Londontól Veszprémig

Portré Haumann Mátéról

Angliában tanulta a színészetet, a BBC-nél szerepelt rádiós sorozatban, játszott több filmben, színházban, most a veszprémi teátrumban lép színpadra Carlo Goldoni A kávéház című vígjátékában. Haumann Máté színművész Eugenio, a kereskedő szerepében látható az előadásban. A bemutató március 21-én volt, a rendező Valló Péter.

Haumann Máté 2002-ben szerezte meg a diplomáját a tekintélyes londoni Guildhall School Of Music & Dramaban, az egyik legrangosabb, legnépszerűbb brit színészképzőben. Többek között oda járt Daniel Craig és Orlando Bloom is. Az, hogy mennyire nehéz ebbe az oktatási intézménybe bekerülni, Haumann Máté is megtapasztalta, hiszen a megközelítőleg 2000 jelentkező közül mindössze 23 fiatalt vettek fel és közülük egyedül ő volt külföldi.

Tanulmányai befejezésével szerepet kapott a BBC Radio 4-n 1952 óta futó The Archers című rádiójátékban. Egy évet élt Los Angelesben, majd visszatért Magyarországra, azóta hazai és nemzetközi koprodukcióban készülő filmekben játszik és színházi előadásokban szerepel.

Színpadra lépett a Radnótiban, az Örkényben, a Tháliában és a Nemzeti Színházban is. A mostani veszprémi vendégszereplése mellett a Vígszínházban játszik A lovakat lelövik, ugye? című darabban. Amikor azt kérdeztük tőle, előny vagy hátrány ezen a pályán az ismert vezetékneve (Haumann Máté édesapja Haumann Péter színművész) azt felelte: ő ezzel nem szembesült ilyen módon, mert külföldön tanulta a szakmát, ott is kezdte a pályafutását, szabálytalanabb utat járt be, mint esetleg más színészgyermek, aki itthon szeretne boldogulni a világot jelentő deszkákon.

– Erről szól az életem gyerekkorom óta, otthon nem is lehetett más a téma, mint a színészet. Ebben nőttem fel, 16 éves koromban már tudatosan készültem erre a pályára, s arra, hogy külföldön szeretnék tanulni. Biztos van ebben egy olyan választott sors is, hogy a nagyapám amatőr színész volt, alulról indult, s apu mellett így nekem is megadathat: lentről indulva próbáljak bizonyítani ezen a pályán – hangsúlyozta Haumann Máté, aki hozzáfűzte: külföldön nem olyan egyszerű egy színész élete, mint ahogy sokan gondolják. Nagy a verseny, nem tudni, ki és mikor kaphat munkát.

Előfordul olyan, hogy valaki három évig nem dolgozik, míg egyszer csak rátalál egy feladat.

– Azért is örülök az itthoni színházi munkáknak, mert ez folyamatos edzésben és készenlétben tart. Gyakorolni, készülni kell mindig ezen a pályán. Itt Veszprémben egy nagyon jó közegben és darabban, remek színészek között dolgozhatok egy olyan kiváló rendezővel, mint Valló Péter. Nem is volt kérdés számomra, hogy elfogadjam ezt a meghívást. A szerep, amit megformálhatok, szélsőséges figura, egy kereskedő, aki egyszer lent van, egyszer fent. Most kezdtük a próbákat, s azt már látom, hogy nagyon kell koncentrálnom játék közben. Olyan ez, akár egy hosszútávfutás. Bízom abban hogy a végén a nézőknek elnyeri majd a tetszését ez a rendkívül szellemes és tanulságos darab – mondta Haumann Máté, akinek játékára az édesapja is kíváncsi mindig, így az egyik előadáson biztos ott ül majd a nézőtéren.

V. R.