Maradjunk kapcsolatban!

Fesztivál

Ma kezdődik a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán

Ma kezdődik a XIV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál a Gyulai Várszínházban; a vasárnapig tartó eseményen a színházi előadások mellett koncertekkel, filmvetítésekkel és irodalmi programokkal várják a közönséget.

Az idei fesztiválon Shakespeare egyik legismertebb műve, a Hamlet és különböző átiratai, parafrázisai kerülnek a középpontba, köztük a színház saját bemutatójaként a Rosencrantz és Guildenstern halott című Tom Stoppard-darab. Az olasz, román, orosz, angol és magyar előadások mindegyike rendkívüli élményt ígér – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fesztivál első napján az olasz Teatro Potlach Shakespeare Ouverture című előadása és a Neptun Brigád produkciójaként a Hamletman című monodráma látható Baksa Imre előadásában. Kedden Lichter Péter és Máté Bori Hamlet-adaptációja látható The Rub címmel, a filmvetítés után közönségtalálkozóra is várják az érdeklődőket.

Szerdán az orosz Kolyada Theatre Hamlet című produkciója, valamint a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Rák Jóska, dán királyfi című előadása szerepel a programban. Csütörtökön a Flute Theatre Hamlet, ki van ott? című előadására várják a közönséget, míg pénteken a román Unteatru Hamletje látható.

Az angol Tiger Lillies zenekar önálló koncertet ad Hamlet címmel pénteken, majd közreműködik a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásban, amely szombaton és vasárnap látható. Az előadás nemzetközi összefogás eredménye lesz, hiszen az angol együttes mellett az Aradi Kamaraszínházzal és a szintén aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházzal közösen mutatja be a Gyulai Várszínház. A produkció rendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója, a főszereplők pedig Gulyás Attila és Tege Antal, a békéscsabai Jókai Színház művészei.

A fesztivál közönségét zenei és irodalmi programokkal is várják. Csütörtökön a Gyulai Kamarazenekar reneszánsz és barokk koncertjén, szombaton tudományos konferencián, vasárnap Shakespeare és Térey János címmel könyvbemutatón vehetnek részt az érdeklődők.

A hét minden napján levetítik a filmtörténet egy-egy Hamlet-klasszikusát, workshopot rendeznek középiskolásoknak és egyetemistáknak, a békéscsabai Jókai Színház Színitanháza hallgatói utcaszínházi produkcióként mutatják be a Hamlet egyes jeleneteit, továbbá az egyik étteremben gasztronómiai ínyencségekkel is találkozhat a közönség Shakespeare konyhája, reneszánsz menüsor címmel.

A fesztiválról további részletek a színház (gyulaivarszinhaz.hu) és a fesztivál (shakespearefesztival.hu) honlapján olvashatók.

A színház tájékoztatása szerint a bukaresti Metropolis színház július 10-re tervezett Hamlet-előadása technikai okok miatt elmarad. A megvásárolt jegyek visszaválthatók.

Hirdetés

Fesztivál

A Cirkuszhercegnőt mutatják be a Budapesti Nyári Fesztiválon júliusban

Június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Vidor Fesztivál – Nagy klasszikusok és kortárs darabok a színházi versenyprogramban

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24-től szeptember 1-jéig a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Határon túli magyar produkciók kerültek az idei Thealter fesztivál fókuszába

Öt határon túli magyar társulat hét kivételes produkcióját is láthatja – többségüket Magyarországon elsőként – a közönség az augusztus 3-án kezdődő szegedi Thealter fesztiválon – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Megkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál Veszprémben

Megkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál csütörtökön Veszprémben. A legendás táncos-komikus emléke előtt tisztelgő négynapos rendezvényen mintegy harminc programmal várják az érdeklődőket. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Több mint 100 program a Budapesti Nyári Fesztiválon

Több mint 100 programmal, világsztárokkal és bemutatókkal várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál június 9. és szeptember 1. között a Margitszigeten és a Városmajorban. (tovább…)

Tovább olvasom

Fesztivál

Mindenben rekordot döntött az V. Mitem

Időtartamban, előadásszámban és nézőszámban is rekordot döntött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem). Április 10. és 29. között 14 ország 29 előadása került színre a Nemzeti Színház három színpadán – tájékoztatta a színház hétfőn az MTI-t. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: