Meghirdették a jelentkezést a 2024-es szegedi Thealter fesztiválra


Meghirdették a jelentkezést a 2024-es Thealter nemzetközi színházi fesztiválra, melyet a tervek szerint jövő július 26. és augusztus 3. között rendeznek meg Szegeden – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

    Az 1991-ben alapított Thealter Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye – írták a közleményben.
A fesztivált minden esztendőben nyáron rendezik meg, központi helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga, de láthat a közönség előadásokat a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, és az újszegedi ligetben is.
A rendezvényt a műfaji sokszínűség jellemzi: a prózai előadások mellett kortárs tánc és bábprodukciók, részvételi színház, monodrámák, szabadtéri előadások is szerepelnek a programban. A fellépők között hangsúlyos helyet kapnak a fiatalok, a női alkotók, a produkciók közt az aktualitásokra reflektáló kortárs témák. Az előadásokat számos szakmai program kíséri, blog jr., a Theatler kritikusműhelyének fiatal résztvevői minden előadásról beszámolót írnak, a Kritikus szekcióban pedig délutánonként beszélgetések hallhatók az előző nap fellépőivel.
A szervezők hazai és határon túli magyar, elsősorban, de nem kizárólag független színházi társulatok, alkotócsoportok, alkotók jelentkezését várják január 26-ig. Az alkotók olyan előadással pályázhatnak, melyet május 1-jét követően mutattak be vagy jövő május végéig tartják a premierjét.
A pályázathoz a társulatnak a jelentkezéshez mellékelnie kell a színlap és a darab ismertetője mellett többi közt a produkcióról készült fényképeket és egy vágatlan videót is.