Kattanj a tudásra!

Elindult a Nemzeti Köznevelési Portál – a jövő okosportálja, mely az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben, a TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 európai uniós projekt keretében valósult meg.

Az Okosportál létrehozásával egy olyan tudásbázis jött létre, mely gazdag ismeretanyagával és változatos feladataival segíti a tanárok és diákok munkáját, valamint a szülőkkel való közös tanulás folyamatát. Így a tanulás interaktív és alkotó tevékenységgé válik.
A digitális világ körbevesz minket, a fiatalok már a modern informatikai eszközök korszakába születtek bele. Az internethasználat a mindennapjaink része lett, és a köznevelés igyekszik a kor kihívásainak mindenben megfelelni. Az Okosportál célja a technikai fejlődésben rejlő lehetőségek kihasználása az oktatásban, így a diákok érdekes és izgalmas felfedező munkaként élhetik meg a tanulás folyamatát, miközben digitális kompetenciájuk folyamatosan fejlődik. Nem utolsó sorban fontos cél volt, hogy a fiatalok egy szakmailag ellenőrzött, megbízható tudásanyagot kapjanak.
Az okosportal.hu egy tudást, tanulást támogató weboldal, melynek célközönsége a diákok mellett a tanárok és a szülők egyaránt. Az oldalak és a tartalmak bármilyen eszközön megjeleníthetők, határon innen és túl egyaránt, ezzel támogatva a külhoni magyar fiatalok anyanyelvű tanulási, oktatási folyamatát. A weboldalon megtalálható tartalmi elemek felhasználhatók tanuláshoz, gyakorláshoz, vagy akár szintfelméréshez is. A tartalmilag és funkciók tekintetében is változatos tananyagbázisnak hála kiválóan alkalmas az otthoni tanulás támogatására. A felület tematikus böngészője és kulcsszavas keresője biztosítja a könnyű tájékozódást.
A portálon lehetőség van regisztrált felhasználóvá válni, mely biztosítja a publikus tartalmak egyéni igényeknek megfelelő szerkesztését, bővítését, sőt saját anyagok feltöltését, megosztását is. Az Okosportál tantárgy, évfolyam vagy éppen témakör köré csoportosuló feladatai támogatják a pedagógusok munkáját is. A tanárok megoszthatják egymással kipróbált és bevált módszereiket, tanítási ötleteiket. A weboldal segítséget ad ahhoz is, hogy a szülők gyorsan felfrissíthessék, ellenőrizhessék tudásukat, megkönnyítve így az otthoni közös tanulást. A portál szülők számára készített profiljában a gyermekek tanulmányi szintje is ellenőrizhető.
A fejlesztők célja az elérhető oktatást-tanulást segítő tartalmak és szolgáltatások körének folyamatos bővítése. Az Okosportál a korszerű tanítási és tanulási módszerek alkalmazására ösztönző, vonzó tanulási környezettel és versenyképes tudástárral vár mindenkit. Tág lehetőségeket biztosító tudásbázisa lehetővé teszi a differenciált oktatást, tanulást.

https://www.youtube.com/watch?v=iQWclwzyx7Q

https://www.youtube.com/embed/iQWclwzyx7Q