Mária főhadnagy a Turay Ida és a József Attila Színházban

Bozsó József több szerepben

A Turay Ida Színház a József Attila Színházzal közösen mutatta be november végén Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjét. A főbb szereplők: Geszthy Veronika, Kállai Bori, Vadász Zsolt/Kiss Zoltán, Jankovits József, Teremi Trixi, Bozsó József, Benkóczy Zoltán, Csere László, Kokas László és Vanya Tímea. Bozsó József nem csak játszik benne, hanem rendezőként és koreográfusként is ő jegyzi az előadást. Hihetetlen energiák mozognak benne. A színházfolyosón alig bírtam utolérni.

Csak pár pillanatig rabolom az idődet! – mentegettem magam – Miért pont most tűztétek műsorra a Mária főhadnagyot?

– Eddig is szerettem volna színre vinni, de túl sok benne a helyszín. Ez egy kőszínházban, mint a József Attila Színház nem akkora probléma, ugyanakkor egy utazó társulatnál, mint a Turay Ida Színház, nem utolsó szempont. Ebben a műben nem csak a szerelemnek, hanem a nemzeti érzésnek is nagy szerepe van. Ettől aktuális még most is. A magyar érzelmű Mária, hogy elkerülje egy osztrák arisztokratával kötendő frigyét, nemzetőr egyenruhát ölt, hogy így jusson a forradalomban égő Magyarországra. Felettesével, a szigorú Jancsó hadnaggyal viszont sokszor kerül konfliktushelyzetbe. Egy bálon Mária ismét nőnek öltözik, így ejtve rabul Jancsó hadnagy szívét, aki iránt ő sem közömbös. A történet persze boldog véget ér, nem úgy, mint a valódi Lebstück Mária életében. Mária segítségére siet unokanővére Antónia, aki Draskóczyba szerelmes. Draskóczy Kossuth alteregójának felel meg. A táncos-komikus páros sem hiányozhat az operettből. Ezt Teremi Trixi és jómagam játsszuk.

Játszani, rendezni, koreografálni, nem sok ez egy kicsit?

– Igen, a koreográfiát is én jegyzem, bár nem így terveztük. Hábel Ferencet kértem fel, aki azonban egy porclevállás miatt kórházba került, így ezt is nekem kellett megcsinálni. Ezúton is köszönöm a tánckarnak a koncentrált munkát! A kiváló Váci Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével kíséri az előadást. Ugyanakkor zeneileg nagyon sokat segítettek nekem Bíró Attila és Bíró Péter karmesterek is. Csak egy hónap állt a rendelkezésünkre, de mindenki olyan fegyelmezetten és figyelemmel próbált, hogy le a kalappal előttük. Ha nem ezzel a vérprofi társulattal dolgozom, nem készültünk volna el.  Ugyanez vonatkozik a műszakra, a József Attila Színház és a Turay Ida Színház csapatára egyaránt, hiszen ez egy közös produkció, amit november 18-19-20-án a Békés Megyei Jókai Színházban játszottunk, november 23-ától pedig a József Attila Színházban láthat a közönség. Méltán mondhatom, hogy országos siker útjára bocsájtottuk az előadást, hiszen hazánk kis- és nagyvárosaiban ugyanúgy mulathat rajta a közönség, mint a határon túli területeken élők, valamint ott leszünk a 2012-es Makói Operettfesztiválon is. Szóval a budapesti siker után utazni fogunk a Mária főhadnaggyal.

– Jó utat! – kiáltottam utána, mert máris otthagyott, a színpadra pördült, hogy megnevettesse a közönséget.

Shirley