A Magyar Teátrumi Társaság köszöni a kormány döntését


A Magyar Teátrumi Társaság üdvözli és köszöni a kormány döntését, mellyel a kultúra területén, különösen pedig az előadóművészetben dolgozók számára anyagi könnyebbségeket biztosít – közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

“A koronavírus-járvány következtében elrendelt veszélyhelyzetben az előadóművészeti produkciók (színházművészeti, táncművészeti, opera, zeneművészeti, cirkuszművészeti) elmaradnak: a döntést helyesnek tartjuk és támogatjuk. Ez azonban azt jelenti, hogy az előadóművészeti intézmények és művészek részben munka nélkül maradtak, bevételeik csökkentek, illetve akár teljesen el is maradnak” – olvasható a közleményben.

Mint írják, a kormány döntései lényegesen elviselhetőbb helyzethez juttatják a kulturális intézményeket és a területen dolgozóknak, azok családjainak, a szabadúszó művészeknek, a háttérmunkában tevékenykedőknek “nagy és példaértékű segítséget jelentenek”.

A Magyar Teátrumi Társaság arra kéri az előadóművészeti intézményeket és a művészeket, az intézmények munkatársait, hogy minden tőlük telhető módon támogassák az egészségügyi dolgozókat, személyes és intézményi erejüket felhasználva kérjék az embereket a járvány leküzdését segítő szabályok betartására és egyben készüljenek arra a – remélhetően közeli – időre, amikor újraindulhat a kulturális élet.

A szervezet arra ösztönzi az előadóművészeti intézményeket és a művészeket, hogy használják ki az online tér lehetőségeit abból a célból, hogy a kulturális értékek a kényszerszünet ideje alatt is eljussanak az emberekhez, különösen a fiatalokhoz – tartalmazza a közlemény.