Korlátozások nélkül szervezik meg a 9. Vásárhelyi Forgatagot


Ismét járványügyi korlátozások nélkül szervezik meg augusztusban a 9. Vásárhelyi Forgatagot, amelynek fő fellépője Ákos lesz, aki tíz év után tér vissza az erdélyi városba – jelentették be kedden a szervezők.

Idén először a marosvásárhelyi középkori vár lesz az esmény fő helyszíne. Az augusztus 23. és 29. között zajló Forgatagról Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy nemcsak közösséget épített az elmúlt tíz évben, hanem a magyar nemzetpolitika leglátványosabb megjelenítőjévé vált Marosvásárhelyen, és ezért köszönetét fejezte ki valamennyi támogatónak.
Hozzátette: a Vásárhelyi Forgatag továbbra is integráló rendezvény akar maradni, így minden korosztályt, minden érdeklődési körrel rendelkezőt igyekeznek megszólítani.
Rámutatott: a marosvásárhelyi magyar kulturális napok szerepét betöltő Forgatagon a román ajkú közönségre is számítanak, hiszen a magyar értékek velük való megismertetése legalább olyan fontos, mint az, hogy a magyarok ünnepeljenek. Ennek érdekében a programban helyet kap a Compact népszerű román zenekar koncertje is.
A szervezők tájékoztatása szerint Ákos mellett fellép többek között a 4S Street, az Apostol, a Punnany Massif, Nagy Feró és a Beatrice. Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a tinédzserekre, ezért a koncertek után afterpartikat szerveznek neves dj-kkel. Az idén több drogprevenciós program lesz.
Minden eddiginél több színházi programot kínálnak, hiszen a fesztivál minden napjára készít előadást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Spectrum Színház.
Az Erdélyi Hagyományok Háza jóvoltából az idén ismét láthatja a marosvásárhelyi közönség a Magyar Állami Népi Együttes táncosait, akik ezúttal az Idesereglik, ami tovatűnt című, Tamási Áron műve nyomán készült feldolgozást adják elő. Folkprogramokat a Maros Művészegyüttes is biztosít, de a családi programok és az Egészség Forgatag is szerves része a rendezvénynek, akárcsak a Téka Forgatag, a kerekasztal-beszélgetések, a kiállítások, valamint a sportesemények.