Megjelent a Magyar Teátrum januári száma

Megjelent a Magyar Teátrum című színházi magazin negyedik évfolyamának első, januári száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen, vagy a www.magyarteatrum.hu oldalon.

A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színházról olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is.

 

A januári lapszám tartalmából:

 

Immár második alkalommal adták át Békéscsabán, a Jókai Színházban a Magyar Teátrum Díjakat azoknak a színházi háttérmunkásoknak, akiket a szakmai zsűri 2011 legjobbjainak ítélt. A nagyszabású nyilvános zenés gálaestről és a díjazottakról a lap 1., 3., 4., 5., 6. oldalán olvashatnak.

 

A szolnoki Szigligeti Színház minden eddiginél látványosabb Szilveszteri Gálával gyönyörködtette a világ magyarságát az óév utolsó éjjelén. – 1-16. oldal.

 

A negyven éves Apostol együttesről, és a dalaik felhasználásával íródott Nem tudok élni nélküled! című soproni színházi előadásról a 16. oldalon olvashatnak.

 

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere Fekete Pétert, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóját bízta meg azzal, hogy a városi fenntartásba kerülő volt megyei fenntartású előadó-művészeti szervezetek – köztük színházak – átadás-átvételét a minisztérium képviseletében felügyelje. Az ügyek jelenlegi állásáról a 2. oldalon tájékozódhatnak.

 

Ugyancsak a 2. oldalon olvashatna arról is, hogy kulcsátadó ünnepség keretében adta át Veszprém Megye Közgyűlése a Petőfi Színház fenntartói jogát Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának.

 

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója adta át a várszínház által alapított Őze Lajos-díjat Oberfrank Pál színművésznek Veszprémben, a Latinovits–Bujtor Játékszínben. – 2. oldal.

 

A szolnoki Szigligeti Színház ifjú művészei, Molnár Nikolett és Dósa Mátyás, Kecskeméten, a Vándorfesztiválon érdemelték ki a zsűritől „A legígéretesebb fiatal színész” kitüntető címet. A művészekről szintén a 2. oldalon olvashatnak.

 

A debreceni Csokonai Színház január 6-án mutatta be Nyikolaj Osztrovszkij egyik legismertebb szatíráját Karrier, avagy a lónak négy lába van, mégis… címmel. A lap 7. oldalán interjú olvashatnak Andrzej Bubieńnyel, az előadás lengyel származású rendezőjével.

 

Ugyancsak a 7. oldalon nyilatkozik Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a GyőrBe-Ugró című sikeres előadássorozatról, melyet az ismert tévéműsorra alapozva játszanak a színház Kisfaludy termében.

 

Csörtecímmel kortárs szerző: Brestyánszki Boros Rozália drámájának ősbemutatóját tartotta a Békéscsabai Jókai Színház az Ibsen Stúdiószínházban. – 8. oldal.

 

Balázs Péterszínész, rendező Neil Simon Pletyka című bohózatát állítja színpadra a Győri Nemzeti Színházban. A szolnoki Szigligeti Színház igazgatójával készült beszélgetést szintén a 8. oldalon olvashatják.

 

Thomas Middleton és William Rowley Átváltozások című darabját még, decemberben mutatták be a kecskeméti Katona József Színházban. Ferencz Bálinttal, az előadás egyik szereplőjével a főpróbahéten beszélgetett a lap munkatársa. – 9. oldal.

 

Szintén a lap 9. oldalán, a Kritika rovatban a Thálai Színház Egérfogó című előadásáról olvashatnak.

 

A 10. oldalon, a Színészmúzeum rovatban a közelmúltban elhunyt Garas Dezsőre, a Nemzet Színészére, valamint Gyurkovics Tibor Kossuth- és József Attila-díjas íróra a Veszprémi Petőfi Színház egykori dramaturgjára emlékezik a lap.

 

Ugyancsak a 10. oldalon olvashatnak arról, hogy Papp János, a népszerű színművész különleges utazásairól mesél Veszprémben. Útinapló sorozatának első része az El Caminóról szól.

 

Dosztojevszkij Karamazov testvérek című művét a kecskeméti Katona József Színházban Béres Attilaállítja színpadra. A premier január 27-én lesz a Ruszt József Stúdió Színházban. – 11. oldal.

 

Veszprém megye 12 oktatási intézményéből összesen 150 középiskolás diák csatlakozott az Ádámok és Évák ünnepe című kezdeményezéshez, ennek keretében a Biblia történeteit mutatják be a Veszprémi Petőfi Színházban 2012. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. – 11. oldal.

 

Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című drámáját a Turay Ida Színház először 2004-ben tűzte műsorára Koltai János rendezésében. Most Csiszár Imre állította a színpadra a József Attila Színházban más szereposztásban. Tóth Judit azonban másodszor is ugyanazt a szerepet játszza. – 13. oldal.

