Maradjunk kapcsolatban!

Szabadtér

Kezdődik a szabadtéri színházi szezon

Kezdődik a szabadtéri színházi szezon: az idén is sokszínű programmal, széles műfaji kínálattal, fesztiválokkal várják a nyári évadban a közönséget a szabadtéri színházak.

A szezont beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségének játszóhelyein júniustól augusztus végéig jelentős hazai és külföldi művészek, prózai és zenés darabok, könnyűzenei, népzenei és dzsesszkoncertek, balett-, kortárstánc- és néptáncelőadások várják a közönséget.

Mint mondta, a hagyományos, több évtizedes színházi fesztiválok mellett mindig öröm az, ha újakkal találkozhatunk, ilyen például a harmadik éve megvalósuló zsámbéki Y.EAST nemzetközi fesztivál és kiemelte a 15 éves múltra visszatekintő Budapesti Nyári Fesztivált is, amely az ország legnagyobb kulturális fesztiválja.

A 1997-ben alakult Szabadtéri Színházak Szövetségéről Pócza Zoltán elnök elmondta: a szervezet 9 tagja – az Agria Nyári Játékok, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház, az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum és a Zsámbéki Színházi Bázis – az elmúlt évben összesen 38 bemutatót, 441 előadást tartott és 207 ezer látogatót fogadtak.

Tájékoztatása szerint a minisztérium pályázatán keresztül az idén a szabadtéri színházaknak 247 millió forintos támogatást nyújtott. Az MTI-nek elmondta: az idei szezonban több mint 40 bemutatót, mintegy 500 előadást terveznek több mint 250 ezer néző előtt.

Az eseményen átadták a szövetség Gedeon József Amfiteátrum díját, amelyet Pogány Judit színművész vehetett át.

A Budapesti Nyári Fesztivál június 9. és szeptember 1. között több mint 100 programmal várja a közönséget a Margitszigeten és a Városmajorban. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: több mint százezer vendéget várnak két színházukba. A programsorozat ingyenes koncerttel kezdődik június 9-én a Margitszigeti nagyréten Alexander Rybak hegedűművész közreműködésével. Az ingyenes nyitóeseményre mintegy 8 ezer érdeklődőt várnak.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon több mint 60 programmal, színházi előadásokkal, bemutatókkal, színházi szemlével, koncertekkel várják a közönséget. A fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Salome és a Rigoletto című opera, valamint a The Great Gatsby balett-produkció, továbbá a Béjart Ballet Lausanne Varázsfuvola című előadása látható.

Ugron Zsolna író, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója kiemelte, hogy a belföldi utazók nagyobb és lelkesebb közönséget jelentenek a nyári színházaknak, a jó előadások, programok pedig utazásra ösztönözhetnek.

Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok vezetője elmondta: a 43 éves rendezvény 43 előadással várja a közönséget, az idén három bemutatót terveznek. A program gerincét az országos operett és musical fesztivál adja, az Egri csillagok című musical díszelőadására is várják a nézőket.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója kiemelte: a 30. évadában a Nemzeti Színház előadásait, határon túli színházak produkcióit mutatják be, és 17. alkalommal rendezik meg az esztergomi bábos tábort. Szeptembertől elkezdődik a várszínház felújítása, 2020-ra megújult színházban rendezhetik meg a 32. évadot.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház vezetője elmondta: idén 30. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amelyen 24 színtársulat 28 produkciót mutat be 9 nap alatt. Emellett a Várszínházi Esték rendezvénysorozattal várják a nézőket.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház vezetője elmondta: négy bemutatót terveznek. Az Estimese, a Hajmeresztő, a Vojáger című produkció és a Gergye Krisztián Társulattal közös produkcióként kortárs tánc és dráma est szerepel a programban.

Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője kiemelte: a különleges természeti környezetben lévő helyszínen június 15-től augusztus 19-ig minden nap tartanak programokat. A mintegy 60 előadás fele ingyenesen látogatható.

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója elmondta: az idén 50. évadot rendezik meg, 7 bemutató szerepel a programban. Lucas Hnath Nóra II. rész című műve, Carly Wijs Mi és ők című darabja, valamint a Carlo Gozzi A kígyóasszony című művéből írt zenés mese is látható lesz.

Árkosi Árpád, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője elmondta: június 16-tól szeptember 1-ig kínálnak programokat, főleg fiatal és atmoszférát teremtő alkotók lesznek jelen, köztük Sardar Tagirovszkij, Urbán András, ifj. Vidnyánszky Attila és Valcz Péter. Megrendezik a Y.EAST nemzetközi fesztivált, a Zsámbéki Zsibongót, a határon túli amatőrszínházak találkozóját és a Csehov kortárs minifesztivált.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: 55. évadban 46 napon át több mint 70 előadással várják a nézőket. Székely János 40 éve bemutatott Caligula helytartója című drámáját az idén Szász János állítja színpadra. Hamlet és Társai címmel rendezik meg a Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, amelynek programján olasz, román, angol és orosz előadások is helyet kaptak.

Hirdetés

Szabadtér

Megkezdődött a Szarvasi Vízi Színház nyári programja

Szarvas, a történelmi Magyarország közepe, a fantasztikus együttlét az önkormányzat és az alkotók, a művészek között és a közönség – ez indokolja a Szarvasi Vízi Színház sikerét – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára pénteken Szarvason, a Vízi Színház idei, immár nyolcadik évadjának megnyitóján. (tovább…)

Tovább olvasom

Szabadtér

Budapesti Nyári Fesztivál: hatezren regisztráltak a nyitókoncertre

Mintegy hatezren regisztráltak a Budapesti Nyári Fesztivál ingyenes nyitókoncertjére, amely vasárnap lesz a margitszigeti nagyréten – mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője az M1 aktuális csatornán szombaton. (tovább…)

Tovább olvasom

Szabadtér

Kezdődik a Tokaj Fesztiválkatlan negyedik évada

Koncertek, színházi előadások, házibulik színesítik egyebek mellett a Tokaj Fesztiválkatlan kínálatát, az ország egyik legnagyobb szabadtéri színpada pénteken kezdi meg a negyedik teljes szezonját – közölte a kulturális intézmény az MTI-vel. (tovább…)

Tovább olvasom

Szabadtér

Több mint 1500 program várja a 28. Művészetek Völgye vendégeit

Több mint 1500 program várja a 28. Művészetek Völgye vendégeit július 20. és 29. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden 28 nagyobb és 40 kisebb helyszínen – közölte a fesztivál főszervezője csütörtökön Budapesten. (tovább…)

Tovább olvasom

Próba

A Játékszín produkciói és vendégelőadásai a Siófoki Színpart műsorán

A Játékszín produkciói és vendégelőadásai várják a közönséget július 7-től augusztus végéig a Siófoki Színpart szabadtéri színpadán, ahol fellép mások mellett Hernádi Judit, Szulák Andrea, Udvaros Dorottya, Lengyel Tamás, Tompos Kátya, Nagy Sándor, Feke Pál és Homonnay Zsolt is. (tovább…)

Tovább olvasom

Szabadtér

Mintegy 60 programot kínál nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpad

Egész nyáron mintegy 60 programmal, köztük koncertekkel, ősbemutatókkal, zenés és prózai előadásokkal, matinékkal, színházi szemlével várja közönségét a Városmajori Szabadtéri Színpad. (tovább…)

Tovább olvasom
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

%d blogger ezt szereti: