Megjelent a Magyar Teátrum decemberi száma

Megjelent a Magyar Teátrum című színházi magazin harmadik évfolyamának tízedik, decemberi száma.

A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható országszerte az újságosstandokon, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen, vagy a www.magyarteatrum.hu oldalon.

A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színházról olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is.

 

A decemberi lapszám tartalmából:

 

Pápai Erika Keresztelő Szent János anyját, Erzsébetet játssza Szarka Tamás: Mária című új magyar musicaljében, amit a debreceni Csokonai Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkcióban mutat be december 11-edikén a debreceni Főnix Csarnokban. A Jászai-díjas művésznővel Kozma András beszélgetését olvashatják a 15. oldalon.

 

Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas díszlet- és jelmeztervezővel, a Győri Nemzeti Színház, Györgyike drága gyermek című bemutatója kapcsán beszélgetett a lap munkatársa színházról, szakmáról a 8. oldalon.

 

Tormay Cécile A régi ház című darabjának hőseként, ismét Kecskeméten, a Katona József Színházban játszik Dunai Tamás. A Jászai-díjas, Érdemes művésszel készült interjút az első és a 7. oldalon találják.

 

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Teátrumi Társaság vidéki tagszínházairól körképet adó Vándorfesztivált. Hogy a kecskeméti Katona József Színházban a közönség-zsűri kiknek szavazta meg az idei díjakat, azt az 1. és 3. oldalról tudhatják meg.

 

Szintén az első oldalon kezdődik és a 11. oldalon folytatódik a szolnoki Szigligeti Színház Légy jó mindhalálig musical előadásáról szóló beszámoló.

 

Hét új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság a legutóbbi egri közgyűlésen, ahol többek között a POSZT, a színész szolidaritási alap kérdése, és a társasági adókedvezmény kiaknázásának lehetőségei voltak a legfontosabb témák. – 2. oldal.

 

Ugyancsak a 2. oldalon olvashatnak a december 22-én, a Békés Megyei Jókai Színházban megrendezésre kerülő második Magyar Teátrum Díj átadó gálaestről, melyen a házigazda színház színészei mellett olyan művészek lépnek föl, mit például Hűvösvölgyi Ildikó, Sára Bernadett, Besenczi Árpád, Nemcsák Károly, Vasvári Csaba, és Szomor György.

 

Príma-díjat kapott Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója tudhatják meg a 3. oldalról, ahol, a Gyulai Várszínház idei díjazottjairól, többek között Kovács Lajosról és Oberfrank Pálról is olvashatnak.

 

Thomas Middleton és William Rowley Átváltozások című művét mutatta be december 9-én a kecskeméti Katona József Színház. A 4. oldalon egy-egy interjút olvashatnak Rusznyák Gáborral, az előadás rendezőjével, és Réczei Tamás rendezővel, a színház művészeti vezetőjével, aki ezúttal az egyik szerepet játssza.

 

Az 5. oldalon a lap munkatársa Hűvösvölgyi Ildikóval beszélget, aki Móricz Zsigmond: Sári bíró című színművének címszerepét játssza a Turay Ida Színházban.

 

Első bemutatóját tartotta az egri Gárdonyi Géza Színház Topolánszky Tamás vezette, megújult tánctagozata december 2-án. – 5. oldal.

 

Dánielfy Zsolt30 éve játszik a Csokonai Színházban, és 20 éve képviselőként is szolgálja a debrecenieket, erről a 6. oldalon olvashatnak, ahogy arról is, hogy Sarkadi Imrére születésének 90. és halálának 50. évfordulója alkalmából emlékezett a Veszprémi Petőfi Színház.

 

A Veszprémi Petőfi Színház december 9-én mutatta be Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiáját, Kéri Kitty rendezésében. – 7. oldal.

 

Agócs Judittal, a Győri Nemzeti Színház színésznőjével 9. oldalon olvashatnak „csajos” interjút, melynek hosszabb változatát a lap internetes oldalán (www.magyarteatrum.hu) találják.

 

A pályakezdő fiatal színészeket bemutató Lámpaláz című rovatban ezúttal Porogi Ádámról, a Kaposvári Művészeti Egyetem végzős színész hallgatójáról olvashatnak, aki a kecskeméti Katona József Színházban tölti gyakorlati évét. – 9. oldal.

 

 

A 10. oldalon a Határtalanul rovatban Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház ügyvezető igazgatója nyilatkozik a december második hetében zajló Nemzetiségi Színházi Fesztiválról. Ugyanebben a rovatban olvashatnak a Veszprémi Petőfi Színház és a Békés Megyei Jókai Színház határon túli vendégjátékairól.

 

Győri Nemzeti Színháza Kisfaludy teremben mutatja be az Al Addin című mesejátékot, amiről a szerző-rendező Kszel Attila nyilatkozik a lap 11. oldalán, a Palinta rovatban. Ugyanitt olvashatnak arról is, hogyan borítják be hóvirággal a gyerekek a Békés Megyei Jókai Színházat egy interaktív meseelőadáson.

 

A 12. oldalon a Turay Ida Színház József Attila Színházzal közös Mária főhadnagy operettbemutatójáról nyilatkozik az előadás színész-koreográfus- rendezője, Bozsó József. Ugyanitt arról is olvashatnak, ki volt az igazi Mária főhadnagy.

 

A lap megjelenéskor zajlanak Marc Camoletti: Félrelépni tilos! című komédiájának összpróbái a szolnoki Szigligeti Színházban, Kiss József rendezésében. – 13. oldal.

 

A 14. oldalon a szolnoki Szigligeti Színház Liliom előadásáról és a Békés Megyei Jókai Színház budapesti Monte Cristo grófja előadásáról olvashatnak egy-egy kritikát.

 

A 16. oldalon a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház jótékonysági estjéről, a Soproni Petőfi Színház „Sopron Orfeum“ című vidám, zenés, kabaré összeállításáról és a szolnoki Szigligeti Színház Szilveszteri Gálájáról olvashatnak.

Image

Megjelent a Magyar Teátrum decemberi száma

Megjelent a Magyar Teátrum második évfolyamának tízedik, decemberi száma. A Magyar Teátrumi Társaság 16 oldalas, színes A/3-as formátumú havilapja megvásárolható az ország szinte valamennyi újságosstandján, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki színház életéről olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról, színházi művészekről szóló írásokat is.

A lap tartalmából:

A Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Teátrum színházi havilap, új színházi díjat alapított a legjobb színházi háttérmunkásoknak. Az első díjátadó gálaest Békéscsabán, a Békés Megyei Jókai Színházban lesz, december 19-én, este hat órakor – 1-2. oldal

Debreceni Csokonai Színház november 26-án mutatta be: Mesés férfiak szárnyakkal című előadását az egyik szerző: Vidnyánszky Attila rendezésében, akivel, és a másik szerzővel: Szénási Miklóssal a lap 1. és 4. oldalán olvashatnak interjút.

A Szentivánéji álom Veszprémi Petőfi Színházbeli bemutatójáról szintén a címlapon kezdődő cikkben nyilatkozik a darab két szereplője Oberfrank Pál igazgató és Eperjes Károly művészeti tanácsadó, valamint a rendező: Szergej Maszlobojscsikov1-3. oldal.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatójával, Besenczi Árpáddal is találkozhatnak a címlapon, mert Schnell Ádámmal ők játsszák Sztarenki Pál rendezésében a nemrég bemutatott Minden jót, Elling! című előadás főszerepeit. 1-4. oldal

Rudolf Péterrel, „az ország legnépszerűbb büfésével” az Üvegtigris 3-ról beszélget a lap munkatársa a 14. oldalon.

Ákos Négy év után új stúdióalbummal jelentkezett. A népszerű énekes új dalairól, a lemezzel kapcsolatos élményeiről és természetesen a színházról nyilatkozik a lap 15. oldalán.

Kőrösi Csaba, a Petőfi Színház színésze vehette át a Veszprém megyei Príma-díjat novemberben. – 2. oldal

Balesetek és bal-esetek a nemzet színházában, Száz éve született Varga Mátyás díszlettervező, A Mulatság és a Caligula sikere Veszprémben, A MASZK a színházi törvényről – ezekből a cikkekből a 2. oldalon kapnak ízelítőt, a teljes írásokat pedig oldalainkon olvashatják.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház november végén Szigligeti Ede legismertebb művét, a Liliomfit mutatta be Pinczés István rendezésében. 3. oldal

Az Indul a bakterház című vígjáték hatvanadik előadása lesz december 28-án a Veszprémi Petőfi Színházban. – 3. oldal

Második évadját kezdte meg szeptemberben Kecskeméten a Katona József Színházban Trokán Nóra, akivel az 5. oldalon olvashatnak interjút.

Ugyancsak az 5. oldalon olvashatnak arról, hogyan alakul át Győri Péter La Mancha lovagjává Sopronban, a Petőfi Színházban.

A kecskeméti Katona József Színház közönsége 2010 utolsó napján láthatja az Anconai szerelmesek bemutatóját Béres Attila rendezésében, akivel a 6. oldalon beszélget a lap munkatársa.

A Turay Ida Színház Balfácánt „tálal fel” vacsorára 2011. február 5-én az Óbudai Kulturális Központban 6. oldal

Karácsony előtt, december 18-án, és karácsony után, 27-én Hippolyt, a lakáj visszatér Szolnokra, a Szigligeti Színházba. – 6. oldal

Gulyás Balázzsal a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművészével a lap 7. oldalán olvashatnak beszélgetést.

Szintén a 7. oldalon, a Kulissza rovatban Nemes Richárdról a Turay Ida Színház műszaki vezetőjéről ír a lap munkatársa.

Mózes Anitáról, a Győri Nemzeti Színház fiatal színésznőjéről a lap nyolcadik oldalán, a Lámpaláz rovatban olvashatnak.

Szintén a 8. oldalon találnak egy beszélgetést Kiss Zoltánnal, a kecskeméti Katona József Színház színművészével.

A 9. oldalon, a Palinta rovatban a soproni Petőfi Színház, a Győri Nemzeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház gyermek-előadásairól olvashatnak.

Kell-e harmadszor is elfenekelnünk Döbrögit? Veszít-e Matyi, ha lemond a teljes bosszúról. Ezeket a kérdéseket feszegeti a Békés Megyei Jókai Színház Lúdas Matyi előadása kapcsán a teátrum igazgatója: Fekete Péter a 10. oldalon.

Ugyancsak a 10. oldalon olvashatnak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház iskolaszínházi előadásairól, és a határon túli magyar színházak békéscsabai, Jókai Színházbeli vendégjátékairól.

A Mici néni két élete Turay Ida Színházbeli előadása kapcsán a rendezővel, Bencze Ilonával beszélget a lap munkatársa a 11. oldalon.

Ugyancsak a 11. oldalon olvashatnak krónikát a debreceni Csokonai Színház párizsi vendégjátékáról.

A budapesti Aranytíz Kultúrház adventi ajándékkosarának programjairól a 15. oldalon olvashatnak.

A 16. oldalon kiderül, hogyan készül a karácsonyra Sára Bernadette, a kecskeméti Katona József Színház színésznője, valamint a szolnoki Szigligeti Színház produkciós asszisztensnője: Barabás Nóra, karnagya: Rácz Márton, és produkciós igazgatója: Bor Zoltán.

Image

 

Megjelent a Magyar Teátrum decemberi száma

Első évfolyamának negyedik számával jelentkezik decemberben a Magyar Teátrumi Társaság havilapja, a Magyar Teátrum, amely péntektől megvásárolható lesz az ország szinte valamennyi újságosstandján, és kilenc vidéki nagyváros színházában (Sopron, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Békéscsaba), valamint előfizethető a lapban megadott címen. A Magyar Teátrumban főleg a lapot alapító kilenc vidéki teátrum életéről olvashatnak, de találhatnak benne fővárosi és határon túli színházakról szóló írásokat is.

 

 

A decemberi szám tartalmából:

A címlapon induló Rivalda rovatban Dobó Katával olvashatnak interjút másik arcáról és legújabb szerepéről, amelyet a Békés Megyei Jókai Színházban alakít. – 1-3. oldal

 

A szintén a címlapon kezdődő Premier rovatban a Győri Nemzeti Színház Egri csillagok bemutatójáról, és annak főszereplőjéről: Sasvári Sándorról olvashatnak. – 1-3. oldal

A címlapon indul a Forgószínpad rovat is, amelyben most a szolnoki Szigligeti Színház mutatkozik be. – 1-2. oldal

 

A 2. oldalon arról is olvashatnak, hogy kik pályáznak a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatói székébe.

A lap 4. oldalán, a Reflektorfényben, rovatban Mikó Istvánnal olvashatnak interjút kecskeméti bakter-szerepéről.

Ugyancsak a 4. oldalon Iglódi Istvánnal szolnoki rendezéséről beszélgetünk.

A lap 5. oldalán Sárközy Zoltánt, a 75 éves debreceni színművészt köszöntjük.

Az 5. oldalon olvashatnak a pályakezdő Trokán Nóráról is.

A 6. oldalon a készülő veszprémi Pillantás a hídról bemutatóról nyilatkozik az Eddie Carbone-t alakító Gáspár Tibor, és a rendező: Guelmino Sándor.

Indul a bakterház-rendezéséről Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója nyilatkozik a 6. oldalon.

A 7. oldalon a fővárosiból lett „vidéki lánnyal”: Kara Tündével, a Békés Megyei Jókai Színház színésznőjével beszélget a lap munkatársa.

Ugyancsak a 7. oldalon a szolnoki színház Szépségszalon (más címen: Acélmagnóliák) bemutatójáról nyilatkozik a rendező: Radó Denise, és két szereplő: Kertész Marcella ésJankovics Anna.

A 8. oldalon Pápai Erikáról olvashatnak a Székesfehérvári vörösmarty Színház Cseresznyéskert bemutatója kapcsán.

A 9. oldalon pedig Papó-val, azaz Varga József színművésszel beszélgetünk a Valahol Európában debreceni bemutatója ürügyén.

A Kulissza rovatban, a 10. oldalon Kaszab Zsuzsannát a Soproni Petőfi Színház jelmeztár vezetőjét mutatja be a lap.

A 11. oldalon, a Palinta rovatban két gyermekelőadásról: a debreceni Szegény Dzsoni és Árnika című Lázár Ervin meséről, és Békés Pál: Félőlény című darabjának szolnoki előadásáról olvashatnak.

Határtalanul rovatunkban, a 9. oldalon, a 40 éves kassai Thália Színházról írunk.

A 15-16. oldalon színházaink művészei írták le karácsonyi gondolataikat.

A szín-játék nyertese egy szarvasi olvasónk. – 16. oldal.

A szolnoki Szigligeti Színház ma (december 3.) délelőtt tájékoztatta lapunkat, hogy türelmesen viselt, hosszú betegség után, ma hajnalban, életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a pesti Magyar Színház (volt Nemzeti Színház) igazgató-főrendezője, a Nemzeti Színház örökös tagja. A lapunk 4. oldalán olvasható interjú, az egyik utolsó sajtóbeszélgetés a kitűnő művésszel, aki szinte élete utolsó napjáig dolgozott.