Maradék díszletelemekből rámpa a kórháznak és megannyi segítség


A Móricz Zsigmond Színház díszletgyártó műhelyének dolgozói bontott díszletelemekből és megmaradt anyagokból emelvényt és rámpát építettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jósa András Oktatókórháznak.

 A veszélyhelyzet miatt a kórházban az osztályokat átköltöztették, illetve szinteket zártak le. Az egyik újonnan kialakított bejárathoz, a kerekesszékkel közlekedők és a beteghordó ágyakon fekvő betegek akadálymentes szállításához nyújtott segítő kezet a nyíregyházi színház: bontott díszletelemeikből építettek emelvényt és rámpát. Emellett számos aktivitásuk van, melyekkel igyekeznek könnyíteni az emberek életét és egyensúlyban tartani mentálhigiénés egészségüket.

 

7 óra 7 perc

Közösségi oldalaikon változatos online tartalmakkal folyamatosan jelen vannak. 7 óra 7 perckor kezdődő videóüzeneteiket a kialakult helyzettel kapcsolatos társadalmi felelősség- és szerepvállalásuk indította el: először a fizikai és lelki egészség megtartására irányuló üzeneteiket tolmácsolták társulatuk színművészei, a jelenlegi szakaszban pedig versekkel, prózarészletekkel kedveskednek művészeik a nagyszínpadi előadásaik eredeti kezdési időpontjában. Ezekben a posztokban jelentkeznek majd a jeles napokkal kapcsolatos üzenetekkel is (színházi világnap, húsvét, költészet napja, anyák napja, stb.). „Terveink között nagyon sok téma szerepel, többek között, akár a művészek egy-egy napjának bemutatása, virtuális néző-színész kérdezz-felelek játék beindítása is a későbbiekben. A cél, hogy színes, egyedi, irodalmi, színházi tartalmakkal kulturális élményt és mentálhigiénés segítséget is nyújtsunk Közönségünk felé, kihangsúlyozva, hogy együtt vagyunk, Velük vagyunk, és összefogunk.” – mondta Kirják Róbert, a színház igazgatója.

Visszatekintő poszt-sorozatukban ez elmúlt évadok előadásainak fotóit, plakátjait, werkfilmjeit idézik fel, napjainktól kronológiailag visszafelé haladva.  Bemutatják játszóhelyeik történetét (Móricz Zsigmond Színház, Rózsakert Szabadtéri Színpad, Bencs Villa), megemlékeznek Örökös tagjaikról. Színházuk, színművészeik díjairól írnak majd, kulisszafotókkal, kulisszavideókkal és egyéb érdekes, nosztalgiázásra alkalmas témával jelentkeznek, megkérve nézőiket, hogy akiknek bármilyen élményük, emlékük van az előadásaikhoz kötődve, hozzászólásban írják meg azokat.

Szeretnénk hamarosan egy óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Színházi mesemondó poszt-sorozatot is elindítani, az otthon lévő kisgyermekeknek, színművészeink segítségével mesét küldeni ilyen módon is. A kicsiknek különleges élmény lehet, hogy az óvodai, iskolai csoportos színházlátogatásból, egy-egy mesedarabból megismert színész mondja nekik kedvenc meséiket” – mesélt terveikről a vezető.

Önkéntesség és társadalmi felelősségvállalás

„Társulatunk tagjai közül többen jelentkeztek önkéntes munkákra, mely szándékot továbbítottuk Nyíregyháza MJV Önkormányzata felé, így a szépkorúaknak való segítéstől kezdődően, bármilyen önkéntes feladatra van jelentkezőnk, segítséget nyújtó munkatársunk. Többen részt vesznek a vakok és gyengénlátók részére történő felolvasásban, és hasonló jótékonysági akciókban. A színházban elkészült védőmaszkokat kollegáink házhoz viszik munkatársainknak, illetve most induló akciónkban, azoknak a színházbérlettel rendelkező nézőinknek, akik igényt tartanak rá, védőmaszkokat ajándékozunk, melyeket el is juttatunk otthonaikba.” – nyilatkozta az igazgató.

Felvették a kapcsolatot a Nyíregyházi Tankerület vezetőjével is és felajánlották, hogy a kötelező tananyaghoz kapcsolódó versek elmondásával, kötelező olvasmányok felolvasásával színművészeik szívesen hozzájárulnának az online rendszerből tanuló diákok oktatásához. A projekt megvalósítása folyamatban van.

Biztonságos munkavégzés

Színházuk március 16-ától kezdődően azokat a kollegákat, akiknek munkavégzése azt lehetővé tette, home office-ban foglalkoztatja. Azoknak a munkavállalóknak pedig, akiknek munkája nem teszi lehetővé az otthoni munkavégzést, szigorú előírást vezettek be: kizárólag védőmaszkban történhet a munkavégzés, betartva egymástól a 1,5-2 mes távolságot. A művészeti szakmai munkát is folyamatosan szervezik, online szövegösszemondó próbákat tartanak, a művészek szinten tarthatják, fejleszthetik hangszeres tudásukat, illetve hangképzésre, és a jövőbeni produkciók előkészületi munkáira is lehetőséget biztosítanak. Terveik között szerepel a hangoskönyvek, és rádiójátékok készítése is.

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, a belső kommunikáció elősegítése és a megfelelő információáramlás érdekében, minden héten, szerdán  belső hírlevélben tájékoztatja a teátrum munkatársait a jelenlegi helyzetről, aktualitásokról, vezetői intézkedésekről. A Móricz Zsigmond Színház alkalmazottjainak és a színészeknek létrehoztak egy külön Facebook csoportot, ahol folyamatosan tarthatják a kapcsolatot egymással, és a színészek is ilyen úton kapnak újabb és újabb feladatokat.