Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM). A Nemzeti Színház fesztiválján 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség április végéig.A teátrum előtt tartott keddi budapesti megnyitón Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója, a MITEM művészeti vezetője kiemelte, hogy az elmúlt öt év alatt a fesztivál felkerült az európai színházi térképre, sokan jelentkeznek, hogy részt szeretnének venni a találkozón.

Mint mondta, a MITEM-et öt évvel ezelőtt olyannak képzelték el, mint amilyen az idei lesz. A fesztiválon mindenféle színházi nyelv, megszólalási mód jelen van szerte a világból. A klasszikustól az avantgárdig látható produkció, Indiából és arab országokból is érkezik előadás.

Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igazgatója, a fesztivál nyitóelőadásának, a Svejk.Visszatérés című darabnak a rendezője úgy vélte: manapság, amikor a világ, úgy tűnik, kezd megőrülni, talán a színház az utolsó lehetőség arra, hogy megőrizzük a békét, valamifajta józanságot. Együtt hidakat építünk, míg a politikusok felégetik a hidakat – mondta.

Mint a megnyitón elhangzott, a fesztivál eddigi öt évében összesen 24 ország 128 előadása szerepelt a programban.

Az április 29-ig tartó MITEM-en a Nemzeti Színház három színpadán a teátrum saját produkciói mellett orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint Szerbiából és Romániából érkező határon túli magyar előadásokat láthat a közönség.

A MITEM-en látható lesz számos előadás a kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül. Valerij Fokin rendezése mellett a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, valamint az orosz Andrej Mogucsij és Viktor Rizsakov előadásai is szerepelnek a programban.

Ismét a fesztivál vendége lesz a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be.

Hangsúlyos az idei MITEM-en a német színház jelenléte. A Berliner Ensemble A kaukázusi krétakör és A bádogdob című előadása is szerepel a programban.

A fesztivál első hetében a keddi nyitóelőadás után szerdán újra látható a Svejk.Visszatérés című előadás, csütörtökön pedig Georg Büchner Woyzeck című darabjával, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével, a budapesti Nemzeti Színház új produkciójával folytatódik a találkozó.

Pénteken a moszkvai Vahtangov Színház Rimas Tuminas rendezésével, Szophoklész tragédiájával, az Oidipusz királlyal mutatkozik be a fesztiválon, emellett pénteken és szombaton is látható a Nemzeti Színház III. Richárd című előadása. Szombaton este egy ukrán produkció, Jaroszlav Fedorisin rendezésében Csehov Cseresznyéskert című darabja látható ingyenes szabadtéri előadásként.

A szombati és a vasárnapi programban is szerepel a Berliner Ensemble-tól a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című műve Michael Thalheimer rendezésében.

Az előadások mellett szakmai programokat, találkozókat, kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat is rendeznek a fesztiválon. A MITEM záróelőadása április 29-én az Ivanov lesz Eimuntas Nekrosius rendezésében, a horvát nemzeti színház előadásában. A programról bővebb információ a www.mitem.hu oldalon olvasható.

A MITEM megnyitóján a színház igazgatója Valerij Fokin rendezővel együtt húzta fel a fesztivál zászlóját.

Fesztivál

A Cirkuszhercegnőt mutatják be a Budapesti Nyári Fesztiválon júliusban

Június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Vidor Fesztivál – Nagy klasszikusok és kortárs darabok a színházi versenyprogramban

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24-től szeptember 1-jéig a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Határon túli magyar produkciók kerültek az idei Thealter fesztivál fókuszába

Öt határon túli magyar társulat hét kivételes produkcióját is láthatja – többségüket Magyarországon elsőként – a közönség az augusztus 3-án kezdődő szegedi Thealter fesztiválon – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Ma kezdődik a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán

Ma kezdődik a XIV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál a Gyulai Várszínházban; a vasárnapig tartó eseményen a színházi előadások mellett koncertekkel, filmvetítésekkel és irodalmi programokkal várják a közönséget. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Megkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál Veszprémben

Megkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál csütörtökön Veszprémben. A legendás táncos-komikus emléke előtt tisztelgő négynapos rendezvényen mintegy harminc programmal várják az érdeklődőket. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Több mint 100 program a Budapesti Nyári Fesztiválon

Több mint 100 programmal, világsztárokkal és bemutatókkal várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál június 9. és szeptember 1. között a Margitszigeten és a Városmajorban. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: