Mesterötös

Mesterkurzus Cserhalmi Györggyel

Elkezdődtek a Mesterkurzus próbái a Vörösmarty Színházban. David Pownall színművét Cserhalmi György rendezésében mutatja be a fehérvári teátrum.

Sztálin meghívja magához a két kitűnő zeneszerzőt, a nyugati világot is megjárt világhírű Prokofjevet és Sosztakovicsot, a fiatal és ambiciózus nagy zenei tehetséget. Célja, hogy a küszöbön lévő I. Zenei Kongresszusra a Párt politikai érdekének megfelelő irányvonalat képviseljen majd a két művész. A két zeneszerző szerepében Derzsi János és László Zsolt lesz látható, Sztálin és Zsdanov szerepében Gáspár Sándor és Kuna Károly lép színpadra. Az előadás látványvilágát Bukta Imre képzőművész tervezi.

A rendező, Cserhalmi György szeretné a Mesterkurzust minél jobban bezsúfolni a kis térbe, hogy nagyobb legyen a nyomás, a feszültség. „A téma hordozza ezt. Előbb-utóbb mindenki felteszi magában a kérdést: hogyan is vagyunk mi a hatalommal? A művészet és a hatalom örökké összefonódott, mégis kibékíthetetlen, néha összeborulós kapcsolatát boncolgatja a történet. Kölcsönösen manipulálják egymást, jönnek-mennek, mint a búvópatak, vagy mint a kosárfonás. Néha haragban vannak, néha úgy tűnik, hogy jóban – ám valójában sosincsenek békében” – vallja a rendező. Az előadást 2014 februárjában mutatják be a Kozák András Stúdióban.

kdk

Fotók: Maczkó Csaba