A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján


Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyúlt válogatás a Tenorissimo ünnepi operagálájának sztárvendége, Fabio Sartori. Az elismert olasz tenor partnerei a Magyar Állami Operaház vezető szólistái közül Ádám Zsuzsanna, Boross Csilla, Létay Kiss Gabriella, Sáfár Orsolya és Szántó Andrea lesznek. A 2022. augusztus 19-én az Operaházban megrendezett, 20:00 órakor kezdődő hangversenyen közreműködik az OPERA Zenekar és Énekkar, vezényel Kocsár Balázs főzeneigazgató.

Verdi, Puccini és a verizmus szerzőinek népszerű operarészletei csendülnek fel Fabio Sartori első magyarországi gálaestjén. A trevisói születésű olasz tenor a legendás Leone Magiera tanítványaként végezte énekesi tanulmányait, aki sok más operanagyság mellett Luciano Pavarotti mestere is volt. 1996-ban a Bohémélet Rodolfójaként debütált Velencében, egy évre rá pedig már a Scalában mutatkozott be Verdi Macbethjében, később pedig Rekviemjében is, mindkét alkalommal Riccardo Muti vezényletével. Az elmúlt másfél évtizedben több további rangos Verdi-alkotásban is színpadra lépett Milánóban, és jelentős sikereket ért el A két Foscari (Jacopo Foscari), a Simon Boccanegra (Gabriele Adorno), az Attila (Foresto), az Oberto, a San Bonifacio grófja (Riccardo), az Aida (Radames) és A haramiák (Carlo) főszerepeiben, valamint a Don Carlos címszerepében. Verdi-hőstenorként aratott sikereket többek közt Berlinben, Bécsben, Madridban, Barcelonában, Zürichben, Moszkvában, a Veronai Arénában és a Salzburgi Ünnepi Játékokon, de emlékezetes alakítást nyújtott 2018-ban a Berlini Állami Operaház Macbeth-produkciójában Anna Netrebko és Plácido Domingo partnereként is, Daniel Barenboim vezényletével. Az énekes gazdag olasz repertoárjáról nem hiányoznak Bellini, Donizetti, Cilea, Leoncavallo és Puccini olyan híres operáinak fontos főszerepei sem, mint a Norma, a Linda di Chamounix, az Adriana Lecouvreur, a Bajazzók, a Tosca, a Pillangókisasszony vagy a Turandot.

A Tenorissimo operagálán Fabio Sartori többek közt a Simon Boccanegra, a Macbeth, a Bajazzók, a Tosca és a Pillangókisasszony című operákból ad elő részleteket. Az olasz tenor partnerei az est Puccini-duettjeiben Ádám Zsuzsanna és Boross Csilla lesznek, mellettük Létay Kiss Gabriella, Sáfár Orsolya és Szántó Andrea, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara működik közre az Aida, a Traviata és a Manon Lescaut részleteiben. Az OPERA együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja, az est háziasszonya Gyüdi Melitta, rendezője Almási-Tóth András művészeti igazgató.