Megkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál Veszprémben

Megkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál csütörtökön Veszprémben. A legendás táncos-komikus emléke előtt tisztelgő négynapos rendezvényen mintegy harminc programmal várják az érdeklődőket.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai helyettes államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az operett a kormány számára olyan érték, amelyre mindig kiemelt hangsúlyt helyeznek. Fontosnak nevezte, hogy minél többen megismerkedhessenek a műfajjal, és minél többek számára kerüljön elérhető közelségbe az operett, éljenek az ország bármely szegletében.

Az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál is ezt szolgálja, összehozza a közeli és a távolabbi környéken élőket, az operett iránt érdeklődőket – tette hozzá.

Szinetár Miklós rendező varázslatos műfajnak nevezte az operettet köszöntőjében. Úgy fogalmazott: rossz az operett, ha csak és kizárólag szórakoztatni akar, de akkor is, ha mindenfélét belemagyaráznak, aktualizálni akarják. A kettő közti keskeny mezsgyén vannak azok a jó előadások, melyek közül sokban szerepelt Rátonyi Róbert, aki rengeteget tanult elődeitől és rengeteget adott át azoknak is, akik utána következtek.

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója kiemelte, hogy a vasárnapig tartó rendezvénysorozattal Rátonyi Róbert személyisége előtt tisztelegve az operettjátszás hagyományát szeretnék erősíteni.

Keller János, a fesztivál művészeti vezetője felidézte, hogy Rátonyi Róbert pályafutásának utolsó időszakában a veszprémi Petőfi Színházban dolgozott.

Az első Rátonyi Róbert Operettfesztiválon mintegy harminc program várja az érdeklődőket, köztük meseoperett, bábelőadás és népművészeti vásár. Láthatja a közönség a Bor, mámor, szerelem című zenés produkciót, a Szaffi, a cigánylány című meseoperettet, lesz beszélgetés Rátonyi Róbertről és Honthy Hannáról, a vasárnapi zárógálán pedig mások mellett Oszvald Marika és Peller Károly is színpadra lép.