Maradjunk kapcsolatban!

Röviden

A Magyar Teátrumi Társaság támogatja a kollektív szerződések megkötését

Készült

on

A Magyar Teátrumi Társaság támogatja a teljes színházi ágazatra kiterjedő kollektív szerződések kialakításával kapcsolatos szakszervezeti javaslatot – jelentették be a társaság hétfői közgyűlését követő sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.

Szabó László, a teátrumi társaság titkára kiemelte: ha sikerül megvalósítani a Magyar Színházi Dolgozók Szakszervezetének javaslatát, akkor a magyar színházi szakma lesz az első kulturális terület, amelyen a teljes munkáltatói és munkavállalói körre kiterjedő kollektív szerződés jöhet létre.

Beszámolt arról is, hogy a teátrumi társaság átfogó szakmai program – az Új Magyar Teátrum Program – kialakítását tervezi. A program a magyar színházi előadóművészeti szakma számára legfontosabb – finanszírozási, infrastrukturális és szakmai művészeti – kérdésekre ad választ. Az Új Magyar Teátrum Program keretében minőségi, érdekes és izgalmas színházi programokkal szólítják meg az országban és a Kárpát-medencében élő fiatal korosztályt is. A befogadó intézményekbe pedig – amelyek önállóan nem tudnak létrehozni, de örömmel mutatnak színházi produkciókat – minőségi, értékes színházi előadásokat juttatnak el – emelte ki Szabó László.

Hozzáfűzte: a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitónapján Színházat vegyenek! címmel színházmarketing-konferenciát rendeznek. A szakemberek workshopon vitatják meg, hogy miképpen lehetne még vonzóbbá tenni a színházat és a színházi előadásokat.

A titkár kitért arra is, hogy a teátrumi szövetség két új tagszínházzal – a Pesti Magyar Színházzal és az Erdélyben, magyar nyelven játszó Spectrum Színházzal – bővült, így 65-re emelkedett a tagszervezetek száma.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke kiemelte: a legnagyobb érdekképviseleti szövetségként a közgyűlésen a legalapvetőbb, legaktuálisabb kérdéseket vitatatták meg. A hétfői találkozó azt a célt szolgálta, hogy az alapvető kérdéseket és az ahhoz kapcsolódó problémákat felvessék, és megkezdődjön egy intenzív gondolkodás, az őszi közgyűlésre már egy jól előkészített anyag áll rendelkezésre.

Hirdetés

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű