Középiskolások viszik színre Az ember tragédiáját

Megtartották a Paradicsomtól a pokolig – Diákszemmel Az ember tragédiája című színházi vetélkedés sajtótájékoztatóval egybekötött sorsolását a Veszprémi Petőfi Színházban. A nagyszabású eseményen 13 iskola vesz részt.

A Veszprémi Petőfi Színház hagyományteremtő szándékkal hívta meg a város és megye a középiskoláit egy évenkénti nemes versengésre. A Paradicsomtól a pokolig című játékra jelentkező iskolák csoportjai első alkalommal Madách Imre Az ember tragédiája című művének egy-egy “szín-“ét adják elő, javasolt példány segítségével, maximált időtartamban, maguk által alkotott díszlet-, és jelmez-jelzések igénybevételével. A “színek” sorsolását az oktatási intézmények képviselőinek jelenlétében ma tartották meg a színházban. A különböző iskolák által színpadra állított színekből aztán egy teljes előadás születik, amelynek a bemutatója a Veszprémi Petőfi Színházban lesz 2011. január 22-én. Az ötletgazda a szolnoki színház volt, ott valósult meg először ilyen jellegű előadás idén és most a veszprémi teátrum is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Image


Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntőjében többek között arról beszélt: fontosnak tartja azt, hogy a diákság ilyen módon testközelből is találkozzon a magyar irodalom egyik legfontosabb alapművével, úgy, ahogy azt Madách Imre megírta. Ezért a készülő színházi előadás a klasszikus, eredeti szöveghez igazodna, s amelyik jelentkező csoport esetleg a vetélkedésen kívül szeretné bemutatni azt, hogy az ő értelmezésében milyen ez a mű, azt extra produkcióként megteheti, erre is biztosít lehetőséget a színház.
Eperjes Károly művészeti tanácsadó úgy gondolja: remek alkalmat jelent ez a közös munka arra, hogy a diákság közelebb kerüljön a színház világához, az irodalomhoz, azokhoz a magyar és egyetemes értékekhez, melyek segítik őket eligazodni a világban, az életben.
A Veszprémi Petőfi Színház a próbafolyamathoz Kőrösi Csaba színművész személyében biztosít egy konzultánst, aki segít az osztályoknak munkafolyamat során, illetve tanácsadóként a színház művészei, (Módri Györgyi, Dominek Anna, Máté P. Gábor, Tóth Loon, Szeles József, Gere Dénes Ákos és Péti Krisztina dramaturg) műszaki dolgozói is a készülő produkciók rendelkezésre állnak.
– Az a lényeg, hogy a gyerek fejtsék meg a mű üzenetét, azt, hogy nekik mit jelent ma Az ember tragédiája, ők dolgozzanak vele, a felkészítő tanárok és színészek pedig segítsék őket abban, hogy ezt az utat végig tudják járni-mondta Kőrösi Csaba.
A munka örömén túl, természetesen díjazás is jár a legtehetségesebb csoportnak. A zsűri döntése által legjobbnak ítélt iskola fiataljai nagy kedvezménnyel vásárolhatják meg a színház következő évi bérletét. Mindemellett nem csak a jelenetek, de az egyéni teljesítmények is díjazhatók lesznek.
A távolabbi tervek szerint a színház vezetése abban is gondolkodik, hogy Az ember tragédiája után a János vitézt, a Bánk bánt, illetve a Csongor és Tündét is hasonlóan játékos formában próbálják majd a diákokkal eljátszatni.

A veszprémi versengés fő védnöke: Szinetár Miklós, Kossuth-és Jászai-díjas, Kiváló-és Érdemes művész
Védnöke: Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke


A játékban a következő iskolák vesznek részt:

VESZPRÉM: Lovassy László Gimnázium
Vetési Albert Gimnázium
Ipari SZKI.
Zeneművészeti SZKI
Táncsics SZKI.
Padányi Gimnázium
Medgyaszay SZKI.
Séf SZKI.
Kozmutzy Flóra Iskola

BALATONFÜRED: Lóczy Lajos Gimnázium


BALATONALMÁDI:Kéttannyelvű Gimnázium

PÁPA: Petőfi Gimnázium
Türr István Gimnázium

Tudósítás az eseményről a TV2 Tények című műsorában ezen a linken: http://tv2.hu/tenyek/video/diakszineszek-mutatjak-be-tenyek-riport

Tudósítás az eseményről a Veszprém Tv Híradás című műsorában ezen a linken: http://www.veszpremtv.hu/new/oldal/index.php?view=1271443658

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház