Megjelent a Magyar Teátrum májusi száma

Megjelent a Magyar Teátrum című színházi magazin negyedik évfolyamának ötödik, májusi száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és a társaság tagszínházaiban, valamint előfizethető a lapban megadott címen, vagy honlapunkon. A Magyar Teátrumban főleg a társaság tagszínházairól olvashatnak, de találhatnak benne más magyarországi, nemzetiségi, határon túli színházakról, művészekről és a társművészetekről szóló írásokat is.

 

A májusi lapszám tartalmából:

 

Folytatódik azon művészek bemutatása, akik a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházaiból március 15-e alkalmából művészeti díjat, kitüntetést kaptak. A 3. oldalon a debreceni Csokonai Színház kitüntetettjeiről olvashatnak.

 

Június 7-e és 16-a között rendezik meg a 12. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), ahol a Magyar Teátrumi Társaság, és lapja a pécsi Széchenyi téren saját sátorral jelenik meg, amelyben június 7-én este 8 órától 15-én éjszakáig a fesztivál minden napján, reggeltől estig színes programok várják a közönséget. – 2. oldal.

 

Száz éves a szolnoki Szigligeti Színház épülete. A jubileumi ünnepségekről az 1. és 2. oldalon olvashatnak.

 

A kecskeméti Katona József Színház április 27-én tartotta idei utolsó bemutatóját. Csiky Gergely: Buborékok című művét Mohácsi János állította színpadra. A két főszereplővel, Sára Bernadette-tel és Márton Andrással az 1. és 5. oldalon találnak egy beszélgetést.

 

A Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai megkezdték a 2012/13. évad műsorainak meghirdetését. A lap 1. és 15. oldalán a Győri Nemzeti Színház, a 10. oldalán a Budaörsi Játékszín, a 9. és 13. oldalán pedig a Veszprémi Petőfi Színház műsortervét találják.

 

Arany János Toldi című elbeszélő költeményét Szarka Gyula (Ghymes) zenéjével és az ExperiDance közreműködésével mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a RaM Colosseumban. Az előadás létrejöttéről a rendező, Meskó Zsolt nyilatkozott a Magyar Teátrumnak. 1-14. oldal.

 

 

A Magyar Teátrumi Társaság legutóbbi közgyűlésén hat új tagot vett fel soraiba: Kőszegi Várszínház, Szentendrei Kulturális Központ, Pécsi Nemzeti Színház, József Attila Színház, Magyar Cirkusz és Varieté, Malom Színház. A társaság tagintézményeinek száma ezzel 40-re emelkedett. – 2. oldal.

 

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója sajtóbeszélgetésen adott tájékoztatást arról, hogy a társulat készülhet a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, a POSZT-ra, melyen az Értelem és érzelem című produkcióval szerepelnek. – 3.oldal.

 

A 4. oldalon Csémy Balázzsal, a kecskeméti Katona József Színház fiatal színészével olvashatnak interjút, aki a Színházi Világnapon vehette át az Országos Színészegyesület Soós Imre-díját.

 

Április 13-án, pénteken mutatta be Mirandolina címmel a szolnoki Szigligeti Színház Goldoni: A fogadósné című vígjátékának zenés változatát, Kertész Marcellával a címszerepben. A zenét Mikó István szerezte, az előadást Balázs Péter rendezte. – 4. oldal.

 

Jászai Mari, a színészlegenda életéről, a világról, a szakmánkról szól a debreceni Csokonai Színház idei utolsó (ős)bemutatója. Az előadás rendezője Galambos Péter. Vele és a címszerepet játszó Ráckevei Annával beszélgetett a lap munkatársa. – 5. oldal.

 

Rományi Nórajelmeztervező többek között arról nyilatkozik a lap 6. oldalán, hogy kompromisszum-késznek tartja magát, és szerinte fontos, hogy mindenki jól érezze magát a kosztümjében.

 

Ugyancsak a 6. oldalon olvashatnak arról, hogy a Turay Ida Színház június 16-án mutatja be a Maga lesz a férjem című zenés vígjátékot Szirtes Gábor rendezésében.

 

Tébi Márta, a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház vezető színésznője, otthon van a drámai darabokban, a musicalekben és a mesedarabokban egyaránt. Munkájáról, szerepeiről, vidéki tájelőadásairól a 7. oldalon beszélget vele a lap munkatársa.

 

A 7. oldalon olvashatnak arról is, hogy hősies beugrással mentette meg a Győri Nemzeti Színház Aranycsapat című előadását Jáger András, aki a bravúr másnapján nyilatkozott a lapnak.

 

Nyolcvanötödik születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte fel Fekete Tibor színművészt, a kecskeméti Katona József Színház Örökös Tagját Cseke Péter igazgató. – 8. oldal.

 

A 8. oldalon olvashatnak arról is, hogy ötven éve lépett a világot jelentő deszkákra Réti Erika, a kecskeméti Katona József Színház színművésze.

 

Pódiumbeszélgetéssel és koszorúzással emlékezett a Veszprémi Petőfi Színház Bujtor Istvánra, a teátrum egykori igazgatójára, aki május 5-én lett volna 70 éves. – 8.oldal.

 

A 9. oldalon, a Határtalanul rovatban arról olvashatnak, hogy Bukarestben vendégszerepelt a debreceni Csokonai Színház előadása a Mesés férfiak szárnyakkal, és Vajdaságban turnézott a Békéscsabai Jókai Színház, Csörte című darabjával.

 

Április 20. óta látható az egri Gárdonyi Géza Színház színpadán Blaskó Balázs rendezésében Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátéka. – 10. oldal.

 

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház legújabb előadását Juhász Zsolt állította színpadra. A Magyar graffiti bemutatója május 4-én volt a dunaújvárosi BartókKamaraszínház és Művészetek Háza stúdiótermében. – 11. oldal.

 

Közel 250 diák lépett a színpadra, hogy három teltházas előadásban eljátssza Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményét a Békéscsabai Jókai Színházban az Ádámok és Évák Ünnepén. – 11. oldal.

 

A 12. oldalon olvashatnak az Érinthetetlenek című popmusicalről, melynek ősbemutatója június 28-án lesz a Margitszigeten.

 

Harmadik alakalommal rendezték meg Kecskeméten, a Katona József Színházban a SZÍN-TÁR Találkozót, melyre Budapestről, Kaposvárról, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról és Újvidékről érkeztek színészhallgatók. – 13. oldal.

 

A 14. oldalon Kiválasztottak a veszprémi szélben címmel Trokán Annáról és Horváth Zoltánról, a Veszprémi Petőfi Színház művészeiről olvashatnak szabálytalan portrét.

 

Április közepén kezdték el árusítani a jegyeket a Madách Színház következő nagy musicalére, a Mary Poppins-ra, melynek szeptember 21-én lesz a bemutatója. A darab rendezője, Szirtes Tamás a 15. oldalon nyilatkozik az előkészületekről.

 

A 16. oldalon a Turay Ida Színház muzsikáló- és az egri Gárdonyi Géza Színház természetvédő színészeiről olvashatnak.

Image

Megjelent a Magyar Teátrum májusi száma

Megjelent a Magyar Teátrum harmadik évfolyamának ötödik, májusi száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színházról olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is.

A lap tartalmából:

 

A címlapon kezdődő KÖSZÖNJÜK!című cikkben Fekete Péter a Magyar Teátrum főszerkesztője köszöni meg az olvasóknak, hogy segítenek megerősíteni az újság helyzetét a lappiacon. Ennek érdekében a nyereményjátékkal egybekötött kampány folytatódik.1-2-16. oldal.

 

Az Írószövetség székházában (1062, Budapest, Bajza utca 18.) műsoros, beszélgetős esten mutatkozik be 2011. május 12-én, csütörtökön 18 órakor a Magyar Teátrum. A lap munkatársai minden érdeklődőt szeretettel várnak! 1-2. oldal.

 

Körtvélyessy Zsolt színművésszel, hetvenedik születésnapja alkalmából olvashatnak beszélgetést a lap 15. oldalán.

 

Szintén születésnapi interjút adott a lapnak Sára Bernadette, a kecskeméti Katona József Színház művésznője. – 3. oldal.

 

Április 9-én mutatták be a Soproni Petőfi Színház Kamaraszínházában Camus: Félreértés című darabját, amiről az egyik szereplő: Bencze Ilona nyilatkozik az 1-7. oldalon.

 

A címlapon kezdődik a szolnoki Szigligeti Színház Jézus Krisztus Szupersztár előadásáról szóló beszámoló. 1-8. oldal.

 

Megkezdődtek a Koldusopera című zenés színmű próbái a Veszprémi Petőfi Színházban. A készülő előadásról Szinetár Miklós rendező, valamint két szereplő: Trokán Nóra és Hirtling István nyilatkozik a 4. oldalon.

 

Szintén a 4. oldalon olvashatnak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Mágnás Miska bemutatójáról.

Lezárult a kecskeméti Katona József Színház operett pályázata. A pályaművekről és azok értékeléséről az 5. oldalon olvashatnak.

 

A Győri Nemzeti Színház április elején mutatta be a Fekete Péter című vígjátékot. Az 5. oldalon olvasható az előadás rendezőjével, Puskás Tamással készült interjú.

 

A kecskeméti Katona József Színháza tavalyi siker után idén is megrendezi a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozót. Az előkészületekről Cseke Péter, a színház igazgatója nyilatkozik a 6. oldalon.

 

Molnár Nikolett, a szolnoki Szigligeti Színház ifjú művésznője Mensáros László-díjat kapott. – 6. oldal.

 

A debreceni Csokonai Színház az évad zárásaként mutatta be Kodály Zoltán Háry János című művét. Az előadásról Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, Kocsár Balázs karmester, és a címszereplő Haja Zsolt nyilatkozik a 7. oldalon.

 

Márton András játssza dr. Sárkány szerepét a Turay Ida Színház Doktor úr bemutatójában. A színészpedagógus, rendező, fordító, diplomata színésszel a lap 8. oldalán találnak egy beszélgetést.

 

A Mágnás Miskát április 29-én mutatták be a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Az előadásról a 9. oldalon olvashatnak.

 

A soproni Petőfi Színház is csatlakozott a két éve Szolnokról elindított Ádámok

és Évák Ünnepe mozgalomhoz, melyben középiskolás diákok állítják színpadra Az ember tragédiájának színeit. A részleteket a 10. oldalon találják.

 

Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színésze A szerenád címmel mesedarabot írt, melyet a következő évadban be is mutat a teátrum. A szerző a 10. oldalon nyilatkozik.

 

A 11. oldal Palinta rovatában három gyermekelőadásról: a soproni Óz-ról, a veszprémi Pomádé királyról és a szolnoki Négyszögletű Kerek Erdőről olvashatnak.

 

A 13. oldalon a veszprémi, a szolnoki, és a zalaegerszegi, a 14.-en pedig a győri színház jövő évadi műsortervével ismerkedhetnek meg.

 

Szintén a 14. oldalon olvashatnak beszélgetést Pásztor Erzsivel a Turay Ida Színház utolsó Macskajáték előadása kapcsán.

 

75. születésnapján köszöntötték Egervári Klárát, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagját. – 15. oldal.

 

A 16. oldalon a Békés Megyei Jókai Színház és a Békés megyei médiumok válogatottjainak május 1-jei Színész – Újságíró Rangadójáról (SZÚR) olvashatnak igazi sporttudósítást, és láthatnak igazi sportfotókat.

 

Szintén a 16. oldalon tudhatják meg milyen húsvéti szokásaik vannak a „Turay hölgyei”-nek.

Image

 

Megjelent a Magyar Teátrum májusi száma

Megjelent a Magyar Teátrum második évfolyamának ötödik, májusi száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható az ország szinte valamennyi újságosstandján, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki teátrum, és a lapot kiadó társaság életéről, munkájáról olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is.

A májusi szám tartalmából:

A címlapon induló Premier rovatban, az első és ötödik oldalon a debreceni Csokonai Színház és a Békés Megyei Jókai Színház cirkuszsátorban tartott, műfajteremtő közös bemutatójáról, Hobó, Földes László Cirkusz Hungaricus című lemezének színházi változatáról olvashatnak.

Image

Rivaldarovatban Sirkó Lászlóval a kecskeméti Katona József Színház színművészével jutalomjátéka alkalmából beszélget a lap munkatársa. – 1-3. oldal.

Szintén a címlapon kezdődik egy kettős interjú a Győri Nemzeti Színház Hofmann Meséi operaelőadásának díszlet és jelmez tervezőjével.1-8. oldal.

A Madách és Sopron között címmelHűvösvölgyi Ildikóval olvashatnak beszélgetésta 4. oldalon.

Színtén a4. oldalon mutatja beKarczag Ferencet a szolnoki Szigligeti Színház tagját színészkollégája.

A 2. oldalon a Kaszás Attila – díj székesfehérvári átadási ünnepségéről, a Veszprémi Petőfi Színház Anna Karenina bemutatójának előkészületeiről és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház következő évadjának programjáról tájékozódhatnak.

A debreceni Csokonai SzínházBorisz Godunov operaelőadásának főszereplője: Nyikita Sztorozseva lap 6. oldalán nyilatkozik.

Ugyancsak a 6. oldalon olvashatnak Beseczi Árpád, frissen kinevezett zalaegerszegi színházigazgató beugrásáról.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Vízkereszt… bemutatója kapcsán Keszég Attila rendező, valamint Bakonyi Csilla és Csizmadia Gergely színművészek nyilatkoznak a lap 7. oldalán.

Színtén a 7. oldalon nyilatkozik kecskeméti Pillantás a hídról rendezéséről Béres Attila.

A 8. oldalon arról olvashatnak, hogy a Katona József Színház az operett megújítására törekszik, és ezért szerzői pályázatot hirdetett.

A Szigligeti Színház elmúlt három évadjáról nyilatkozik Balázs Péter igazgató a 9. oldalon. Ugyanitt azt is megtudhatják, hogyan készül a szolnoki teátrum hagyományos ökumenikus napjaira.

Szintén a 9. oldalon, a Kulissza rovatban Alföldi  Szilviát,  a  Veszprémi  Petőfi  Színház művészeti  titkárát mutatja be a lap.

A Határtalanul rovatban egy kassai, egy kézdivásárhelyi és egy Arad-pécsi, román-magyar előadásról olvashatnak. – 10. oldal.

A 11. oldalon az „égi társulatba” távozott színészekről, színházi művészekről emlékezik meg a lap.

A 14. oldalon a debreceni Csokonai Színház  Kőrózsa / Betonszív, valamint a Stúdió K Színház, Budapest és Békés Megyei Jókai Színház együttműködésében készült Téboly ­Thébában című előadásról olvashatnak kritikát.

Ugyancsak a 14. oldalon Kőszikla, vagy homok? címmel a magyar kultúra

és a magyar művészet előtt álló válaszútról ír Kiss József, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője.

A 15. oldalon a kecskeméti Katona József Színházban hamarosan megrendezésre kerülő második „ESTem  Gála” programjáról nyilatkozik Seres Sára, a Kecskeméti  EST főszerkesztője és Réczei Tamás,  a színház  művészeti vezetője.

A16. oldalon a budapesti Aranytíz Kultúrház idei eredményeiről, a veszprémi Petőfi Színház költészet napi műsorairól, és a Békés Megyei Jókai Színház Színitanházának külföldi sikereiről olvashatnak.

Ugyanezen az oldalon győri színházlátogatást, és hozzá való szállást nyerhetnek, ha helyesen válaszolnak a Szín-játék kédéseire.

A Szín-játék áprilisi nyertese egy budapesti olvasó. – 16. oldal.