a fesztivál három hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatták be az előadásokat.

Kitértek arra is, hogy a Nemzeti Színház már a 2019-es Mitemet szervezi, és május 24-én mutatják be A Gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot Zsótér Sándor rendezésében. Az előadásban először dolgozik együtt a rendező Udvaros Dorottyával, a főszerepet pedig Herczeg Péter egyetemi hallgató játssza.

A jövő héten fogadják a Nemzeti 2018/19-es évadának százezredik nézőjét – jelezték.

A nyáron Kapolcson láthatja a közönség a Woyzecket és a János vitéz-missziót. Augusztus 18-án pedig a csíksomlyói nyeregben mutatják be Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését – közölte a Nemzeti Színház.

Fesztivál

Több mint 100 program a Budapesti Nyári Fesztiválon

Több mint 100 programmal, világsztárokkal és bemutatókkal várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál június 9. és szeptember 1. között a Margitszigeten és a Városmajorban. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

BTF – Nagy sikerrel zárult a fesztivál, több jövő évi fellépő is ismert már

Nagy sikerrel zárult a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek 24 napja alatt 269 programra, köztük 17 magyarországi premierre és több ősbemutatóra várták a közönséget – közölték a szervezők, akik a jövő évi fesztivál rendezvényeiből is ízelítőt adtak. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Hatodszor rendezik meg a Pécsi Családi Színházi Fesztivált

Tizennégy társulat tizenkilenc előadásával várja a közönséget a hatodik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 26. és június 3. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM). A Nemzeti Színház fesztiválján 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség április végéig. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Pénteken kezdődik az V. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban

Április 6. és 13. között az idén ötödik alkalommal rendezi meg az Újszínház a Keresztény Színházi Fesztivált, amelyen a vidéki művészek vendégjátéka mellett több külföldi produkciót is láthat a közönség Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

BTF – Liszt Ferenc oratóriumának előadásával kezdődött az idei fesztivál

A Nemzeti Filharmonikusok Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumának előadásával kezdődött péntek este a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a Müpában. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: