Mély és végletes érzelmek

Guelminó Sándor a Veszedelmes viszonyokról

– Amit diktálnak az erkölcsi elveink, azok gyakran ellentétben állnak ösztöneinkkel, nemi vágyainkkal. A szenvedélyeink elfojtása néha ugyanolyan bűnnek tűnik, mint azok megélése, kiélése. Morális kérdésekről szól ez a darab, amelynek a központjában a férfi-nő kapcsolat áll, az, hogyan is vagyunk mi egymással – mondta Guelmino Sándor rendező a Veszedelmes viszonyok című előadásról.

Choderlos de Laclos és Cristopher Hampton művének a bemutatója február 7-én volt a Veszprémi Petőfi Színházban.

Guelmino Sándor jól ismeri a veszprémi társulatot, az elmúlt években kétszer is dolgozott a teátrumban. Amikor a színház vezetése ismét felkérte rendezni, ő több darabot ajánlott a figyelmükbe, végül a döntés a Veszedelmes viszonyokra esett. Többek között azért, mert ez a színmű nagyon erős női szerepeket tartogat a stáb számára.

– Az ötletet a színészek hívják elő. Az elmúlt évadban A Tündérlaki lányok színpadra állításakor nagyon jól tudtunk együtt dolgozni Kéri Kittyvel, Csarnóy Zsuzsannával, Trokán Annával, s úgy érzem, jól áll nekik majd ez a darab is. Ebben a műben benne található sok minden az életről, nagyon mély és végletes érzelmeket lehet megmutatni a színpadon. Az olvasópróbán is azt tapasztaltam, hogy a színészek a szövegeiknél megálltak, többször visszalapoztak, felfedezték azokat a mai napig érvényes gondolatokat, igazságokat, amelyek a kapcsolatainkra igazak. Olyan ez a mű, akár egy enciklopédia a férfi-nő viszonyáról – hangsúlyozta a rendező, aki hozzáfűzte, sok érdekes élethelyzet megtalálható a darabban, amely nem csak a rokokó korszakra jellemző, hanem a jelenre is. Hiszen akadnak fiatal lányok, akiknek ma is választaniuk kell a csábítás, az ártatlanság és a romlottság között. Léteznek olyan hódító típusú férfiak, nagy manipulátorok, akik büszkeségből képtelenek bevallani maguknak, ha eléri őket a valódi szerelem. Találkozhatunk a férfiakon bosszút álló nőkkel, s olyanokkal is, akiknek elegük van a szenvedélyek okozta szenvedésből, s nyugalomra vágynak. Közben pedig örök kérdések vesznek körbe bennünket, mi a bűn és mi nem az, ki a valódi képmutató, öncsaló, hol a morális határ az emberi vágyak, az érzékiség és az elfogadott szabályaink között – fogalmazta meg a rendező, aki hozzáfűzte: a történet ábrázolása mellett izgalmas kihívást jelent számukra, miként állítsák színpadra azt a filmes szerkezetű művet, amelynek egy levélregény az alapja. Legalább negyven helyszínt kell megjeleníteniük egyszerűen, elegánsan, hatásosan. Ebben Cziegler Balázs díszlettervező munkájára számít. A produkció jelmeztervezője Kárpáti Enikő, a koreográfus pedig Király Attila. Az előadás főbb szerepeiben Oberfrank Pált, Csarnóy Zsuzsannát, Kéri Kittyt, Trokán Annát, Bajcsay Máriát, Palásthy Beát ésJaskó Bálintot láthatják a nézők.