Második nap a POSZT-on

Máris csúcsjáratra pörgött a második napon az országos színházi találkozó Pécsen. A nagyszínházban a debreceni társulat a Bolha a fülben című bohózatot adta elő Vidnyánszky Attila rendezésében, a kamaraszínházba pedig a marosvásárhelyi társulat hozta el Székely Csaba trilológiájának középső részét, a Bányavakságot. A kísérőprogramok sokaságában nehéz volt egyszerre mindenhol jelen lenni.

A díva gesztusa címmel Udvaros Dorottya és Páva Zsolt avatott fotókiállítást a Modern Magyar Képtárban. Míg a polgármester arról szólt, a fotográfiák az egyetlen lehetőség sok esetben régi színészek felidézésére, addig a színésznő annak adott hangot: ő személy szerint azt szerti, ha a színészt csak a szerepeiben látja a közönség, ott örökítik meg, a magánélete megmarad titoknak.

Image

Szigethy Gábor jubilálló színésznőket látott vendégül a Fregatt étterem teraszán. Felkai Eszter és Bende Ildikó egyaránt 70 éves, a versenyprogram egyik válogatója a pályájukról faggatta őket. Kiderült, nem csak a jó kedély a közös tulajdonságuk, hanem több évtizedes hűség színházukhoz, Békéscsabához, illetve Győrhöz.

Image

A Palatinos Hotel a szakmai fórumok helyszíne, péntek délután a TAO-ról tartottak vitát. A társasági adó igénybe vétele a színházak új, negyedik bevételi forrása az állami és önkormányzati források és a jegybevétel mellett. Az eddigi tapasztalatok vegyesek – ez derült ki a vitából, amelyen részt Halász János kulturális ügyekért felelős államtitkár is.

Image

Különleges helyszínen adta elő a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves színészosztálya a Hamletet, Zsótér Sándor rendezésében: a Csontváry Múzeum kertjébe. A tétlen-töprengő királyfit ifj. Vidnyánszky Attila játszotta.

Image

Cs. Z.