Megkezdődött az Országos Színházi Találkozó Kaposváron


A szemlén, amelynek házigazdája a Csiky Gergely Színház, egy hét alatt tizenhat előadást láthat a közönség, de számos kísérőprogram is várja az érdeklődőket.

A színház melletti parkban tartott megnyitón Szita Károly (Fidesz-KDNP), a település polgármestere a hazai színjátszás egyik meghatározó városának nevezte Kaposvárt. Szólt arról, hogy a helyi egyetemen színészképzés is zajlik, amire büszke a település, csakúgy mint arra, hogy az Országos Színházi Találkozók újabb sorozatának első állomása lehet.

Felidézte, hogy 2019 óta szüneteltek a találkozók, de a szakma igényelte a folytatást. Mint mondta, Vidnyánszky Attila vetette fel pár éve egy vándorfesztivál szervezésének ötletét, amelynek első állomása Kaposvár lehet.
Az elmúlt öt évben sok vidéki színház újult meg kormányzati támogatással, és a kaposvári volt az első felújított vidéki kőszínház – tette hozzá. “Büszke vagyok, hogy az ötletből valóság lett” – fogalmazott Szita Károly.

Fülöp Péter fesztiváligazgató megnyitó beszédében kiemelte: közel egy éve dolgoznak azon, hogy összeálljon a szemleprogram és a kísérőprogramok. Megköszönte az egész szakmának, hogy az elmúlt évek nehézségei – világjárvány, energiaválság, szakmai belső feszültségek – ellenére képviseltetik magukat a rendezvényen budapesti művészszínházak, határon túli társulatok, vidéki kőszínházak és független társulatok egyaránt.

Beszélt arról is, hogy a fesztivál megszervezésekor a legfontosabb cél az volt, hogy a hosszú évek kihagyása után az első legyen tényleg egy találkozó, a szakma és a színházkedvelők ünnepe. Célként fogalmazták meg azt is, hogy ne csak egy szűk kör, a szemleprogramokra jegyet váltók ünnepelhessenek, hanem az egész város, sőt a régió. Ebben partner lett Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója, akinek köszönhetően balatoni helyszíneken is lesznek előadások, Kaposváron pedig ingyenes programokkal is kedveskednek az érdeklődőknek – mondta Fülöp Péter.

Kaposvár, 2024. június 10.
Résztvevők az Országos Színházi Találkozó megnyitóján Kaposváron, a Színházparkban 2024. június 10-én. Tizenhat előadás, köztük két független produkció száll versenybe az idei Országos Színházi Találkozón, amelynek a kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont június 10. és 16. között.
MTI/Katona Tibor

A megnyitót a Fővárosi Nagycirkusz összművészeti produkciói kísérték. A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a fellépő művészek egy összefogásnak köszönhetően vannak jelen. A háború kitörése óta a Fővárosi Nagycirkusz száz ukrán művészt lát vendégül, lát el nap mint nap, és ad nekik munkát – fogalmazott.

A megnyitón elhangzott, hogy a szemleprogramból már csak négy előadásra lehet néhány jegyet kapni, a többi teltházas.

Az OFF-programok között színházi előadások, élőzenei produkciók és táncelőadások is helyet kaptak. A Csiki Gergely Színház mellett lévő parkban családi programok, koncertek és gasztronómiai élmények várják a látogatókat.