Kilenc bemutatóval készül az új évadban a Katona József Színház


Kilenc bemutatóval, valamint az Orlai Produkcióval közös premierrel is készül a 2021/22-es évadban a Katona József Színház.

A színház keddi közleménye szerint az új évadban Tóth Zsófia és Lengyel Benjámin csatlakozik a társulathoz.

A szezon első bemutatóját szeptember 17-én tartják. A Térey János Káli holtak című regénye alapján készülő előadást Dömötör András állítja színpadra többek között Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Fullajtár Andrea és Bán János szereplésével.

Október 4-én Line Knutzon népszerű dán drámaíró Mesteremberek című művét Máté Gábor rendezésében láthatják a nézők a nagyszínpadon Ónodi Eszterrel, Pelsőczy Rékával, Rajkai Zoltánnal, Kocsis Gergellyel, Keresztes Tamással és Bányai Kelemen Barnával.

Tarnóczi Jakab Isten, haza, család című rendezésének bemutatója október 16-án lesz a Kamrában. Az előadás Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész művei, valamint a színészek improvizációi alapján készül többek között Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Mészáros Béla és Pálos Hanna közreműködésével.

Decemberben 17-én Mary Shelley Frankenstein című regényét viszi színre Tárnoki Márk Teremtmények címmel. A főbb szerepeket Bányai Kelemen Roland, Rába Roland és Pálos Hanna alakítják.

Turgenyev Apák és fiúk című drámáját – Brian Friel átiratában – Ascher Tamás állítja színpadra, a bemutatót december 18-án tartják Tasnádi Bencével, Vizi Dáviddal, Máté Gáborral, Fekete Ernővel és Kocsis Gergellyel a főbb szerepekben.

Március 4-én mutatják be Spiró György Főtitkárok című művét Zsámbéki Gábor rendezésében a Kamrában. Másnap tartják Tarnóczi Jakab rendezésében a Melancholy Rooms – zenés magány nyolc hangra – című előadás premierjét.

Május 13-án Szécsi Noémi feldolgozásában García Lorca Jerma című drámáját mutatják be a Kamrában Székely Kriszta rendezésében. Az évad utolsó bemutatóját május 14-én tartják: Kárpáti Péter Moszkva-Peking Transzszimfónia című darabját Novák Eszter állítja színpadra a nagyszínpadon.

Az új bemutatók mellett az évad különlegessége lesz a Gyabronka József előadásában látható Pokol című produkció, Dante művének színpadi változata, amely az Orlai Produkcióval közösen valósul meg a Sufniban.

Folytatja a munkát a Behívó elnevezésű színházpedagógiai műhely is: ebben az évadban tartják a Közügyeink nevű, felnőttekből álló csoport bemutatóját. Továbbra is tartanak improvizációs workshopokat, közönségtalálkozókat és több előadáshoz kínálnak majd alapozó foglalkozást is.

Idén a Rákospalotai Javítóintézetben, az ott élő fiatal lányokkal közösen gondolkodva egy róluk szóló előadást hoznak létre. Politikai szabadegyetem és Poltikai tinder is indul, valamint egy közösségi színházi projektet is készítenek Kossuth Lajos utca címen.

A közlemény szerint a színház hétfői évadnyitó társulati ülésén kiosztották a Vastaps Alapítvány 2019/2020-as és 2020/2021-es díjait is.

A társulati ülésen Máté Gábor, a teátrum igazgatója elmondta: a megvalósított fejlesztések lehetőséget teremtettek az online közvetítésekre, így azok egy esetleges további járványhullám átvészelésében is segítségükre lehetnek. A nézői visszajelzéseket figyelembe véve, virtuális előadásaikat a jövőben is szeretnék műsoron tartani – mondta a teátrum igazgatója.