Madách-ünnep a Csokonai Nemzeti Színházban a magyar dráma napján


Színes, tematikus programsorozattal emlékezik az idén kétszáz éve született Madách Imrére szeptember 21-én, a magyar dráma napján a Csokonai Nemzeti Színház.

Az eseménysorozat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából a Csokonai Nemzeti Színház rendelkezésére bocsátott Madách 200 című Madách Imre-installáció megnyitójával kezdődik a Csokonai Fórum előcsarnokában 11 órakor. A Budapestről a cívisvárosba érkező kiállításon a Színháztörténeti Intézet olyan archív előadás-felvételeiből, fényképeiből és hangfelvételeiből láthatnak az érdeklődők összeállítást, amelyek Madách Imre Tragédiájának legendás színpadi adaptációiban szerepeltek. A látogatók megismerkedhetnek a magyar művészeti élet kiemelkedő alakjai — Szinetár Miklós, Vámos László, Ruszt József, Illés István, Kolozsi Béla, Beke Sándor, Lengyel György, Schlanger András, Csiszár Imre, Vidnyánszky Attila, Hudi László, Szikora János, Telihay Péter, Alföldi Róbert, Bodolay Géza, Kerényi Imre, Jeles András és Paál István — műhelyében született Az ember tragédiája-értelmezésekkel. Mindezt Mira János Jászai Mari-díjas díszlettervező látványvilága mint önálló installáció keretezi.  A tárlatot Dr. Szabó Attila, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatóhelyettese nyitja meg.

A megnyitót követően 11 óra 30 perctől a debreceni Alföld folyóirat és a Csokonai Nemzeti Színház együttműködése keretében kerekasztal-beszélgetés kezdődik a lap 2023. szeptemberi számában olvasható, Madách Imrére emlékező összeállítása apropóján a Csokonai Fórum Simor Ottó Orfeumában. Az eseményen neves irodalomtörténészek, kutatók, valamint az Alföld szerkesztői közreműködésével Madách Imre irodalomtörténeti helye és jelentősége mellett arról is szó esik, hogy mit nyújthat a ma embere számára a Madách-életmű, illetve, hogy tovább, vagy újra lehet-e írni a Tragédiát?

Madách-fórum

A fenti két eseménnyel párhuzamosan, Madách–fórum a Fórumban címmel színházi nevelési tematikus programra várják a fiatalabb korosztály képviselőit. A rendezvény célkitűzése, hogy az öt-nyolc fős csoportokká szerveződő középiskolás diákokhoz Az ember tragédiáját rövid, két- két és fél perces színházi jelenetek megalkotása során még közelebb hozzák.

Rövid bemelegítő, csapatépítő és testtudatébresztő gyakorlatok után a közösségi történetmesélés révén, illetve különböző szoborgyakorlatok során vezetik rá a diákokat arra, hogy értelmezzék a maguk számára a Madách Imre felvetette problémákat.

A szeptember 21-én zajló egész napos program menete a következő:

10:00-10:45 Az összes résztvevő számára — bemelegítésként — különböző, a fórum-színházi gondolkodásmódra rávezető gyakorlatok tartása (az esemény minden résztvevője válhat színésszé, formálhatja az előadást)

10:45-13:30 Csapatokra bomlás után a csoportvezetőkkel a kiválasztott probléma feldolgozása, a jelenet első vázlatának kidolgozása

13:30-14:00 Ebédszünet

15:00- A tanárok fogadása

14:00-16:00 Csoportonként a jelenetek véglegesítése

16:00-16:30 A jelenetek bemutatása

16:30-16:45 Szavazás a látottakról

16:45-től    A három legizgalmasabbnak vélt jelenet színházi fórummá fejlesztése a közönség tagjainak bevonásával