László Sándor kapta a vajdasági Pataki-gyűrűt


László Sándor, színész-rendező, az Újvidéki Színház korábbi igazgatója vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrűt péntek este Szabadkán.

A színész a Szabadkai Népszínház Klamm háborúja című előadásában nyújtott alakításáért érdemelte ki az elismerést. A Kai Hensel szövege alapján készült monodrámát Mezei Kinga rendezte.

A készítők az előadásról korábban elmondták, azt járták körül, meddig terjed egy tanár hatásköre, meddig tart a felelőssége, okolható-e az iskolán kívül történt eseményekért.

A díj átvételekor László Sándor, aki az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára is, kiemelte: számára a tanítványai sikerei jelentik a legnagyobb elismerést. A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a színész úgy fogalmazott: “ott látom megvalósulni magam, amikor ők jók, nekik sikerük van, akkor én azt tudom, hogy ahhoz nekem közöm van, és nekem annyi elég”.

A Pataki-gyűrűt az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé pénzjutalom is jár.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29. annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében.