Maradjunk kapcsolatban!

Röviden

Megújult a József Attila Színház

Megújult a József Attila Színház; a hat éve tartó munkálatok során több mint 700 millió forintot költöttek a teátrum korszerűsítésére, melynek eredményeként az erősen leromlott állapotú épület belső terei mellett a homlokzatát is felújították – hangzott el a teátrumban csütörtökön Budapesten.

Nemcsák Károly, a színház igazgatója sajtótájékoztatón felidézte: a több szakaszban zajló felújítás során, az elmúlt hat évben 700 millió forintot költöttek a munkálatokra, melynek kétharmad részét a teátrum fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta.

Felidézte: elsőként a színpadtechnika, a művészöltözők és az irodaépület korszerűsítése zajlott le, amit a nézőtéri székek cseréje és a fűtéskorszerűsítés követett. Megújult a parkoló, az összes közönségforgalmi terület és az első emeleti kiállítóterem is. Az előcsarnok modern, elegáns külsőt kapott. A bejáratnál pedig József Attila Színház Café néven kávézó nyílt, amely a 2017/2018-as évadtól kezdődően az irodalmi műsorok és kis szereplőszámú estek játszóhelyéül szolgál. A leglátványosabb a homlokzat szigetelése volt 2017-ben. A színház saját erejéből a főbejárat homlokzata fölé ledvilágításos hirdetőfelületet készült, amelyen az aktuális műsorokról tájékozódhat a közönség. Emellett korszerűsítették a díszletraktárat is, valamint modernizálták a stúdiószínpad szellőzési rendszerét.

 

Az eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, aki elmondta: fontos, hogy a színház mindenkié legyen. Ennek jegyében a teátrum a mozgássérültek számára is akadálymentesen megközelíthetővé vált, az indukciós hurok beépítését követően pedig a hallássérült nézők is élvezhetik a nagyszínpadi előadásokat – tette hozzá.

Nemcsák Károly a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a színház következő bemutatója Verebes István és Nemlaha György történelmi revüje, a Lucifer show című darab lesz. A 20. századot az adott korok dalaival megidéző produkciót december 16-án mutatják be és szinte az egész társulat játszik benne. 

Verebes István azt mondta: a darab célja, hogy "zavart keltsen és gondolatokat ébresszen arról a századról, amelynek a hordalékait ma is tapossuk". "Bizonyos korszakokat nem lehet kiűzni magunkból" – tette hozzá a rendező, aki szerint a történet során bemutatott hat történelmi fordulópont "léha" dalai tökéletesen kifejezik annak a kornak a kataklizmáját, szorongását, kritikáját, amelyben születtek. A különböző korok hangulatát idéző zenék mellé Darvas Ferenc zongorajátéka adja az alapot.

A történet során Lucifer mutatja meg a 20. század történéseit Ádámnak és Évának, a századforduló szilvesztere a vurstliban, a trianoni szerződés aláírásának napja egy orfeumban, a nyilas hatalomátvétel egy bordélyban, Rákosi Mátyás születésnapja egy üzemi rendezvényen, a szovjet csapatok november 4-i bevonulása egy vidéki szálloda éttermében, a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai inváziója az Ifjúsági Parkban éri az első emberpárt. Az előadás, melynek első bemutatója 2002-ben volt Szolnokon, Mira János díszleteivel, Tordai Hajnal jelmezeivel látható a József Attila Színházban.   

Hirdetés

Röviden

Öt bemutatója lesz a jövő évadban a veszprémi Pannon Várszínháznak

Öt bemutatóra készül a jövő évadban a veszprémi Pannon Várszínház – mondta a teátrum igazgatója a városban tartott hétfői sajtótájékoztatóján. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Tehetségkutató és képességfejlesztő programot indít az egri Gárdonyi Géza Színház

Heves megye tucatnyinál több oktatási intézményéből mintegy kétszáz gyermek vehet részt azokon a foglalkozásokon és nyári táborokon, melyet egy átfogó tehetségkutató és képességfejlesztő program keretében, pályázati forrásból valósít meg az egri Gárdonyi Géza Színház. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Terike & Irén – Egy abszurd bűncselekmény története a KV Társulat előadásában

Terike & Irén címmel egy abszurd bűncselekmény indítékait feltáró darabot mutat be a KV Társulat. Az ősbemutatót április 21-én a Mozsár Műhelyben tartják. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Az ünnepkörhöz kötődő előadásokkal várja a közönséget a nagyhéten az Erkel

Az ünnepkörhöz kötődő előadásokkal várja közönségét a nagyhéten és húsvétkor az Opera a budapesti Erkel Színházban, április első hetében a Ring gyűrűi-évad tematikája jegyében két operacsemege hallható hangversenyszerű előadásban. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Soós Péter vezetheti tovább a Ferencvárosi Pinceszínházat

A ferencvárosi közgyűlés egyhangú döntése alapján a következő öt évben Soós Péter vezetheti tovább a Pinceszínházat. (tovább…)

Tovább olvasom

Röviden

Színházi világnap – Simon McBurney színész, író, rendező üzenetét olvassák fel az idén

Simon McBurney színész, író, rendező üzenetét olvassák fel az idei színházi világnapon, március 27-én, kedden az előadások előtt a magyar színházakban is. Az ünnep alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület szakmai díjakat ad át. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: