Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács – a tagok között Balázs Péter, Bor Zoltán és Szűcs Gábor

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) hétfőn. A 24 tagból álló NEÉT funkciója, hogy megjelenítse az ágazati működés során jelentkező lényeges szakmai és fenntartói álláspontokat, valamint hogy az állami és szakmai együttműködés fóruma legyen.

A NEÉT tagjai között négyen kaptak helyet a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházaiból, illetve azok fenntartói közül:  A szolnoki Szigligeti Színházból Balázs Péter igazgató és Bor Zoltán produkciós igazgató, a székesfehérvári Vörösmarty Színházból Szűcs Gábor színművész, rendező, valamint a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház fenntartójának képviselőjeként Gyulai Csaba polgármester – a szerk.

Az ülésen, amelyet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hívott össze, részt vett Halász János parlamenti államtitkár, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár is – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága az MTI-vel hétfőn.

A közleményben felidézik, hogy az előadóművészeti törvény idei módosításának egyik új elemeként hozták létre a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanácsot, amely a szakmai szervezetek, az országos érdekképviseleti szervezetek, a fenntartók, továbbá az előadóművészeti felsőoktatás delegáltjaiból áll. A NEÉT ülését a miniszter szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal hívja össze.

A NEÉT funkciója, hogy megjelenítse az ágazati működés során jelentkező lényeges szakmai és fenntartói álláspontokat, valamint hogy az állami és szakmai együttműködés intézményesített fóruma legyen. A tagok megbízatásának időtartama négy év, amely legfeljebb egyszer újabb négy évre meghosszabbítható, tevékenységükért díjazásban nem részesülnek.

A Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács tagja Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója; Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója; Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára; Bor Zoltán, a szolnoki Szigligeti Színház produkciós igazgatója; Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára; Gyutai Csaba, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere; Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze; Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke; Krámer György, a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának vezetője; Kollár Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke; Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke; Lovász Márta, Pest Megye Önkormányzata Hivatala Oktatási Művelődési és Turisztikai Iroda vezetője; Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója; Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztály vezetője; Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára; Radnai Annamária dramaturg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa; Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője; Szűcs Gábor, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója; Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem docense.

A közlemény kitér arra, hogy a NEÉT az országos előadóművészeti szakmai érdekképviseleti szervezetek, valamint a cirkuszművészeti előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vétele után egészül majd ki további négy taggal.