Megkezdődött a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó

A seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 6. és 15. között a baranyai megyeszékhelyen.

Az ünnepélyes megnyitón Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának főtanácsadója azt mondta: a POSZT nagy ünnep a magyar nyelvű színjátszás életében, szerinte nagyszerű és méltó rendezvényről van szó.

Pécs, 2019. június 6.
Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ügyvezető igazgatója elhelyez egy, a POSZT versenyprogramjait jelképező lakatot a Séta téri lakatfalon 2019. június 6-án.
MTI/Sóki Tamás

Fülöp Péter a hétfőn elhunyt Térey János író, költő, műfordító szavait idézve azt mondta: “nem szabad lenézni a nézőt. A néző nem nyújt be kívánságlistát, nem mondja, hogy szeptembertől júniusig Rómeó és Júliát akar nézni vagy a Charley nénjét. Megveszi a bérletet, és nézi, amit kap. Ha nem Shakespeare-t választod, hanem Marlowe-t vagy Ben Jonsont, akkor őket nézi, és általuk ismer meg valamit”. Ez különösen igaz a POSZT-ra szerinte, hiszen itt sincs kívánságlista. Egy szigorú és szakmai szempontokat érvényesítő komoly és elhivatott előválogatás során áll össze a fesztivál programja. Azokból az előadásokból, amelyek nagy bizonyossággal a legjobbak voltak az előző évadban – jelentette ki a főtanácsadó.

Pécs, 2019. június 6.
Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjait jelképező lakatok elhelyezése előtt a Séta téri lakatfalnál 2019. június 6-án.
MTI/Sóki Tamás