Megkezdődnek a Latinovits Színház befejező kivitelezési munkái Debrecenben


Megkezdődnek a debreceni Latinovits Színház befejező kivitelezési munkái, amire 11 esztendőt kellett várni – közölte a megyeszékhely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón a helyszínen.

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy 2009 tavaszán vette át a város az elkészült épületszerkezetet, de a befejező munkálatokra eddig nem sikerült forrást biztosítani.

Ez az akadály most elhárult: egy magyar-román határon átnyúló fejlesztési projekt keretében 10 millió euró áll rendelkezésükre infrastrukturális fejlesztésekre, a beruházást a magyar kormány a központi költségvetésből 2,5 milliárd forinttal támogatja, az önkormányzat pedig 300 millió forint önrészt biztosít a színház befejezéséhez – részletezte a polgármester.

Papp László utalt rá, hogy jelenleg Debrecenben zajlik az ország legnagyobb kulturális fejlesztési programja: a Latinovits befejezése mellett teljesen megújul a Csokonai Színház épülete is. Emiatt az elkövetkező két és fél évben ideiglenes játszóhelyeken működik majd a színház – tette hozzá.

A Latinovits Színház a jövőben fontos színtere lesz a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésének, a környékbeli színházak együttműködésének, a posztgraduális színészképzésnek és a határon túli színházak debreceni megjelenésének – jelezte Papp László.
Tájékoztatása szerint a 9 ezer négyzetméteres épületben 4,2 ezer négyzetmétert foglal el a színház, 3,9 ezer négyzetméteren pedig a leendő képzési központ és a kulturális értéktár osztozik.

Hozzátette: kialakítanak az épületben egy 350 személyes kamaraszínházat, egy 150 személyes stúdiószínházat és egy 100 személyes orfeumot is.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a magyar kultúra átörökítésében, megismertetésében a könyv, a film, a tánc mellett fontos szerepe van a színházaknak. Meggyőződése szerint a leendő Latinovits Színház is hozzájárul majd a magyar identitás, a debreceniség erősítéséhez.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt mondta, 24 hónap múlva alkotók, művészek veszik majd birtokba az új intézményt, amely hozzájárul majd a magyar-román határ menti kulturális kapcsolatok erősítéséhez, az együttműködés gazdagításához.

Utóbbira utalva a magyar-román határon átnyúló projektek zászlóshajójának nevezte a színházi beruházást Tasi Sándor (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke.