Maradjunk kapcsolatban!

Premier

Kurázsi mama és gyermekei Szegeden

Fekete Gizivel a címszerepben, Bodolay Géza rendezésében mutatja be Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámáját a Szegedi Nemzeti Színház pénteken.

A Jászai-díjas rendező elmondta, húsz éve már készült a mű színpadra állítására, de a munka akkor félbemaradt. A sors úgy hozta, a társulat rendezésében az idei évadban már bemutatta Pozsgai Zsolt Tisza Istvánról szóló, A Vasgróf című darabját és Hasek Svejkjét.

A három mű akár trilógiaként is felfogható – fogalmazott a Tisza-parti teátrum drámai tagozatának vezetője. Brecht Svejk a második világháborúban címmel írt darabot. Hasek és az ő világszemlélete és a háborúhoz viszonya között pedig sok hasonlóság felfedezhető – tette hozzá.

Brecht 1939-ben a háború kitörésének előestéjén írta a darabot, melyet 1941-ben mutattak be Norvégiában. Bár a történet a 17. században játszódik, a rendező szerint a 20. század háborúiról szól, éppen ezért az előadás látványvilágában, a jelmezekben nem mentek vissza a vallásháborúk koráig.

Bodolay Géza elmondta, a szerzői instrukciókat betartva állította színpadra a művet, a dalokat is érintetlenül hagyták, hiszen véleménye szerint ezek a kulcsai a darabnak.

A zenekart dirigáló Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója – aki a darabban Bertoltot alakítja és a színpadon gitáron is játszik – hangsúlyozta, a Kurázsi mama különleges darab, amelyben meghatározó szerepe van a zenének. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy igényesen szólaltatják meg a zavarba ejtő, könnyűzenei eszközökkel dolgozó, mégis a történésekre reflektáló dalokat, a hatás pedig nem marad el.

Hirdetés

Premier

Történelmi drámát mutat be az Újszínház pénteken

Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház; a történelmi drámát Nagy Viktor rendezésében pénteken láthatja először a közönség. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

A vámpír és az Oberon látható az Erkelben

Pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve hangzik el koncertszerű változatban, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Carl Maria von Weber Oberon című alkotását a budapesti Erkel Színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Mondj egy mesét! címmel készül bemutatóra a Kolibri Színház

Mondj egy mesét! címmel láthatja a közönség a Kolibri Színház legújabb, improvizációra épülő előadását szombaton Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Paco Alfonsín spanyol rendező Csehov Regény nagybőgővel című novellája nyomán készült előadását mutatják be szombaton a kolozsvári magyar színházban. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Bognár Péter darabját mutatja be a Katona József Színház

Kortárs író, Bognár Péter darabját mutatja be kedden a Katona József Színház a Kamrában; a fiatal szerző a színház számára írt Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című művét Gothár Péter állítja színpadra. (tovább…)

Tovább olvasom

Premier

Két bemutatót tart karácsony előtt a Katona József Színház

Két bemutatót tart karácsony előtt a Katona József Színház: kortárs szerzők, Pintér Béla és Bognár Péter darabját tűzi műsorra. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: