Kulturális örökség napjai – Belvárosi séták, színházi kulisszajárás, különleges tárlatok Bács-Kiskun megyében


Baján belvárosi sétákkal, Kalocsán a 100 éves állami rendőrséget bemutató tárlattal, Kecskeméten pedig színházi kulisszajárással, csoportfoglalkozásokkal és ismeretterjesztő előadással is várják a látogatókat hétvégén a Kulturális Örökség Napjain.

Baján csaknem száz műemlék vagy műemlékjellegű épület található, zömmel a belvárosban. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett belvárosi sétán számos ismert épület ismeretlen értékeit is bemutatják, de rejtett műemléket is felkeresnek szeptember 17-én, szombaton délután. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Szombat délelőtt nyílik meg a 100 éves a kalocsai állami rendőrség című időszaki kiállítás a Visky Károly Múzeumban. A tárlat megnyitója keretében a múzeum parkolójában régi és új rendőrautókból is láthatnak egy válogatást az érdeklődők, majd idegenvezető séta keretében a városi rendőrkapitányság épületét, a Kolecsányi-villát is bemutatják.
Kalocsán várja látogatóit az Érseki Múzeum is az érsekség ezeréves történetét bemutató tárlattal, a Főszékesegyházi Könyvtár Patachich Ádám érsek közel húszezer kötetet számláló magánkönyvtára különleges könyvpéldányokkal, valamint a Nagyboldogasszony Főszékesegyház.
A kecskeméti Katona József Múzeum kézművesfoglalkozással készül a gyermekeknek, akik szeptember 17-én és 18-án délelőtt a Cifrapalotában a kiállítóhely díszítőelemeinek kicsinyített másolatait készíthetik el levegőn száradó gyurmából, amelyet utána ki is festenek. Egyedi díszítmények tervezésére és elkészítésére is lehetőség lesz.
A múzeum másik programján Magyaros ízlésben s igen tetszetősen címmel vetítettképes előadást tart szeptember 17-én délután Gyergyádesz László művészettörténész a felújítás alatt álló Cifrapalotáról, különösen az épületkerámiáiról.
Csoportfoglalkozásokra várja a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház különböző korosztályok képviselőit szintén szeptember 17-én délelőtt. A felnőtteknek Tóth Kata dramaturg improvizációs játékokkal és helyzetgyakorlatokkal készül. Szabó Dorottya színművész a 10-13 éves korosztálynak tart kreatív zenés foglalkozást, míg a 14-18 éves korosztály Aradi Imre színművésszel gyakorolhatja a játékos művészi beszédet.
Az ingyenes színházi kulisszajárásra minden korosztályt szívesen látnak, de regisztrálni mindenképpen szükséges.
A hétvégén látogatható lesz Magyarország legrégebbi, egész évben folyamatosan működő kerámiaművészeti alkotótelepe, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió is.