Maugham-adaptációval indítja a tavaszi szezont a Játékszín


Új produkcióval indítja a tavaszi szezont a Játékszín; a Csodálatos vagy, Júlia! című Maugham-adaptációt február 25-én mutatják be, a címszerepet Eszenyi Enikő játssza, a rendező Szikora János, a jelmezeket Zoób Kati tervezi.

Somerset Maugham regénye 1937-ben jelent meg, azóta számtalan színházi- és filmfeldolgozás készült belőle. A Játékszín változatát Németh Ákos alkalmazta színpadra – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A történet főszereplője Julia Lambert, egy remek humorú, csodálatos színésznő, akinek mindene a színpad és a játék. Férje, aki színházigazgató, mindenben támogatja őt, mindemellett bölcsen veszi tudomásul felesége szeszélyeit. Még azt is, amikor Júlia beleszeret a jóképű, fiatal könyvelőjükbe – olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, vígjátékba illő, ahogy Juliának ezúttal nem sikerül úrrá lennie az érzelmein. “De vajon ér-e annyit ez a szenvedély, hogy veszélybe kerüljön miatta minden, ami eddig fontos volt? Maugham jól ábrázolta a női lélek kuszaságát, kiszámíthatatlanságát, megannyi furcsa rezdülését. Esze ágában sincs idealizálni a nőt” – fogalmaznak a darab ajánlójában.

Szikora Jánost idézik, aki arról beszélt, hogy a szerző főhősét cselekvő és önmagát folytonosan kontrolláló személyként írja le. Ebbe a különleges írói fogásba kapaszkodva tudunk konfliktust generálni, ez teszi maivá és izgalmassá az előadást – mondta. Felidézte Eszenyi Enikővel első közös munkájukat: 1985-ben Egerben rendezte a Csongor és Tündét, Tünde szerepére pedig Eszenyi Enikőt kérte fel. Ezt követően első televíziós rendezésére, A kaméliás hölgy főszerepére is meghívta színésznőt, aki óriási filmsikert és valódi drámát csinált az akár a giccs felé is hajlítható történetből. Mint írják, a giccs Maugham cselekményét is megkörnyékezhetné, hiszen a színházról felszínesen is lehet szólni; azonban épp ezt akarják elkerülni.

Szikora János hangsúlyozta: a Csodálatos vagy, Júlia! története szörnyű, voltaképpen arról szól, hogy megöregszünk. “Erről pedig elegánsan és szellemesen megnyilvánulni a szórakoztatás nemes lehetőségét kínálja” – mondta.

Julia Lambert férjét, Michael Gosselyn színházigazgatót Hirtling István, Tom Fennell könyvelőt Lelkes Botond alakítja, a további szerepekben Pásztor Erzsi, Szőlőskei Timea, Baronits Gábor és Mosolygó Sára lép színpadra.

A produkció dramaturgja Lőkös Ildikó, a díszlettervező Kovács Yvette Alida, a jelmezeket pedig Szikora János visszatérő szakmai partnere, Zoób Kati tervezi. A történet az 1930-as években játszódik, és a 2023-as színrevitelben is ezt a kort idézik.