 

Ugyancsak a 13. oldalon, a Kulissza rovatban olvashatnak Bedi Eszterről, a Győri Nemzeti Színház súgóból lett rendezőasszisztenséről.

 

A Győri Nemzeti Színház január 28-án mutatja be A Gézagyerek című kortárs drámát. A készülő előadásról, az egyik főszereplő: Pásztor Erzsi Jászai-díjas, Érdemes művész, és Forgács Péter a színház igazgatója nyilatkozik a 14. oldalon.

 

Ugyancsak a 14. oldalon olvashatnak arról, hogy a Madách Színházban a Páratlan páros jubileumi előadásán emlékezett meg arról, hogy 30 éve kezdte a pályáját Tóth Enikő és Cseke Péter.

 

Szintén a 14. oldalon nyilatkozik Méhes László, arról, hogy próbálják a Marica grófnő című nagyoperettet a Veszprémi Petőfi Színházban.

 

Kiss Józsefművészeti vezető Hol a pénz? című darabjának bemutatójával nyitja a 2012-es évet, a szolnoki Szigligeti Színház, Molnár László rendezésében. – 15. oldal.

 

A Veszprémi Petőfi Színház művészeiből álló Szent Genéziusz Kultúrkommandó mutatja be Dorde Lebovic: Az ezredik éjszaka című modern tündérmeséjét és a Csapda című művét január 17-én este hét órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben. – 15. oldal.

Magyar Teátrum

Megjelent a Magyar Teátrum januári száma

Megjelent a Magyar Teátrum harmadik évfolyamának első, januári száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színház életéről olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is. 

A lap tartalmából:

A lap a címlapon kezdődő tudósításban számol be a legjobb színházi háttérmunkásoknak alapított Magyar Teátrum Díj átadóünnepségéről, melyet a Békés Megyei Jókai Színházban tartottak, december 19-én. – 1-2-3-4. oldal

Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, rendező, egyetemi tanárral készült interjút olvashatnak a lap 14. oldalán.

A Békés Megyei Jókai Színház január 14-én mutatja be: Schiller: Stuart Mária című drámáját Dobó Katával a címszerepben, Erzsébet királynő szerepében pedig Kovács Edittel, aki egy év kényszerű szünet után tér vissza a színpadra –1-5. oldal.

A Győri Nemzeti Színház december 18-án mutatta be Jonathan Larson: Rent című rockoperáját György Rózsa Sándor és Kovács Lotti főszereplésével, a címlapon kezdődő cikkben velük olvashatnak interjút. 1-13. oldal

Január tizennegyedikén mutatja be a szolnoki Szigligeti Színház Eisemann Mihály – Szilágyi László Én és a kisöcsém című operettjét Molnár László rendezésében. Az 5. oldalon a rendező és a szereplők közül Kertész Marcella, Barabás Botond és Jászai László premier előtti gondolatait olvashatják, a 10. oldalon pedig Zelei Gáborral és Horváth Gáborral beszélget színésztársuk: Mészáros István.

Vastag Csaba az X Faktor nyertese nagy sikerrel szerepel a Veszprémi Petőfi Színház SingSingSing című musical-showjában. Az ifjú sztár pályafutásának kezdeteiről az 5. oldalon olvashatnak.

Képzeletbeli párbeszédet olvashatnak Hubay Miklós író és Elnémulás című drámájának színpadi alkotói között a debreceni Csokonai Színház előadásának apropójából a 6. oldalon.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház decemberben mutatta be a 1971-es Broadway-musicalt, a Godspellt. A 7. oldalon az előadás alkotóinak gondolataival ismerkedhetnek meg.

Márai Sándor Kaland című művének bemutatójára készül a szolnoki Szigligeti Színház. A lap 8. oldalán Málnay Levente rendező, Mécs Károly, Huszárik Kata, Király Attila és Gombos Judit színművészek nyilatkoznak az előadásról.

Tíz éves a Turay Ida Színház. A születésnap alkalmából Darvasi Ilona alapító-igazgatóval beszélget a lap munkatársa a 8. oldalon.

Ugyancsak a 8. oldalon olvashatnak arról, hogy Anouilh: Jeanne D’ Arc (A pacsirta) című művét rendezi Kéri Kitty a Veszprémi Petőfi Színházban.

Olvasói levelet jutattak el a Magyar Teátrum szerkesztőségéhez a békéscsabai BÉKSZI Trefort Ágoston Műszaki tagiskola pedagógusai, melyben a Békés Megyei Jókai Színház RendhagyÓra programjának egyik előadásáról írnak. – 9. oldal

Az ember tragédiája után, idén a világ legismertebb könyvét, a Bibliát dolgozzák fel a szolnoki középiskolások. A bemutató február 7-én lesz a Szigligeti Színház nagyszínpadán. – 9. oldal

A Veszprémi Petőfi Színház hagyományteremtő szándékkal hívta meg a város és a megye középiskoláit egy évenkénti nemes versengésre. A Paradicsomtól a pokolig című játékra jelentkező iskolák csoportjai első alkalommal Madách Imre: Az ember tragédiája című művének egy-egy „szín”-ét adják elő a színház művészeinek segítségével. – 9. oldal

Székely János Caligula helytartója című darabjának bemutatójára készül a kecskeméti Katona József Színház. Bagó Bertalan rendezővel a 9., a Barakiást alakító Dunai Tamással a 10., a Petroniust játszó Kőszegi Ákossal pedig a 11. oldalon találnak egy-egy beszélgetést.

Nagy sikerrel mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház A kis herceg színpadi változatát decemberben. Az előadás visszhangjáról olvashatnak a 11. oldalon.

A 11. oldalon kapnak hírt arról is, hogyan érezték magukat a Kolontári és

Devecseri gyerekek Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban.

A Turay Ida Színház kulisszatitkaiból, a premier kosár odaítélésének hagyományával ismerkedhetnek meg a 13. oldalon.

Balesetek és bal-esetek címmel egy kortárs Nemzeti Színházzal kapcsolatos találgatásaiba tekinthetnek bele a 15. oldalon.

Ugyancsak a 15. oldalon olvashatnak a Nemzeti Színház 100 éve született díszlettervezőjéről, Varga Mátyásról is.

A 16. oldalon A szolnoki Szigligeti Színház Szilveszteri Gálájáról és a Turay Ida Színház szilveszteri bulijáról olvashatnak, és azt is megtudhatják ki nyerte a múlt havi szám játékában az Ákos cd-ket.

Megjelent a Magyar Teátrum januári száma

Megjelent a Magyar Teátrum januári száma

Második évfolyamába lépett a Magyar Teátrumi Társaság színházi havilapja, a Magyar Teátrum, amely idei első számával jelentkezik januárban. A 16 oldalas, színes A/3-as formátumú újság péntektől megvásárolható lesz az ország szinte valamennyi újságosstandján, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki teátrum életéről olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról szóló írásokat is.

Image

 

 

A januári szám tartalmából:


A címlapon induló Kitekintő rovatban Őze Áronnal a Pesti Magyar Színház új igazgatójával olvashatnak interjút.1-3. oldal.

Az első oldalon induló cikkből megtudhatják, hogyan lett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója Besenczi Árpád. 1-2. oldal.

A szintén a címlapon kezdődő Premier rovatban a kecskeméti Katona József Színház szilveszter esti Nem ér a nevem bemutatójáról olvashatnak interjút Szerednyey Bélával. – 1-3. oldal.

A 2009-es év Domján Edit-díjasát: Balsai Mónikát, a Győri Nemzeti Színház színművészét a 6. oldalon mutatja be a lap.
 
Az 1-2. oldalról tudhatják meg kik lettek a 2009-es év Aase-díjas színművészei.

A címlapon indul a Forgószínpad rovat is, amelyben most a Soproni Petőfi Színház mutatkozik be. – 1-14. oldal.

A lap 4. oldalán, a Reflektorfényben, rovatban Máté P. Gáborról, a Veszprémi Petőfi Színház művészéről olvashatnak miniportrét.
 
A Lámpaláz rovat A Matyi című írásában Dósa Mátyással beszélget színész- és öltözőtársa, a 9. oldalon.
 
A 4. oldalon a 10 éves révkomáromi Teátrum Színház is szerepel.
 
A lap 5. oldalán a Kulissza rovatban beszélgetést olvashatnak a Békés Megyei Jókai Színház fodrász-maszkmester házaspárjával.
 
A 6. oldal Csapattá nevelkedni című cikkében a debreceni Csokonai Színház Valahol Európában bemutatójának koreográfusával beszélget a lap munkatársa.
 
A 7. oldalon a szolnoki Szigligeti Színház Leányvásár bemutatójáról, és a veszprémi Moliére debreceni előadásáról olvashatnak.
 
A 8. oldalon Dengyel Ivánról a Székesfehérvári Vörösmarty Színház színművészéről olvashatnak.
 
A 8-9. oldalon Márton Andrással beszélget Márton András A faun Soproni Petőfi Színházbeli bemutatója kapcsán.
 
A 10. oldalon villámkritikákat találnak, és egy a Komáromi Jókai Színházról szóló cikket.
 
A 11. oldalon két kritikát találnak, az egyik a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház: Móricz 2009, a másik a budapesti Kultea, Szabó Magda: Az őz című előadását méltatja.
 
A 12. oldalon Petőfi debreceni kalandjairól a 15. oldalon pedig a szolnoki ifjúsági bérletről, és az Ádámok és Évák ünnepének állásáról olvashatnak.
 
A 16. oldalon a kecskeméti színészbálról, a szolnoki szilveszterről, és a SingSingSing 2 veszprémi musical show-ról olvashatnak.

A szín-játék nyertese egy gyomaendrődi olvasónk. – 16. oldal.