Jutalom, amit a színpadon adnak át

A Madách Színház december 8-án mutatja be Neil Simon: Napsugárfiúk című darabját. Bár a szerző kitűnő, most talán mégis a két főhőst alakító színészek azok, akik miatt annyira az érdeklődés középpontjába került ez a bemutató.Benedek Miklós és Gálvölgyi János hasonló korosztály, mindketten nagyon felkészült, ragyogó színészek, de – amellett, hogy filmen, tv-ben már szerepeltek együtt – mégis valahogy úgy alakult a pályájuk, hogy színpadon először lesznek partnerek.

Az előadás rendezője Szirtes Tamás adott villáminterjút a próbák alatt.

Folynak a Napsugárfiúk próbái. Mit lehet tudni az ütemezésről?

– Október közepén kezdtük a próbákat és december nyolcadikán lesz a bemutató. Remélem, hogy elégséges idő lesz ez rá, egy remek szereposztást sikerült összehozni, hiszen két kiváló színész játsza a főszerepet.

Ha jól tudjuk, Ön már rendezte másnak is ezt a darabot.

– Igen, 1974-ben rendeztem Feleki Kamillal és Balázs Samuval a főszerepben. Ez egy legendás előadás volt, mind a mai napig emlékezetes. Annak idején is nagyon szerettem, 160 előadás ment le a Madách Kamaraszínházban, Nekem személyes emlékem, hogy ez az előadás alapozta meg Feleki Kamillal a barátságunkat.

Most, – jó néhány év elteltével – másképpen látja már ezt a darabot?

– Igen, nagyon sok mindent, nagyon másképp látok benne. Ez a darab örök mondanivalóval bír a színházról, a színházi szakmáról, magáról a színészetről, ugyanakkor nagyon szépen beszél, az öregedésről, az elmúlásról, az egymásra utaltságról. Szóval a hangsúlyok az elmúlt időszakban áttevődtek bennem is.

Jelent-e egy színésznek valami mást, ha színészt alakít?

– Gondolom, nagyon jelentős tudással bír egy színész arról, milyen a színészi lélek. Mindenképpen egy kis önvizsgálatot, s mivel, itt egy ironikus vígjátékról van szó, kell hozzá önirónia is, hogy önmagát kicsit kívülről nézze, és talán ki is nevesse.

Tekinthető ez egyfajta jutalomjátéknak?

Mindenképpen. Ez mind a két színész számára az, és ez emellett két parádés szerep. Neil Simon ragyogó szerepeket tudott írni, de azokat a szerepeket meg is kell tudni szólaltatni. Akik ez meg tudják tenni, a szakmának virtuózai kell, hogy legyenek.. Azért is jutott nekem eszembe, hogy amikor színre viszem ezt a darabot, ők erre ideális páros, – hisz két hallatlanul felkészült művészről van szó – és biztos vagyok benne, a kedvező fogadtatás sem marad el.

Tölgyesi Tibor