Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

Mindenben rekordot döntött az V. Mitem

Időtartamban, előadásszámban és nézőszámban is rekordot döntött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem). Április 10. és 29. között 14 ország 29 előadása került színre a Nemzeti Színház három színpadán – tájékoztatta a színház hétfőn az MTI-t.

Vasárnap este a Horvát Nemzeti Színház Ivanov előadásával ért véget az V. Mitem. Idén orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint határon túli magyar előadások Szerbiából és Romániából színesítették a Mitem fesztivál programját. A Nemzeti Színház produkciói közül a Bánk bán, a Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke, a Woyzeck és a III. Richárd szerepelt a programban – olvasható a közleményben.

Közölték: a produkciókat 8377 néző látta, a Mitem előadásainak átlagos látogatottsága 95 százalékos volt. A közönségtalálkozókon, szakmai beszélgetéseken, kísérőprogramokon több százan vettek részt.

Vendégük volt mások mellett a világ sztárrendezői közül a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin. A milánói Piccolo Teatro ezúttal Antonio Latella Pinokkióját hozta el. Jelen voltak az észtek, Elmo Nüganen Vágyakozás című előadásával – írták. Úgy fogalmaztak: nagy öröm volt az idei Mitemen a német színház hangsúlyos jelenléte, a Berliner Ensemble A kaukázusi krétaköre Michael Thalheimer rendezésében a kortárs német színház élvonalát képviseli, és ők hozták el Oliver Reese A bádogdobját is.

Ismét voltak határon túli magyar előadások: Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről a Borisz Davidovics síremléke című előadás, Marosvásárhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatták a fesztivállátogatók. A nézők találkozhattak négy arab előadással is, a fesztivál kuriózumaként egyaránt jelen voltak már emigrációban élő és a hazájukban dolgozó arab rendezők és társulatok is. Volt ingyenes Cseresznyéskert előadás a színház előtti téren, és itt volt Parvathy Baul indiai együttese is. Jelezték: a fesztivál három hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatták be az előadásokat.

Kitértek arra is, hogy a Nemzeti Színház már a 2019-es Mitemet szervezi, és május 24-én mutatják be A Gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot Zsótér Sándor rendezésében. Az előadásban először dolgozik együtt a rendező Udvaros Dorottyával, a főszerepet pedig Herczeg Péter egyetemi hallgató játssza.

A jövő héten fogadják a Nemzeti 2018/19-es évadának százezredik nézőjét – jelezték.

A nyáron Kapolcson láthatja a közönség a Woyzecket és a János vitéz-missziót. Augusztus 18-án pedig a csíksomlyói nyeregben mutatják be Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését – közölte a Nemzeti Színház.

Fesztivál

Kétezer néző, négy fődíjas film a IX. Bujtor István Filmfesztiválon

Több mint kétezren látogattak el a IX. Bujtor István Filmfesztivál három napján Balatonszemesre, ahol a 25 versenyfilm mellett a közönség beszélgethetett az alkotókkal, megkoszorúzták Bujtor és Latinovits sírját, retro filmzenei koncert és Ötvös Csöpi filmjei várták a rajongókat. A Lutter Imre fesztiváligazgató vezette zsűri négy kategória fődíjat és 12 különdíjat osztott ki.
(tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Hét nap alatt nyolc előadás a Vidéki Színházak Fesztiválján

Hét nap alatt nyolc előadás látható a Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg a Pesti Magyar Színház épületében, a Thália Színház szervezésében. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Száz programot kínál a pécsi Szamárfül fesztivál

Mintegy száz rendezvénnyel várják a családokat a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválján, amelyet augusztus 17. és 19. között tartanak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Thealter: közönségdíjas lett a Felhő a nadrágban

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Kokan Mladenovic rendezte produkciója, a Felhő a nadrágban című darab kapta a Thealter közönségdíját, a nemzetközi színházi fesztivál elismeréseit szombat este adták át Szegeden – tájékoztatta a szervező Maszk Egyesület az MTI-t.

Előző1 / 2
Használja a ← → (nyilakat) a lapozáshoz

Tovább olvasom

Fesztivál

Színházi, tánc és cirkuszi kavalkáddal (is) készül a Sziget Fesztivál

Ha a Sziget Fesztiválra gondolunk, évek óta már nem csak a koncertek jutnak az eszünkbe, hanem a gazdag összművészeti programok is. Idén is bőséges színházi, tánc és cirkuszi kínálattal készülnek a szervezők augusztus 8. és 14 között. A fesztiválozók nem csak a hazai, hanem a nemzetközi kortárs művészeti életből is ízelítőt kaphatnak – a fesztivál jellegéből fakadóan – akár strandpapucsban és fröccsel a kezükben.

(tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

A Cirkuszhercegnőt mutatják be a Budapesti Nyári Fesztiválon júliusban

Június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: