Kiállítás nyílt a kilencvenéves Szegedi Szabadtéri Játékokról


A fesztivál plakátjaiból válogató kiállítás nyílt a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából csütörtökön Szegeden, a Klauzál téren.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a szabadtéri tárlat megnyitóján felidézte, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok 1931. június 13-án a Magyar Passió előadásával kezdődött, amelyet Hevesi Sándor rendezett. A fesztivál az évtizedek során Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színházává, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiváljává vált.

Bár a második világháború alatt és azt követően csaknem két évtizedig szüneteltek az előadások a Dóm téren, 1949-ben megnyílt a fesztivál kisebbik játszóhelye, az Újszegedi Szabadtéri Színpad, 1959-ben pedig a Fogadalmi templom előtt is újraindultak az előadások – idézte fel a színész, rendező.

A fesztivál hosszú ideje Szeged kulturális indentitásának meghatározó eleme. A játékok műsorválasztását a kezdetektől a hagyomány és a megújulás, valamint a műfaji sokszínűség jellemezte. A próza, az opera és az operett mellett fontos szerepet kapott a táncművészet, majd 1965-től, az idei évad műsorán is szereplő West Side Story bemutatását követően a musical is – hangsúlyozta Barnák László.

Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ vezető kurátora elmondta, a tárlatra kiválasztott csaknem negyven plakát nemcsak a fesztivál történetének egy-egy jelentős eseményét eleveníti föl, hanem azt is bemutatja az érdeklődőknek, hogy az évtizedek során hogyan változott az alkalmazott grafika, miként próbálták megszólítani a szervezők a közönséget.

A fesztivál indulásának éveiben a Dóm sziluettje volt a plakátok meghatározó eleme, az 1930-as évek második felében azonban már a szereplők – köztük számos világsztár – bemutatására helyezték a hangsúlyt. Az újraindulást követően, a korszellemnek megfelelően inkább a tipográfiai megoldások domináltak, a 70-es, 80-as évektől kezdve azonban újra megjelentek a különféle grafikai megoldások – közölte a művészettörténész, hozzátéve, hogy a fesztivál plakátjait azonban mindig egyfajta visszafogottság jellemezte.

A jubileum alkalmából a fesztivál történetét bemutató 70 perces dokumentumfilm készült, melyet az érdeklődők a kiállított plakátok alján elhelyezett QR-kód segítségével érhetnek el.