Második nap Tusványoson színes programokkal

Madárcsicsergés, medvebrummogás, vonatfütty, derült ég és napsütés. Így indult Tusványos második napja, melyen a woodstocki sártenger-feelinget lassan újra visszafoglalta az Olt-parti hangulat.

A Magyar Teátrumi Társaság színházi sátrában a tegnapi esőzés után a játszóház logikai asztala ma már teljes üzemben működött, mellette pedig a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai programja keretében, készségfejlesztő animátorok segítségével kipróbálhatók voltak a zsonglőrködés különféle eszközei.

Nehéz volt eldönteni, hogy a gyerekek vagy az anyukák számára volt ez nagyobb élmény, ahogy a kisgyerekek mellett a szülők és nagyszülők számára is önfeledt perceket szereztek a Napsugár Bábszínház művészei: Balázs Csongor és Czumbil Örs, akik a Csacsifogat című darabot mutatták be. A történet Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Zelk Zoltán verseire épülve haladt a mesélésben, a saját maguk által készített különleges díszletek világa között.

Kora délután könyvbemutatóra került sor. Szalai Béla: Iconographia locorum Transsylvaniae című kötetét Tamás Sándor mutatta be. A kötet 550 erdélyi település (beleértve Bánátot és a Partiumot is) képi ábrázolását mutatja be a kezdetektől 1800-ig.

A délután a Teátrumi Sátor megszokott rendje szerint a közönségtalálkozóké és a színházi előadásoké volt.

Elsőként Varga Miklóssal beszélgetett Oláh-Gál Elvira, a Kossuth Rádió erdélyi tudósítója. A beszélgetés az életmű leginkább ismert epizódjaiból indult ki. Nem véletlen, hogy az első kérdés arra vonatkozott, hogy mi volt az Európa című szám előtt és után? Bár Varga Miklós is mérföldkőnek tekinti ezt az 1984-es számot, leginkább meghatározónak az 1983-as István, a királyt tartja élete és énekesi karrierje szempontjából is. Korábban a P. Box énekeseként debütált, majd a Safariban énekelt, melynek kislemezét hallva kérte fel Szörényi Levente István hangjának. Egy évvel később a rockopera sikerének hatására alapított önálló zenekart, a Varga Miklós Bandet (VM Band), melyhez az Európa is köthető. (Az együttes 1990-től Varga Miklós és a Band néven az énekes kísérő zenekaraként működik.)


A rockzenei életpálya mellett azonban Varga Miklós esetében ugyanilyen hangsúlyos a színházi énekesi életmű is, mely leginkább a Koltay Gáborral való munkakapcsolatnak köszönhető. Míg Koltay az István, a király 1983-as premierjekor nem ismerte eléggé, így csak énekhangként vonta be az előadásba, addig az azóta eltelt időszak valamennyi általa rendezett zenés produkciójában helyet kapott, így az István, a király 1989-es sitkei bemutatójától kezdve már Istvánnak nemcsak a hangját kölcsönözte, hanem ő játszotta a szerepet is. Ezek az előadások magyarázzák nemzeti érzelmi beállítottságát is, hiszen több mint húsz színházi zenés darabban kiemelkedő történelmi alakokat formálhatott meg.

Az esti fellépő zenekarok közül elsőként a Magna Cum Laude tagjaival beszélgetett Szabó László, az Magyar Teátrumi Társasg titkára. Az idén 20 éves zenekar, februárban jelentette meg a „Gyulai húszfeldolgozó” című új albumát, melyen az együttes legnagyobb slágerei ismert magyar előadók feldolgozásában hallhatók. Ez az album is bizonyítja, hogy a Magna Cum Laude a háta mögött két évtized sikeres munkájával, mások számára is példává tudott válni, ami a zene-szöveg harmóniájára építő saját hangzás mellett a professzionális működés eredménye is. Az este folyamán a Budapest Arénában rendezett 20 éves koncertjükön elhangzott számokból állították össze a mai setlistet, amit a csíkszeredai Vizi Norbi hegedűjátéka egészít ki.

A Magna Cum Laudet az idén 40 éves Beatrice és Nagy Feró követte. A magyar rocktörténet nyárádmenti székely gyökerekkel is rendelkező nagy öregje bemutatta a fúvosokkal és vokalistákkal kibővített megújult formációt. Ahogy fogalmazott: „a ’fiatal, pimasz zenekarok’ inspirálták őket megújulásra”, melynek eredménye ez az új felállás is, mellyel Tusványosra érkeztek.

Az est nem érhetett véget ma sem színházi produkció nélkül. „Kárpátok visszhangja” néven a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjaival rendkívüli módon ismerkedhetett meg a közönség. A felkonf egyben egy totóban való részvételre is buzdított, mely a táncegyüttes történetét dolgozta fel. A helyes megfejtők között ajándékcsomagot sorsoltak ki a magával ragadó, lendületes és látványos produkciót követően, melyen különböző tájegységek táncai elevenedtek meg.

Remélhetőleg napsütésben folytatódik a harmadik nap a Teátrumi Sátor szokásos és rendhagyó programjaival – pl. egy különleges felfedező útra indulunk az opera világába!

Pavlics Tamás