Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

II. András király alakja elevenedett meg a székesfehérvári Koronázási Szertartásjátékon augusztus 18-án többek között a Rákóczi Szövetség színjátszó táborában részt vevő határon túli fiatalok közreműködésével.

A II. András – Csillaghullásban álmodó című hatodik Koronázási Szertartásjáték a 1205 és 1235 között regnáló magyar király életéből három fő mozzanatra koncentrált. Feldolgozta a király felesége, Gertrúd meggyilkolását, majd lánya, a később szentté avatott Erzsébet kevéssé ismert, de izgalmas életét, valamint a II. András által kiadott Aranybulla történetét.

Varga Gabriella Merániai Gertrúd szerepében 

A főbb szerepekben Sághy Tamást (II. András magyar király), Osváth Juditot (Árpád-házi Szent Erzsébet), Körtvélyessy Zsoltot (Meráni János kormányzó érsek), Varga Gabriellát (Meráni Gertrúd, a király felesége), Závodszky Noémit (Zsófia grófné) és Mihályi Győzőt (narrátor) láthatta a közönség. A darab rendezője és forgatókönyvírója Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója.
Az egykori koronázótemplom helyén bemutatandó darabnak ezúttal is szereplői voltak a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek is bekapcsolódtak az előadásba. A közönség részese lehetett annak a királyi felvonulásnak is, amely a koronázótemplomba tartott: II. András és felesége, Gertrúd az udvartartás kíséretében vonultak a bazilikába, majd kezdetét vette a színdarab. Az előadást vasárnap is láthatja a közönség a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen.

MTI